
U receptima za torte i klasične biskvit kolače često se izmjenjuju dvije masnoće, ili se koristi maslac ili ulje. No, znate li kakav učinak zapravo ima dodatak, primjerice, klasičnog suncokretovog ulja, a kakav maslaca?
ŠTO SMJESI ZA BISKVIT RADI MASLAC?
Kada pripremate biskvit za tortu, želite da okusom bude bogatiji, a sočnost možete pojačati natapanjem kakvim aromatičnim sirupom ili premazati džemom, dobar odabir bit će maslac. Dodavanje maslaca, kažu stručnjaci, rezultirat će finijim, punijim okusom, tekstura će biti zbijenija i biskvit će biti niži, a upravo takav idealan je za slaganje slojeva torti ili kolača. Dobra opcija bit će spojiti ga s kakvom kremom na bazi jaja i tučenim slatkim vrhnjem, a dobro podnosi i guste kreme na bazi sira.
A ŠTO SE DOGODI KADA DODAJEMO ULJE?
Za razliku od biskvita s maslacem, biskvit s uljem bit će viši, prozračniji, mokriji i sočniji, ali neće biti tako aromatičan kao što je to slučaj kada se dodaje maslac. Naravno, bazičnoj smjesi uvijek možete dodati vaniliju, cimet, kardamom i druge začine pa ga dodatno učiniti aromatičnijim, što ulje dobro podnosi jer je neutralno. Dobro je dodati i kako se čokoladne torte često rade s uljem kako bi ostale što sočnije, pa imajte i to na umu.
Jasno je i da, ako želite klasičan, aromatičan, a laganiji i sočniji i biskvit, uvijek možete koristiti i kombinaciju ulja i maslaca.
Komentari
0