
Danas sam jela zemlju.
I to malene komade zemlje iz Rusije, Senegala, Kazahstana...Koje su umjetnici masharu skupili na mjestima gdje ljudi jedu zemlju iz raznih razloga. Iznenađujuće nisu imali grozan ili bljutav okus, neki su bili orašasti, neki slatkasti, samo jedan je bio onako baš zemljast. I onda smo probali i njihov kompost. Koji je okusom bio manje zanimljiv, više ono što bi se očekivalo.
Umjetnici masharu istraživali su povezanost ljudi s zemljom, te činjenicu da je neki znaju jesti, baš kao što mnoga djeca povremeno znaju posjesti malo blata. No, konzumiranje zemlje nije preporučeno od eksperata za hranu i to se radi na vlastitu odgovornost.
Razlog ovog svakako neobičnog radnog dana i ručka bila je izložba Muzej jestive zemlje koja se sutra, u utorak, otvara u galeriji KONTEJNER u Zagrebu iz kojeg pozivaju na konzumiranje izloženog komposta kao superhrane na privremeno izložbi.
Muzej jestive zemlje je zbirka koja se sastoji od preko 400 različitih vrsta zemljanih supstanci iz 34 različite države. Cilj je prikupiti opsežnu zbirku jestivih zemlji preporučljivih za oralnu konzumaciju iz što većeg broja država, te kroz razmatranje njihovih povijesnih i kulturoloških upotreba, uz interdisciplinarna partnerstva, radionice i suradnje, potaknuti razmišljanje o zemlji.
- Geofagija je znanstveni naziv za praksu konzumiranja zemlje i sličnih tvari poput gline i krede, a konzumiranje zemlje je drevna praksa koja je dio mnogih kultura diljem svijeta. Što je u suštini ove ideje? Povezivanje s zemljom, grounding - kažu umjetnici masharu iz Nizozemske koji su osnivači Muzeja jestive zemlje.
Ako netko ima zemlju iz Hrvatske koja je jestiva, nekontaminirana koliko je to danas moguće ili zna za tradiciju da se kod nas negdje jede zemlja, može sutra umjetnicima donijeti uzorak ili ispričati priču. Ne samo da ljubi zemlju kao Mišo Kovač u poznatoj pjesmi...
Publika je u središtu ovog rada i posjetitelji su pozvani da kušaju zemlju, podijele svoja iskustva i sudjeluju u dijalozima o kulturnim razlikama i odnosima prema okolišu, dok preispituju svoje znanje o hrani i kulturnim tradicijama.
Dan nakon otvorenja izložbe, u srijedu 12. ožujka od 18 do 20 sati, u KONTEJNER-u će se održati radionica u organizaciji Muzeja jestive zemlje, a svi zainteresirani pozvani su kušati zemlju i podijeliti svoje iskustvo. Na izložbi će se moći probati samo kompost.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....