
Nema boljeg načina da podignete običan obrok na razinu nezaboravnog doživljaja nego dobrim uparivanjem hrane i vina. Kad se okusi poklope, čula dobiju koncert za pamćenje. Vrhunska vina možemo pronaći svugdje na svijetu, no u našoj regiji se već godinama ističe jedna ozbiljna vinska sila.
Slovenija i njezine vinske regije, od sunčanih Goriških brda i šarmantne Vipavske doline do svježih i aromatičnih bijelih vina iz Štajerske, nude raznolikost koja zadovoljava i najzahtjevnija nepca. Ručna berba i pažljiv rad u vinogradu dodatno pridonose kvaliteti.
Slovenska vina često se ističu autohtonim sortama poput rebule, pinela ili zelena, što ih čini zanimljivima sommelierima i chefovima koji traže nova, autentična iskustva za svoje goste. Sve je veća potražnja za biodinamičkim i certificiranim vinima pa slovenski vinari ozbiljno pristupaju ovim trendovima, što povećava povjerenje potrošača i otvara vrata svjetskim restoranima, uključujući one s Michelinovim zvjezdicama.
Jer vinska priča ne staje na boci, ona se nastavlja na tanjuru, u sljubljivanju s pažljivo odabranim jelima, u emociji koju izaziva savršeno uparivanje. Upravo tu filozofiju u punom sjaju predstavlja jedinstven događaj Taste Slovenia, koji ne samo da slavi okuse, već ih reinterpretira kroz inovaciju, naslijeđe i vrhunsku tehniku. Od 30. travnja do 3. svibnja Lošinj postaje epicentar slovenske visoke gastronomije. U prestižnom okruženju hotela Bellevue i Boutique Hotela Alhambra, Taste Slovenia okuplja vrhunske chefove, renomirane vinarije i istinske hedoniste željne neponovljivih okusa.
PUTOVANJE KROZ KULTURNO NASLIJEĐE
Okus vina može se mijenjati ovisno o hrani s kojom se poslužuje. Jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da masna hrana može ublažiti gorčinu vina i istaknuti njegovu slatkoću, što može u potpunosti promijeniti doživljaj okusa. Osim toga, postoji i znanstveni alat koji pomaže u uparivanju vina i hrane. Riječ je o takozvanom flavour wheelu, kotaču okusa koji se koristi za mapiranje aroma, a primjenu nalazi i u vrhunskim restoranima gdje je preciznost u sljubljivanju okusa iznimno važna.
Zato Taste Slovenia nije tek kulinarski događaj, već putovanje kroz slovensko kulturno naslijeđe, pretočeno u savršen spoj tanjura, čaše i atmosfere luksuznih lošinjskih ambijenata. Tijekom četiri dana, gosti će uživati u pomno osmišljenim večerama koje potpisuju neka od najvećih imena slovenske gastronomije – Tomaž Kavčić, Filip Matjaž, Marko Pavčnik, Petra Kapetanović i Leon Pintarič. Uz njih, snage će udružiti i domaći majstori kuhinje Roko Nikolić, Michael Gollenz i Orhan Chakiroglu, stvarajući simfoniju okusa u restoranima Alfred Keller, Bava i Matsonuki.
Osim toga, posjetitelji će moći kušati vina nekih od najboljih slovenskih vinara: Edi Simčič, čija se elegantna crvena vina i iznimni bijeli chardonnayi već smatraju klasikom; Marjan Simčič, poznat po organskom pristupu i vinima koja savršeno odražavaju terroir; Movia, sinonim za inovaciju i karakter; kao i Steyer i Marof, vinari čije sauvignone, pinote i autohtone sorte poput šipona oduševljavaju međunarodne ocjenjivače.
SAVRŠENA HARMONIJA
Otvorenje festivala pratit će ekskluzivna večera od pet sljedova u restoranu Bava. Chef Filip Matjaž iz restorana COB (Cooking Outside the Box) i Roko Nikolić, glavni chef Hotela Bellevue posjetiteljima će pripremiti vrhunske delicije popraćene s vinima renomirane slovenske vinarije Edi Simčič, poznate po vrhunskim vinima iz Goriških brda.
U četvrtak, 1. svibnja, gurmani će uživati u brunchu inspiriranom regijom Prekmurje u Michelinovom restoranu Alfred Keller. Ovoga puta za njih kuhaju Chef Leon Pintarič iz Gostilne Rajh i domaćin, chef Michael Gollenz. Priremit će jela koristeći vrhunske slovenske namirnice uz vina iz vinarija Steyer i Marof.
Iste večeri pozornost se premješta u Matsunoki, gdje će chef Tomaž Kavčič iz restorana Dvorec Zemono, ujedno i dobitnik prestižne titule Chef godine prema vodiču Gault & Millau Hrvatska, pripremiti večeru od pet sljedova te je uskladiti s vrhunskim vinima iz vinarije Marjan Simčič, simbolom spoja tradicije i inovacije slovenskog vinarstva.
U petak, 2. svibnja, Matsunoki će biti domaćin ekskluzivne večere koju će pripremiti chefica Petra Kapetanović iz restorana Peti 181 iz Ljubljane i domaći chef Orhan Cakiroglu. Goste čeka meni u četiri slijeda uz vrhunske Bio Sing suhomesnate proizvode i vina velikog formata iz vinarija Marjan Simčič, Edi Simčič i Movia.
Veliko finale festivala održat će se u subotu 3. svibnja u restoranu Alfred Keller. Tamo će chef Marko Pavčnik iz Gostinstva Pavus i chef Michael Gollenz zajednički pripremiti spektakularnu večeru od pet sljedova i obogatiti je izvanrednim vinima legendarne vinarije Movia.
No, Taste Slovenia ide korak dalje. Riječ je o sveobuhvatnom lifestyle iskustvu, gdje se luksuz susreće s prirodnim ljepotama Lošinja, a gastronomija postaje sredstvo povezivanja s bogatom tradicijom. Opuštajuća mediteranska atmosfera, ekskluzivni prostori i savršeno usklađeni detalji pretvaraju ovaj događaj u nešto više od večere - u nezaboravan trenutak.
Za sve koji cijene vrhunsku uslugu, fine dining i inspirativna putovanja, Taste Slovenia je događaj koji se ne propušta. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme, doživite Lošinj kroz prizmu slovenske kulinarske izvrsnosti te saznajte što u praksi znači izreka da vina pokazuju pravu dušu jela.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lošinj Hotels & Villas.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....