Danas je u Poreču počela najveća izložba vina Istre – Vinistra koja se u dvorani Žatika održava do nedjelje. Na ovogodišnjoj 26. po redu Vinistri predstavlja se čak 140 izlagača, a uz samu degustaciju na štandovima, predviđene su i brojne degustacije, radionice te edukacije. Smotru je otvorio istarski župan Valter Flego uz krilaticu da je život prekratak da bi se pila loša vina.
-Zato smo mi u Istri odlučili piti i raditi dobra vina, zaključio je Flego. Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević kaže da se lani povećao izvoz vina za više od 23 posto, ponajviše u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca.
- Upravo to treba biti ključan segment brendiranja naše eno-gastronomije i turističke ponude, rekao je Kovačević, naglasivši da kroz okuse destinacije turisti upoznaju način života, mentalitet, tradiciju i kulturu, što čini njihov posjet autentičnim i vrijednim pamćenja.
Da se od istarskog vina s godina stvorio prepoznatljiv brend na otvorenju je priznao i predsjendik Vinistra i vinar Nikola Benvenuti.
- S ponosom mogu reći da smo postali jedna od najpoznatijih europskih vinskih regija, a za to je trebalo puno rada, truda, ljubavi, strasti. Naša vina odraz su dobre istarske zemlje, iskustva i znanja. Savršen su spoj tradicije i suvremene tehnologije, a oduševila su poznate svjetske vinske kritičare i sommeliere. Ove godine naša je gošća Paula Bosch, prva sommelierka Njemačke. Njezin posjet Vinistri potvrda su kvalitete i internacionalnog uspjeha istarskih vina, istaknuo je.
A upravo je Bosch pohvalila istarska vina koja njemačka javnost tek treba upoznati. Ona je danas održala masterclass pod nazivom Istarski vinski biseri / Wine pearls from Istria na kojem su se kušala vina istarskih autohtonih sorti.
Inače, Paula Bosch je biranim riječima i pohvalama već pisala o istarskim vinima u njemačkim magazinima. Karijeru je započela kao kuharica, no brzo postaje glavna sommelierka u hotelu Inter-Continental u Kölnu. U 30 godina karijere radila je u uglednim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, zatim kao samostalna savjetnica za vino, a cijelo vrijeme se bavi pisanjem knjiga, eno-gastronomskih publikacija i vlastitog bloga. Ugledan francuski restoranski vodič Gault&Millau 1998. proglasio ju je sommelierkom godine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....