DOBRO JE ZNATI

Zaboravite na pucanje! Ovaj kuhinjski trik spasit će vaša uskršnja jaja

Postoji jednostavan kuhinjski trik koji može napraviti veliku razliku prilikom kuhanja jaja – osobito uoči blagdana, kada se priprema veća količina i svaki detalj je važan

Pucanje jaja tijekom kuhanja nije rijetkost, a osim što se bjelanjak izlije u vodu i jaje izgubi formu, takva jaja često nisu pogodna za dekoraciju – što je posebno važno u vrijeme Uskrsa, kada je izgled gotovo jednako bitan kao i okus.

image
Artmarie/Getty Images

Dobra vijest je da postoji prirodan način kako izbjeći ovaj problem, a pritom si olakšati i guljenje kuhanih jaja. Ključ je u limunu.

Temperatura vode, gustoća složenih jaja u loncu i kvaliteta ljuske igraju veliku ulogu u tome hoće li jaja puknuti. Na primjer, bijela jaja imaju tanju i osjetljiviju ljusku od smeđih. Preporučuje se da jaja ne budu pregusto složena i da se kuhaju na umjerenoj temperaturi.

Postoji i jednostavan trik za provjeru svježine jaja – dovoljno je staviti jaje u čašu vode. Ako potone i ostane na dnu, svježe je. Ako pluta, bolje ga je ne koristiti.

Ono što je isto tako dobro znati je da običan limun može pomoći u očuvanju integriteta jajeta tijekom kuhanja. Limunov sok, bogat prirodnim kiselinama, može lagano omekšati ljusku, ali i učvrstiti bjelanjak. U slučaju da ljuska ipak pukne, limun pomaže zadržati bjelanjak unutar ljuske. Još jedna prednost – nakon kuhanja, ljuska se znatno lakše uklanja, čak i kod vrlo svježih domaćih jaja.

image
Sanny11/Getty Images

I kako ga je onda najbolje koristiti? Vrlo jednostavno – jaja se poslože u lonac i preliju hladnom vodom tako da su potpuno prekrivena. Dodaju se 2 do 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka. Lonac se zatim stavi na srednje jaku vatru i jaja se kuhaju kao i obično, ovisno o tome želi li se meko ili tvrdo kuhani rezultat. Kada su kuhana, preporučuje se prebacivanje jaja u hladnu vodu, čime se zaustavlja daljnje kuhanje i dodatno olakšava guljenje ljuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
13. travanj 2025 10:22