Vrhunska vina

Jedna mala vinska regija osvaja svijet, saznali smo kako upariti njihova vina i gdje ih isprobati

 Romanbabakin/Getty Images/istockphoto
Pairing se može naučiti i doma, ali za uživanje u onome što rade stručnjaci, tu je ekskluzivan događaj na Lošinju

Nema boljeg načina da podignete običan obrok na razinu nezaboravnog doživljaja nego dobrim uparivanjem hrane i vina. Kad se okusi poklope, čula dobiju koncert za pamćenje. Vrhunska vina možemo pronaći svugdje na svijetu, no u našoj regiji se već godinama ističe jedna ozbiljna vinska sila.

Slovenija i njezine vinske regije, od sunčanih Goriških brda i šarmantne Vipavske doline do svježih i aromatičnih bijelih vina iz Štajerske, nude raznolikost koja zadovoljava i najzahtjevnija nepca. Ručna berba i pažljiv rad u vinogradu dodatno pridonose kvaliteti.

Slovenska vina često se ističu autohtonim sortama poput rebule, pinela ili zelena, što ih čini zanimljivima sommelierima i chefovima koji traže nova, autentična iskustva za svoje goste. Sve je veća potražnja za biodinamičkim i certificiranim vinima pa slovenski vinari ozbiljno pristupaju ovim trendovima, što povećava povjerenje potrošača i otvara vrata svjetskim restoranima, uključujući one s Michelinovim zvjezdicama.

image

Uvala Čikat na Lošinju

Lošinj Hotels & Villas

Jer vinska priča ne staje na boci, ona se nastavlja na tanjuru, u sljubljivanju s pažljivo odabranim jelima, u emociji koju izaziva savršeno uparivanje. Upravo tu filozofiju u punom sjaju predstavlja jedinstven događaj Taste Slovenia, koji ne samo da slavi okuse, već ih reinterpretira kroz inovaciju, naslijeđe i vrhunsku tehniku. Od 30. travnja do 3. svibnja Lošinj postaje epicentar slovenske visoke gastronomije. U prestižnom okruženju hotela Bellevue i Boutique Hotela Alhambra, Taste Slovenia okuplja vrhunske chefove, renomirane vinarije i istinske hedoniste željne neponovljivih okusa.

PUTOVANJE KROZ KULTURNO NASLIJEĐE

Okus vina može se mijenjati ovisno o hrani s kojom se poslužuje. Jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da masna hrana može ublažiti gorčinu vina i istaknuti njegovu slatkoću, što može u potpunosti promijeniti doživljaj okusa. Osim toga, postoji i znanstveni alat koji pomaže u uparivanju vina i hrane. Riječ je o takozvanom flavour wheelu, kotaču okusa koji se koristi za mapiranje aroma, a primjenu nalazi i u vrhunskim restoranima gdje je preciznost u sljubljivanju okusa iznimno važna.

image
Lošinj Hotels & Villas

Zato Taste Slovenia nije tek kulinarski događaj, već putovanje kroz slovensko kulturno naslijeđe, pretočeno u savršen spoj tanjura, čaše i atmosfere luksuznih lošinjskih ambijenata. Tijekom četiri dana, gosti će uživati u pomno osmišljenim večerama koje potpisuju neka od najvećih imena slovenske gastronomije – Tomaž Kavčić, Filip Matjaž, Marko Pavčnik, Petra Kapetanović i Leon Pintarič. Uz njih, snage će udružiti i domaći majstori kuhinje Roko Nikolić, Michael Gollenz i Orhan Chakiroglu, stvarajući simfoniju okusa u restoranima Alfred Keller, Bava i Matsonuki.

Osim toga, posjetitelji će moći kušati vina nekih od najboljih slovenskih vinara: Edi Simčič, čija se elegantna crvena vina i iznimni bijeli chardonnayi već smatraju klasikom; Marjan Simčič, poznat po organskom pristupu i vinima koja savršeno odražavaju terroir; Movia, sinonim za inovaciju i karakter; kao i Steyer i Marof, vinari čije sauvignone, pinote i autohtone sorte poput šipona oduševljavaju međunarodne ocjenjivače.

