
Ponekad se dogodi da ostane nekoliko čaša vina koje nismo stigli popiti, a može se dogoditi i da vino nakon nekog vremena izgubi svoju svježinu i okus. No, nemojte ga odmah baciti – ostatke vina možete iskoristiti na brojne kreativne i praktične načine, čak i kad nije idealno za konzumiranje. Ovdje su neki od najboljih savjeta kako iskoristiti vino koje je prošlo svoju "optimalnu fazu", a da i dalje donese vrijednost.
Napravite umak za tjesteninu ili meso
Jedan od najpopularnijih načina za iskorištavanje vina koje više nije najbolje za piti je korištenje u kuhanju. Vino je izvrstan sastojak za izradu raznih umaka, posebno za jela s tjesteninom ili mesom. Crveno vino može biti savršen dodatak umacima za meso poput goveđeg ili divljači, dok bijelo vino sjajno ide uz piletinu i ribu. Dodajte vino u tavu zajedno s maslacem, povrćem, začinima i malo temeljca kako biste stvorili bogat, aromatičan umak.
Osvježite voće u desertima
Vino možete koristiti i kao marinadu za voće, što će dati desertima poseban okus. Najbolje se slaže s bobičastim voćem, kruškama ili breskvama. Uz dodatak malo šećera, začina poput cimeta ili vanilije i malo limunovog soka, voće marinirano u vinu može postati izvrstan sastojak za voćne salate, torte ili crumble.
Iskoristite ga u marinadama
Vino je izvrsno za mariniranje mesa. Sadrži tanine koji pomažu u omekšavanju mesa, a istovremeno mu daje bogatstvo okusa. Marinirajte piletinu, svinjetinu, govedinu ili povrće u vinu, maslinovom ulju, češnjaku, začinima i bilju. Ovaj postupak ne samo da poboljšava okus, već i čini meso sočnijim.
Napravite vlastiti umak za salate
Ako imate ostataka bijelog vina, možete napraviti fantastičan vinaigret umak za salate. Kombinirajte vino s maslinovim uljem, senfom, limunovim sokom, soli i paprom. Ovaj umak donosi lagan, kiselkast okus koji izvrsno ide uz zelene salate, povrće ili čak pečene krumpire.
Za pripremu sorbeta ili sladoleda
Za ljubitelje slastica, vino može biti i sjajan sastojak za domaći sorbet ili sladoled. S obzirom na prirodnu slatkoću vina, ovo je savršen način da mu dajete novi život. Pomiješajte vino s voćem i šećerom, stavite u zamrzivač i uživajte u osvježavajućoj deliciji.
Kao dodatak u juhe i gulaše
Vino može dati duboku aromu i bogatstvo okusa u raznim juhama i gulašima. Crveno vino se odlično slaže s goveđim gulašem, dok bijelo vino može poboljšati lagane juhe od povrća ili piletine. Dovoljno je samo dodati malo vina tijekom kuhanja kako biste stvorili složeniji, puniji okus.
Iako vino može izgubiti svoju prvobitnu svježinu, to ne znači da ga morate odmah baciti. Uz malo kreativnosti, ostatke vina možete pretvoriti u odličan dodatak vašim jelima i pićima. Bilo da se radi o umaku, desertu, marinadi ili nečem drugom, vino može unijeti dubinu i bogatstvo okusa. Sljedeći put kad imate ostatke vina, sjetite se da ga možete iskoristiti za stvaranje nečeg ukusnog i korisnog – sigurno ćete biti iznenađeni rezultatima!
Komentari
0