SLUŽBENA KONTROLA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE OBJAVILO REZULTATE INSPEKCIJE Uzeli su više od 5000 uzoraka mesa, a u 123 slučaja meso nije zadovoljilo standarde

Ilustracija
 Profimedia, Digifoodstock

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede objavljeni su rezultati inspekcije zdravstvene ispravnosti mesa.

Kako napominju, kontrola zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane provodi se na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla. To znači da inspekcija kontrolira hranu životinjskog podrijetla - od farmi i proizvodnje mesa preko prerade do maloprodaje. U 2017. godini veterinarska inspekcija uzorkovala je ukupno 5.018 uzorka mesa, od kojih su 123 bila nesukladna, što čini 2,4% od ukupnog broja uzetih uzoraka.

Kod nesukladnih rezultata pretraživanja mesa, veterinarski inspektori su proveli ciljanu službenu kontrolu u objektu u kojem je izvršeno uzorkovanje te propisali korektivne mjere poput revizije procedura samokontrole proizvodnje i higijene u objektu kod subjekta u poslovanju hranom te pojačane kontrole dobavljača.

Ako se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta, te se o nesukladnosti obavještava javnost. Po nesukladnom nalazu kriterija higijene procesa proizvodnje, a hrana potječe iz zemalja članica ili trećih zemalja, veterinarski inspektor pokreće RASFF sustav obavijesti kako bi obavijestilo nadležno tijelo zemlje članice ili treće zemlje, koje po zaprimljenoj obavijesti provodi kontrolu u objektu u svojoj zemlji.

Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak nesukladnih prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40% slučajeva radilo o salmonelli i to najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu.

- Naše inspekcije su stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom. Cilj nam je podići ukupnu razinu sigurnosti hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane. Da bismo konzumirali sigurnu hranu svi moramo dati svoj maksimum - proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao kako se "kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 18:01