
Turistički djelatnici na Jadranu u potrazi su za radnom snagom uoči još jedne sezone. Osim stalno zaposlenih, za uspješnu sezonu, Hrvatskoj je potrebno i oko 75.000 sezonskih radnika. Čini se da će oni ove sezone moći birati uvjete pod kojima će raditi.
Iako stranih radnika ima na pretek, problem su, primjerice, oglasi za posao u kuhinjama u kojima se priprema tradicionalna hrvatska hrana, javlja Dnevnik.hr.
Plaća za takvo radno mjesto je veća i od dvije tisuće eura.
- Osim što ih moramo nagraditi, moramo imati i jako kvalitetan odnos s njima i komunikaciju. Najveći problem je u tome što je sezona četiri, pet mjeseci i problem je u tom kratkom roku pronaći adekvatne i kvalitetne ljude, rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Makarske rivijere, Stjepan Slišković.
PROČITAJTE VIŠE Lako je i za goste, poreze i komarce: ‘Ovo je postalo suludo, svi ćemo propasti! Znate li koliko se naplaćuje sat čišćenja apartmana?!‘
Matko Branković iz hotelskog lanca na Makarskoj rivijeri za Novu TV ističe da nude jako puno benefita za svoje zaposlenike. -Tu je niz edukacija, nagrada, benefita poput smještaja i toplih obroka...
Nedostaje i osoba koje bi čistile apartmane na Jadranu, a za taj je posao satnica već i 25 eura. Samo prošle godine je izdano 12.000 radnih dozvola stranim radnicima za zanimanje čistač/čistačica.
Komentari
0