BROJNI PROPUSTI

Bili smo u laboratoriju i doznali pravu istinu o hrani u Hrvatskoj: Situacija je sve gora, tu je i čak smrtonosna listerija

Po broju uzoraka koji svake godine prođu kroz ruke njihovih djelatnika, Štamparov je laboratorij najzaposleniji i najambiciozniji u zemlji

Toploteke su, uz fast food, najproblematičnija mjesta - lani je nesukladno bilo čak 4 posto uzoraka

 Darko Tomas/Cropix

Na ulazu je uglavnom mirno, no na drugom katu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" sasvim druga slika.

Posvuda užurbano koračaju ljudi u bijelim kutama, iza zakrivenih vrata dopiru glasovi i buka, hodnici su puni kolica na kojima su, možda baš jutros, pristigle nove ture uzoraka i briseva.

Nalazimo se u laboratoriju za analizu hrane, mjestu na koje godišnje stiže više od 4000 uzoraka hrane te još 28.000 uzoraka koji se testiraju na mikrobiološke parametre; dakle sve ono što Hrvati najčešće jedu i piju, a što u konačnici bude podvrgnuto detaljnoj analizi.

image

U laboratorij za analizu godišnje stiže preko 30 tisuća uzoraka hrane, predmeta za jelo i briseva

Darko Tomas/Cropix...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2025 11:17