
Bilo da sami pripremate tijesto ili koristite već gotov zamrznuti proizvod koji možete kupiti u trgovini, lisnato tijesto je nezaobilazno u svakoj kuhinji. Od njega se često rade slatka jela, ali i slasni slani zalogaji. Puni ga se povrćem, sirom, mesom, pa čak i ribom. No, da bi lisnato tijesto bilo baš onakvo kakvo treba biti - da se lista i hrska - zahtijeva preciznost, a jedna mala pogreška može vas stajati svog uloženog truda.
Riječ je, naime, ističu poznavatelji ovog nezaobilaznog sastojka - u načinu na koji valjamo tijesto. Pritom, naglašavaju, mnogi valjkom prelaze od ruba do ruba tijesta snažno upirući i istiskujući zrak iz njega što, pokazalo se, ne bismo trebali činiti. Dakle, prelaženje rubova tijesta valjkom, korak je koji u pripremi ove vrste tijesta odmah trebate početi izbjegavati!
Kako ističu, lisnato tijesto zapravo su slojevi maslaca i tijesta koji su napravljeni tako da u svojim procjepima na neki način "zarobe" paru tijekom pečenja, što dovodi do toga da se tijesto diže pritom stvarajući nježno hrskavu teksturu. Međutim, kada pređete valjkom preko rubova tijesta, zapravo zatvarate te procjepe i onemogućujete vrućem zraku da prodre u tijesto i da se stvori ta para i cijela čarolija. Najočitiji dokaz potvrde ovoj teoriji je da će tako izvaljano tijesto nakon pečenja biti žilavo, gotovo žvakasto, nabijeno, tvrdo i spljošteno - sve suprotno od onog što ste očekivali. Stoga, a kako biste to izbjegli, tijesto ubuduće lagano razvaljajte valjkom i pazite da ne prelazite preko rubova, piše The Daily Meal.
Još jedan dobar savjet koji bi trebalo imati na umu kad posegnete za zamrznutim lisnatim tijestom, jest da ga potpuno odmrzne prije korištenja, odnosno valjanja. A kad govorimo o tehnici kojom ćete ga valjati, najbolje je da počnete od sredine i valjate prema van (rubovima), ali - sad se već ponavljamo, ali znate i sami da je ponavljanje majka znanja - da ne prelazite preko rubova kako biste očuvali strukturu slojeva! I za kraj vrlo važna opaska kad je lisnato tijesto u pitanju - lisnato tijesto mora biti hladno kad se njime rukuje, pa pazite da ga ne zagrijete pretjeranim valjanjem! Ipak je u njemu maslac.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....