
Pucanje jaja tijekom kuhanja nije rijetkost, a osim što se bjelanjak izlije u vodu i jaje izgubi formu, takva jaja često nisu pogodna za dekoraciju – što je posebno važno u vrijeme Uskrsa, kada je izgled gotovo jednako bitan kao i okus.
Dobra vijest je da postoji prirodan način kako izbjeći ovaj problem, a pritom si olakšati i guljenje kuhanih jaja. Ključ je u limunu.
Temperatura vode, gustoća složenih jaja u loncu i kvaliteta ljuske igraju veliku ulogu u tome hoće li jaja puknuti. Na primjer, bijela jaja imaju tanju i osjetljiviju ljusku od smeđih. Preporučuje se da jaja ne budu pregusto složena i da se kuhaju na umjerenoj temperaturi.
Postoji i jednostavan trik za provjeru svježine jaja – dovoljno je staviti jaje u čašu vode. Ako potone i ostane na dnu, svježe je. Ako pluta, bolje ga je ne koristiti.
Ono što je isto tako dobro znati je da običan limun može pomoći u očuvanju integriteta jajeta tijekom kuhanja. Limunov sok, bogat prirodnim kiselinama, može lagano omekšati ljusku, ali i učvrstiti bjelanjak. U slučaju da ljuska ipak pukne, limun pomaže zadržati bjelanjak unutar ljuske. Još jedna prednost – nakon kuhanja, ljuska se znatno lakše uklanja, čak i kod vrlo svježih domaćih jaja.
I kako ga je onda najbolje koristiti? Vrlo jednostavno – jaja se poslože u lonac i preliju hladnom vodom tako da su potpuno prekrivena. Dodaju se 2 do 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka. Lonac se zatim stavi na srednje jaku vatru i jaja se kuhaju kao i obično, ovisno o tome želi li se meko ili tvrdo kuhani rezultat. Kada su kuhana, preporučuje se prebacivanje jaja u hladnu vodu, čime se zaustavlja daljnje kuhanje i dodatno olakšava guljenje ljuske.
Komentari
0