SAMOSTANSKA KUHARICA

Od slasne lažne srnetine do svinjske glave spravljene od ribe! ‘Braća su jednostavna duha, ništa ne sumnjaju, ali su gladni...‘

Malo prisjećanje na duhovitu kuharicu Normana Fostera koji je iz prve ruke svjedočio o izvrsnoj kuhinji

Ilustracija, svinjska glava

 Robert Harding Productions/robertharding/profimedia/Robert Harding Productions/robertharding/profimedia

"Kad odzvanja Uskrs ‘Aleluja!‘, napokon ima maslaca, sira, jaja!", poručio je "Good man of Paris" 1393., pišući upute o vjerskim i moralnim obavezama svojoj vrlo mladoj supruzi. Bilo je to vrijeme kada se nakon dugog, strogog posta ni "Aleluja" nije smjela pjevati u crkvi, a Uskrs je bio prvi dan kada se opet moglo uživati u neumjerenosti u jelu i piću - čak i ako ste Božji sluga. No griješiti je ljudski, a redovnici su što li nego ljudi kojima je ništa lakše nego nama padalo vrijeme posta.

Posebna pokora bilo je pitanje mesa, koje su redovnici teška srca priznavali da jedu, služeći se raznim trikovima, usput kritizirajući puk, ali i stanovnike susjednih samostana koji se nisu držali Božje riječi. Vremena su se promijenila, ali pitanje posta i nemrsa ni danas nam nije stra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2025 07:21