
U današnje vrijeme mnogi među nama izbjegavaju bijeli kruh i brašno. To i ne čudi ako znamo da se ovu namirnicu svrstava na popis jednog od tri bijela zla, kako znaju reći za bijeli šećer, brašno i sol. Tražeći alternative kojima bismo ih zamijenili, pronašli smo mnoge zdravije i ukusnije namirnice, a jedna među njima postala je izuzetno popularna kao zamjena prilikom pripreme zaprške. No, ako ste pomislili da govorimo o krušnim mrvicama ili krumpiru, nismo, riječ je o crvenoj leći.
Naime, prema mnogim izvorima upravo je crvena leća najbolja zamjena za nezdravo prženo brašno, a osim brojnih zdravstvenih koristi, lako je probavljiva, niskokalorična i puna biljnih proteina. Važno je znati i da je nije potrebno namakati satima prije kuhanja, kao što je slučaj sa slanutkom, a za kuhanje je potrebno samo 15-ak minuta.
Kako je koristiti
Operite crvenu leću u hladnoj vodi kako biste uklonili nečistoće i dodajte je u juhu, grah ili umak koji želite zgusnuti 15 do 20 minuta prije kraja kuhanja. Tijekom termičke obrade, leća će poput spužve upiti većinu tekućine, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate. Ako zaprška nakon kuhanja nema kremastu teksturu, slobodno sve stavite u blender na nekoliko sekundi.
Koja količina je potrebna
Koristite 100 grama suhe crvene leće na 500 mililitara tekućine. Količina leće će varirati ovisno o tome koliko želite da zaprška bude gusta. Leća će se potpuno raspasti i nećete preuzeti okus, ali će svejedno jelo učiniti bogatijeg okusa.
A sad osnove, ako ne želite dati priliku crvenoj leći. Dakle, kako ispravno napraviti zapršku? Malo tko zna da zapršku zapravo treba kuhati najmanje 20 minuta i koja je prava omjer brašna i masti. Iako se danas zaprška sve manje koristi, mnoga jela i dalje su nezamisliva bez nje, jer su gušća, a sastojci u njima bolje povezani.
Zaprška se priprema od iste količine glatkog brašna i masti. Za bijele juhe ili umake koji zahtijevaju svijetlu zapršku, koristi se maslac, margarin ili biljna mast, dok se za jela s tamnijom zaprškom može koristiti ulje ili svinjska mast. Zaprška se obično dodaje u jelo kao posljednji sastojak, a nakon nje se, eventualno, dodaju samo još začini.
Kako pripremiti pravu zapršku
Zagrijte u loncu na štednjaku željenu količinu masti i dodajte istu količinu brašna. Kad se brašno počne pržiti, zaprška će se pjeniti. Za svijetlu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi ostalo bijelo. No za tamnu, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrijediti pripremljenom hladnom tekućinom. Kako ne bi nastale grudice, tekućinu treba dolijevati polako, uz stalno miješanje pjenjačom, sve dok ne dobijete glatku smjesu koja se dalje razrjeđuje do željene gustoće. Naravno, može se koristiti i vruća tekućina, ali se tada mora brže miješati.
Zapršku treba kuhati najmanje 20 minuta, a za krem juhu i umake čak do pola sata, kako bi se uklonio miris i okus sirovog brašna.
Količina zaprške ovisi o vrsti jela
Za zapršku se obično koriste 1-2 žlice ulja, 1 žlica brašna, 2 čajne žličice mljevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu). Međutim, kako biste bili sigurni da ste pripremili pravu količinu zaprške, važno je uzeti u obzir i vrstu jela koje pripremate, jer neka jela zahtijevaju više, a neka manje masti i brašna. Za juhe treba pripremiti zapršku od 40 grama masti i 40 grama brašna, za vrlo rijetke juhe 10 grama manje, a za obične umake 30 grama masti i isto toliko brašna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....