UGOSTITELJI UTUČENI

‘Mjere su licemjerne! A znate li što će se dogoditi 21.12. kada one isteknu? Evo, reći ću vam‘

‘Uvjeren sam da ovo neće završiti 21.12., nego da će potrajati do proljeća‘, kaže Krešimir Kuna
Zatvoreni kafici na Prokurativama
 Duje Klaric/Cropix

- Mislim da su mjere, što se nas ugostitelja tiče - licemjerne. Neka mi ljudi zamjere, ali mislim da se zaraza više širi u vrtićima i školama nego u dnevnom radu kafića. Što će se dogoditi 21.12. kada one isteknu? Ljudi će se družiti jer su božićni blagdani i jer jest vrijeme druženja, opet će se povećati broj zaraženih, tko će ostati kriv nego opet ugostitelji?! - kaže nam vlasnik četiri karlovačka kafića koji zapošljava 24 djelatnika Željko Godač.

Ni tijekom prvog vala nije dao nijedan otkaz, a tako neće ni sad, jer kaže da dobar lokal čine kvalitetni ljudi, a ne lijepo uređen interijer, pa će skupa proći i kroz ovu nevolju. Dio njegovh radnika suznih očiju je gledao obraćanje premijera Plenkovića, pogotovo oni koji rade preko studentskih ugovora za koje neće biti načina da im se nekako nadoknadi ovaj lockdown.

- Nas ugostitelje javnost doživljava idiotima i kriminalcima, nekad s pravom, jer ih među nama ima i takvih. Zgražavam se kad vidim tko se sve buni danas i poziva na pravdu, ljudi koji u deset godina promijene 5 firmi i ostanu dužni radnicima i dobavljačima. Nadam se da će takve ova pandemija odstraniti, kad već to nije uspjelo uveđenje PDV-a, fiskalizacija i druge represivne porezne mjere - kaže Željko Godač.

Napominje da je grad Karlovac, kao jedan od rijetkih u državi, svojim ugostiteljima osigurao grijalice za rad na terasama u zimskim mjesecima, a ispada sada da će i to biti bačen novac.

Krešimir Kuna suvlasnik je tvrtke koja u Osijeku ima dva restorana i salu za svatove. Od subote su praktički zaključani, jer, kako nam kaže, iskustva proljetnog zaključavanja govore da od dostava „nema previše kruha.“

- Prije svega želim reći da sam svjestan činjenice kako se nešto mora poduzeti, jer epidemiološka slika nije dobra. Znam da i u Vladi i oko nje sjede pametni ljudi, koji traže najbolja rješenja, ali na kraju priče kada sve vidimo dolazim do zaključka kako neke mjere nemaju nikakvog smisla. Naime, potpuno mi je nevjerojatno da se zatvaraju svi ugostiteljski objekti, a ostavljaju raditi trgovački centri. U našem lokalima okuplja se broj ljudi koji se broji na prste ruku ili 20, 30, 40, a u trgovače centre ih dolazi na tisuće. Posebno je u tom smislu besmisleno zatvaranje automat klubova i casina. No, odluka je donesena i na nama je da joj se prilagodimo – kaže Kuna, a u njihovom slučaju to znači da će prvenstveno pokušati zadržati svih 37 zaposlenih iako je svjestan da će to biti jako teško, gotovo neizvedivo.

- Čekamo i da nam kažu koje su kompenzacijske mjere. Osim toga, uvjeren sam da ovo neće završiti 21.12., nego da će potrajati do proljeća, a mi do tada trebamo plaćati najmove, režije, kamate na kredite za koje nam je odobren moratorij..., ali i razliku plaće djelatnicima za koje znamo da vrijede više od onoga što država daje kao nadoknadu. Znam da nije realno da nam država da ni 50 posto izgubljenog prihoda, a kamoli više, no držim da bi trebali razmisliti o smanjenju ili privremenom oprostu nekih fiskalnih i parafiskalnih nameta, da se odreknu ili smanje neka svoja potraživanja poput PDV-a, poreza na pića..., da si i mi možemo raditi kalkulacije i pripremati se za postkorona vrijeme – istaknuo je Kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 08:14