PECI BOLJE

Kako dobiti sočniji, a kako biskvit bogatijeg okusa? Ovo je ključna stvar koju trebate znati

Odgovaramo na pitanje što se dogodi kada se u smjesu za biskvit dodaje ulje, a što kada se dodaje maslac

U receptima za torte i klasične biskvit kolače često se izmjenjuju dvije masnoće, ili se koristi maslac ili ulje. No, znate li kakav učinak zapravo ima dodatak, primjerice, klasičnog suncokretovog ulja, a kakav maslaca?

image
Marko Todorov/Cropix

ŠTO SMJESI ZA BISKVIT RADI MASLAC?

Kada pripremate biskvit za tortu, želite da okusom bude bogatiji, a sočnost možete pojačati natapanjem kakvim aromatičnim sirupom ili premazati džemom, dobar odabir bit će maslac. Dodavanje maslaca, kažu stručnjaci, rezultirat će finijim, punijim okusom, tekstura će biti zbijenija i biskvit će biti niži, a upravo takav idealan je za slaganje slojeva torti ili kolača. Dobra opcija bit će spojiti ga s kakvom kremom na bazi jaja i tučenim slatkim vrhnjem, a dobro podnosi i guste kreme na bazi sira.

RECEPT ZA ČETIRI KOMADA BISKVITA S MASLACEM

Trebat će vam:
520 g glatkog brašna
250 g šećera u prahu
6 jaja
250 g omekšalog maslaca
220 ml mlijeka
sok pola limuna
korica dva limuna

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Četiri kalupa promjera 20 cm namažite masnoćom i obložite papirom za pečenje. U posudu za miksanje stavite jaja i miksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim dodajte malo-pomalo omekšali maslac, mlijeko, limunov sok i na kraju lagano umiješajte brašno i limunovu koricu. Važno je da je smjesa glatka i svilenkasta. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe i pecite oko 30 minuta.

image
Berislava Picek/Cropix

A ŠTO SE DOGODI KADA DODAJEMO ULJE?

Za razliku od biskvita s maslacem, biskvit s uljem bit će viši, prozračniji, mokriji i sočniji, ali neće biti tako aromatičan kao što je to slučaj kada se dodaje maslac. Naravno, bazičnoj smjesi uvijek možete dodati vaniliju, cimet, kardamom i druge začine pa ga dodatno učiniti aromatičnijim, što ulje dobro podnosi jer je neutralno. Dobro je dodati i kako se čokoladne torte često rade s uljem kako bi ostale što sočnije, pa imajte i to na umu.

Jasno je i da, ako želite klasičan, aromatičan, a laganiji i sočniji i biskvit, uvijek možete koristiti i kombinaciju ulja i maslaca.

image
Pexels

RECEPT ZA KLASIČAN BISKVIT S ULJEM I MAKOM

Za tijesto će vam trebati:
3 jaja
150 g šećera
100 ml ulja
120 g glatkog brašna
150 g mljevenog maka
pola praška za pecivo

Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg te maknite sa strane. U žumanjke dodajte šećer i ulje te miksajte dok se ne zapjeni. Umiješajte mak, brašno i prašak za pecivo. Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjka. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
18. travanj 2025 11:54