PRISJETITE SE!

Kako spasiti slanu juhu, pravilno smrznuti voće i skuhati najbolja jaja? Ove trikove sigurno znate, ali ih često zaboravite

Bez obzira pripremate li obiteljski ručak, desert za posebnu priliku ili si samo želite olakšati kuhanje, na ovom ćete popisu svakako pronaći korisne savjete

Kažu da je ponavljanje ključ uspjeha, a čini se kako to pravilo vrijedi i za kuhanje. No, osim same prakse, postoje mali, ali učinkoviti trikovi koji vam mogu uštedjeti vrijeme, olakšati pripremu jela i poboljšati njihov okus i teksturu. Bilo da ste početnik u kuhinji ili iskusni kuhar, ovih nekoliko korisnih savjeta može vam pomoći da kuhate s manje stresa i više uživanja.

Od pravilnog rukovanja namirnicama do brzih trikova za poboljšanje jela, ovi jednostavni savjeti mogu učiniti razliku u vašoj svakodnevnoj kulinarskoj rutini. Bez obzira pripremate li obiteljski ručak, desert za posebnu priliku ili samo želite olakšati kuhanje, ovdje ćete pronaći nešto korisno.

KULINARSKI TRIKOVI KOJE VRIJEDI ISPROBATI

Sjeckanje luka bez suza
Ako vam oči uvijek suze dok sjeckate crveni luk, pokušajte ga prethodno staviti u hladnjak na barem 15 minuta. Na taj način smanjit ćete ispuštanje sumpornih spojeva koji izazivaju suze, a sjeckanje će biti jednostavnije.

image
/Shutterstock

Savršeno smrznuto bobičasto voće
Bobičasto voće može se lako slijepiti u grudice kada se zamrzava, što otežava njegovo korištenje. Da biste to spriječili, rasporedite voće po plehu za pečenje i tako ga stavite u zamrzivač. Nakon što se stvrdne, premjestite ga u vrećicu za pohranu - tako ćete dobiti pojedinačne plodove umjesto smrznute mase.

Sprječavanje lijepljenja hrane prilikom prženja
Ulje za prženje uvijek dodajte na prethodno zagrijanu tavu - tako ćete spriječiti da se hrana lijepi za dno posude. Ova metoda također poboljšava ravnomjernu raspodjelu topline i daje hrani hrskavu koricu.

Prirodno sušenje namirnica
Ako želite ukloniti vlagu iz određene namirnice, a nemate dehidrator, poslužite se pećnicom. Stavite namirnicu na pleh, uključite pećnicu na najnižu temperaturu i ostavite vrata malo otvorena pomoću drvene kuhače. Tako ćete postići sličan efekt bez potrebe za dodatnim uređajima.

Sprječavanje tamnjenja jabuka
Ako koristite samo polovicu jabuke i želite spriječiti da brzo potamni, poprskajte je limunovim sokom. Kiselina u limunu usporava oksidaciju i održava svjež izgled voća, baš kao što to čini kad jabuku ili krušku režete za kolače i druge recepte.

Brže odmrzavanje mesa
Namažite zaleđeno meso s malo octa - ne samo da će se brže odmrznuti, već će i postati mekše nakon kuhanja. Ocat pomaže razgradnji proteina i poboljšava teksturu mesa.

image
Marianvejcik/Getty Images

Produženje svježine mlijeka
Želite li spriječiti prerano kvarenje mlijeka, ubacite prstohvat soli u bocu nakon prvog otvaranja. Sol usporava rast bakterija i pomaže mlijeku da duže ostane svježe.

Savršena glazura na tortama
Ako želite glazuru na torti razmazati ravnomjerno i bez poteškoća, umočite nož u toplu vodu prije nanošenja. Toplina će omekšati glazuru i olakšati njeno ravnomjerno raspoređivanje.

Brže zamrzavanje sladoleda
Domaći sladoled će se brže zalediti ako ga stavite u aluminijsku posudu. Metal brzo provodi hladnoću, što skraćuje vrijeme zamrzavanja, uostalom, zato ga i u slastičarnicama služe u metalnim kadicama.

Sprječavanje stvrdnjavanja soli
Ako vam se sol u soljenki stvrdne zbog vlage, ubacite nekoliko zrna suhe riže. Riža će apsorbirati višak vlage i spriječiti stvaranje grudica.

image
Synergee/Getty Images

Kako spasiti presoljenu juhu
Ako ste juhu slučajno presolili, ubacite oguljeni sirovi krumpir i pustite da se kuha. Krumpir će upiti višak soli i uravnotežiti okus jela.

Ravnomjerno začinjavanje salate
Dresing za salatu najbolje je prvo promućkati u zatvorenoj staklenoj posudi, a tek onda preliti preko povrća. Tako ćete osigurati ravnomjernu raspodjelu okusa.

image
Freshsplash/Getty Images

Sprječavanje pucanja ljuske jaja prilikom kuhanja
Dodajte prstohvat soli u kipuću vodu prije nego što stavite jaja kuhati. Tako ćete smanjiti rizik od pucanja ljuske. Osim toga, jaja nemojte bacati u vodu, već ih nježno položite pomoću žlice.

Kako pravilno skladištiti začine
Začini brzo gube svoj okus i miris ako su izloženi vlazi, svjetlu i toplini. Zato ih čuvajte na suhom i tamnom mjestu, daleko od štednjaka.

image
Lauripatterson/Getty Images

Blagi okus češnjaka bez intenzivne arome
Ako vam smeta jak okus i miris svježeg češnjaka, ispecite ga u ljusci u pećnici. Pečenjem postaje blag, kremast i savršen za dodavanje u umake, meso i druga jela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
11. travanj 2025 16:40