SAVRŠENA HARMONIJA

Otvorenje festivala pratit će ekskluzivna večera od pet sljedova u restoranu Bava. Chef Filip Matjaž iz restorana COB (Cooking Outside the Box) i Roko Nikolić, glavni chef Hotela Bellevue posjetiteljima će pripremiti vrhunske delicije popraćene s vinima renomirane slovenske vinarije Edi Simčič, poznate po vrhunskim vinima iz Goriških brda.

U četvrtak, 1. svibnja, gurmani će uživati u brunchu inspiriranom regijom Prekmurje u Michelinovom restoranu Alfred Keller. Ovoga puta za njih kuhaju Chef Leon Pintarič iz Gostilne Rajh i domaćin, chef Michael Gollenz. Priremit će jela koristeći vrhunske slovenske namirnice uz vina iz vinarija Steyer i Marof.

image

Restoran Matsonuki na Lošinju

Marko Marinković

Iste večeri pozornost se premješta u Matsunoki, gdje će chef Tomaž Kavčič iz restorana Dvorec Zemono, ujedno i dobitnik prestižne titule Chef godine prema vodiču Gault & Millau Hrvatska, pripremiti večeru od pet sljedova te je uskladiti s vrhunskim vinima iz vinarije Marjan Simčič, simbolom spoja tradicije i inovacije slovenskog vinarstva.

U petak, 2. svibnja, Matsunoki će biti domaćin ekskluzivne večere koju će pripremiti chefica Petra Kapetanović iz restorana Peti 181 iz Ljubljane i domaći chef Orhan Cakiroglu. Goste čeka meni u četiri slijeda uz vrhunske Bio Sing suhomesnate proizvode i vina velikog formata iz vinarija Marjan Simčič, Edi Simčič i Movia.

Veliko finale festivala održat će se u subotu 3. svibnja u restoranu Alfred Keller. Tamo će chef Marko Pavčnik iz Gostinstva Pavus i chef Michael Gollenz zajednički pripremiti spektakularnu večeru od pet sljedova i obogatiti je izvanrednim vinima legendarne vinarije Movia.

image

Restoran Alfred Keller

Lošinj Hotels & Villas

No, Taste Slovenia ide korak dalje. Riječ je o sveobuhvatnom lifestyle iskustvu, gdje se luksuz susreće s prirodnim ljepotama Lošinja, a gastronomija postaje sredstvo povezivanja s bogatom tradicijom. Opuštajuća mediteranska atmosfera, ekskluzivni prostori i savršeno usklađeni detalji pretvaraju ovaj događaj u nešto više od večere - u nezaboravan trenutak.

Za sve koji cijene vrhunsku uslugu, fine dining i inspirativna putovanja, Taste Slovenia je događaj koji se ne propušta. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme, doživite Lošinj kroz prizmu slovenske kulinarske izvrsnosti te saznajte što u praksi znači izreka da vina pokazuju pravu dušu jela.

Zlatna pravila uparivanja
U svijetu vina postoje neka osnovna pravila uparivanja koja gotovo uvijek funkcioniraju. Crveno meso, kao što su biftek, gulaš ili divljač, najbolje se slaže s crvenim vinima bogatim taninima. Tanini pomažu očistiti masnoću s nepca i unose potrebni kontrast.

S druge strane, lagana jela poput bijele ribe, na primjer brancin, orada ili lignje, traže svježa i mineralna bijela vina. Kada su u pitanju deserti, vrijedi pravilo da desertno vino mora biti barem jednako slatko kao i sama slastica.

Iako se često pretpostavlja da sir ide uz crveno vino, to nije uvijek slučaj. Meki sirevi, poput brieja, bolje se slažu sa svježim bijelim vinima, dok tvrdi sirevi vole kompleksnost zrelih crvenih vina.

Najbolji način za učenje o uparivanju vina i hrane je vlastito iskustvo. Uzmite jedno jelo i tri različita vina, kušajte, usporedite i zabilježite dojmove. Na kraju, ne zaboravite da i temperatura vina igra važnu ulogu. Crvena vina poslužuju se lagano rashlađena, na oko 16 do 18 stupnjeva Celzijusa, bijela na približno 10 do 12 stupnjeva, dok se pjenušava vina najbolje poslužuju ohlađena na 6 do 8 stupnjeva.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lošinj Hotels & Villas.

image
Promo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2025 18:01