Premda mnogi svakodnevno koriste fritezu na vrući zrak za pripremu jela, ponekad ih je najbolje preskočiti. Razloga za to je više. Iskusni u pripremi hrane na ovaj način kažu ta je to zato što s nekim namirnicama stvaramo previše nereda, drugi ističu da se neke namirnice neće jednako dobro ispeći, pa je nekad jednostavnije kuhati na tradicionalan način.
Međutim, u današenje doba friteze su mnogima postale omiljeni pomagač u kuhinji, praveći - navodno zdravije verzije naših omiljenih jela u trenu, ali mnogi ne znaju kako nam ovaj kućanski aparat ne može pomoći pri spremanju baš svih namirnica koje imamo na pameti. Kako je riječ o relativno novom aparatu koji sve brže ulazi kako na tržište tako i u naše kuhinje, postao je predmet istraživanja, pa stručnjaci za zdravlje i sigurnost hrane sada upozoravaju da fritezu na vrući zrak izbjegavamo koristiti kad su ove namirnice u pitanju.
Lisnato povrće
Lisnato povrće treba izbjegavati kada je riječ o kuhanju u fritezi. Vrući zrak će većinu lisnatog povrća - poput špinata, kelja i blitve jednostavno posušiti i "ubiti" njegove nutrijente. Dobit ćemo hrskave listove koji se pretvaraju u prah i nisu ni ukusni ni preporučljivi za konzumaciju. S druge, pak, strane, povrće kao što su prokulice i tikvice može se pripremiti u fritezi. Stoga, lisnato povrće primpremajte na klasičan način - pirjajte, pržite ili kuhajte na pari.
Pileći file
Komadi ovog mesa kao što su krilca, bataci i drugi komadi s kostima - savršeni su za pripremu u fritezi na vrući zrak, no to nije slučaj i s pilećim prsima. Naime, pileća prsa bez kostiju nemaju puno masnoće i lako će se osušiti, stoga nisu najbolji izbor. Druga je stvar ako ih odlučite pohati u ovom uređaju - sloj brašna, jaja i krušnih mrvica spriječit će ih od isušivanja, no ako nije riječ o ovakvoj pripremi, radije preskočite i izvadite tavu ili lim za pečenje.
Veliki komadi mesa
Ako ste mislili u airfryeru ispeći veći komad mesa od teletine, svinjetine ili janjetine, nemojte! Takvi komadi mesa najbolji su kad se pripremaju na niskoj temperaturi koristeći spore metode kuhanja. Dakle, prva opcija za njih je uvijek pećnica, baš kao što je za govedinu ili junetinu bolji lonac ili express lonac. Friteza na vrući zrak jednostavno nije napravljena da može baš sve pripremiti da bude sočno i ukusno kako bismo željeli i kako treba biti.
Brokula i cvjetača
Ako želite imitirati roštilj pa ispeći povrće tako da bude i dalje sirovo, a njegovi cvjetovi pomalo skureni, tada ova friteza to može jer će biti izložena vrućem zraku, no ako ste zamislili brokulu ili cvjetaču servirati kao lijepi prilog uz meso ili ribu koji nije promijenio boju, lijepo se grize i žvače, onda ovo povrće pripremite kao inače - kuhajući ga na pari. Jedina mogućnost pripreme cvjetače i brokule u fritezi na vrući zrak je da ju dobro obložite aluminijskom folijom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....