
Browniji su lordovi među čokoladnim desertima – neodoljivi zbog bogatog okusa i karakteristične sočne „fudgy“ teksture koju nekada i nije tako lako postići, osobito kod kuće. Bez obzira na recept ili dodatke koje uključite u smjesu, neki browniji jednostavno ne ispune očekivanja.
Jamie Oliver, poznati britanski kuhar, podijelio je jednostavan trik kojim, kako kaže, svaki put osigura savršene brownije, a recept je objavio na svojoj službenoj web stranici: „Tko ne voli savršeno fine, čokoladne brownije? Ovaj recept je jednostavan i temelji se isključivo na kvalitetnim sastojcima – bez aroma, orašastih plodova ili voća. Samo čokolada, čokolada i još čokolade.“
Jamie je istaknuo da ključ uspjeha dolazi pred sam kraj pečenja – i upravo tu mnogi griješe.
„Trik je u tome da vjerujete svojoj pećnici i suzdržite se od rezanja odmah nakon pečenja – tako ćete dobiti izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan brownie kakvom se svi nadamo“, napisao je Jamie.
Naime, browniji se ne peku do kraja jer se nastavljaju stvrdnjavati i grijati nakon što se izvade iz pećnice. Ako ih se zbog te mekane unutrašnjosti predugo ostavi u pećnici, rezultat može biti suh desert.
JAMIEJEV JEDNOSTAVNI RECEPT ZA BROWNIJE
Trebat će vam:
250 g kvalitetne tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
250 g maslaca
4 velika jaja
250 g smeđeg šećera
2 žlice praška za pecivo
2 žlice kakaa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite četvrtasti lim za pečenje (cca 20 cm). Obložite ga papirom za pečenje – trik je da papir prvo zgužvate pod mlazom hladne vode, pa zatim poravnate i obložite lim (time se lakše oblikuje). Čokoladu razlomite na komadiće i rastopite na pari. Dodajte narezani maslac i prstohvat soli. Miješajte dok se sve ne otopi u glatku smjesu. Zatim maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. U velikoj zdjeli umutite jaja i šećer dok ne dobijete prozračnu i pjenastu smjesu. Dodajte prosijano brašno i kakao, pa sve zajedno lagano izmiješajte. Na kraju umiješajte rastopljenu čokoladnu smjesu, pazeći da se sve lijepo sjedini. Smjesu izlijte u pripremljeni lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 25 minuta – ovisno o pećnici. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Time ćete zadržati savršenu teksturu: izvana čvrstu, iznutra mekanu i sočnu.
Komentari
0