
Uz šunku i jaja, na blagdanskom stolu nezaobilazan je i mladi luk. Hoće li ga biti dovoljno s domaćih polja i iz plastenika ili ćemo većinom kupovati uvozni?
U varaždinskom je kraju reporter HRT-a provjerio isplati li se proizvodnja mladog luka.
- Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, 2018. godine proizvodili smo čak 27 tisuća tona luka i češnjaka. Prošle je godine taj broj pao na 20-ak tisuća tona, izvijestio je dodavši da je bilo jako teško pronaći gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom tog u ovo doba godine traženog povrća.
Ipak, ekipa HRT-a pronašla je u Krkancu proizvođača Marija Košića koji mladi luk uzgaja na 200-tinjak četvornih metara:
- Krećemo s prodajom idući tjedan, pred Uskrs. Vezice koštaju 1 euro. U vezici je desetak komada. To plasiramo na tržnici u Varaždinu, kaže Mario.
Veliki problem je uvoz. U Hrvatsku mladi luk dolazi iz Španjolske i Italije, pa čak i iz Južne Amerike.
- Mi se moramo boriti s tim. Cijenom ne možemo konkurirati. S cijenom od 1 eura ne zaradi se puno, ali nešto se zaradi, dodaje Mario.
Mariov OPG dobitnik je nagrade ‘Zlata vrijedan+, a uz luk uzgajaju i rajčicu i krumpir. Radi se i po 15 sati dnevno.
- Radimo punom parom. Trudimo se. Mi smo šesteročlana obitelj. Treba svaki dan raditi da se zaradi za potrebe života i ulaganja, napominje Mario.
Prošli tjedan bilo je mraza i niskih temperatura. Koliko su bili opasni za nasade?
- Naravno da je opasno. Kod nekih kultura ne smije temperatura pasti ispod 10 stupnjeva. Morali smo grijati. Troškovi su veliki od 150 do 300 eura. Sve ovisi o tomu koliko je zima, rekao je Mario koji namjerava i širiti kapacitete, koliko mu mogućnosti dopuste, piše HRT.
Komentari
0