Okus koji se pamti

Zbog ovog neočekivanog sastojka i vaša salata od kupusa bit će kao nekad bakina

Premda biste možda pomislili kako je tajna u cijeđenju kupusa, s čime bismo se apsolutno složili, ovdje se ne radi o pripremi, već o malom dodatku koji čini razliku

Salata od kupusa ili zelja, jedna je od onih salata koja nam je dostupna tijekom cijele godine, a posebno je slatka sada, kad su na tržnicama i u trgovinama dostupni mladi primjerci ove kupusnjače. Međutim, nerijetko se dogodi da nam je u restoranu ne znaju pripremiti kako smo naviknuli u djetinjstvu kada nam ju je pripremala baka, teta ili mama. Također, mnogi se znaju požaliti da je sami ne znaju napraviti, jer su očekivali da joj je priprema laka - naribati ili tanko narezati kupus ili zelje, posoliti, popapriti, začiniti octom i uljem i to je to. No, nije. Ili barem nećete dobiti isti okus koji pamtite kao najbolju salatu od zelja.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Naime, prvi korak - kako ste možda i sami zaključili, jest da se kupus, odnosno zelje, nakon rezanja dobro posoli, ostavi 20-ak minuta da pusti vodu, a potom se rukama dobro ocijedi. Drugi korak je da se potom začini sa soli i paprom, ali i dodatkom kojeg možda u ovom jelu ne biste očekivali. Riječ je, naime, o maloj količini šećera, koja će dodatno produbiti okus zelja te izbalansirati sol, papar i ocat. Nakon što ste salatu dobro izmiješali, sad joj još dodajte ulje i ocat - najbolje domaći jabučni i opet sve dobro izmiješajte rukama. Probajte i po potrebi dodatno začinite.

Ovako pripremljena salata najbolje će prijati uz jela s roštilja, pečene kotlete, steakove koje možete naučiti pripremati uz video serijal koji smo snimili s majstorom ovog zanata - Ivanom Đukićem sa Steak Academyja ili, pak, uz dobru pašticadu ili pohano meso te, naravno, uz gulaš.

A tražite li još dobrih jela s mladim zeljem, tada vas podsjećamo na jedan klasik, kojemu mnogi ne mogu odoljeti - krpice sa zeljem, a u nastavku vam donosimo i jedan malo drugačiji, ali baš slastan recept.

Recimo još i kako ova salata prija i s bučinim uljem, grahom, bobicama nara, tanko ribanom mrkvom, na kriške narezanim rotkvicama, ali i sa svježim peršinom i sjeckanim mladim lukom, već ovisno od toga što volite.

image
Marko Miščević/Cropix

ZAPEČENI KUPUS SA SLANINOM PO RECEPTU CHEFA JORGA ZUPANA

Sastojci (za 4 osobe):
1 glavica mladog kupusa
250 g maslaca
1 glavica češnjaka
3-4 grančice timijana
2 grančice ružmarina
100 g krušnih mrvica
sol i papar
5 g crnog čaja
5 g origana
300 g domaće slanine ili pancete
100 g suhih jabuka
200 ml temeljca od piletine
300 ml sirutke
100 ml bijelog vina

Priprema:
Kupus narežite na četiri komada, tako da ostane cijeli. Pecite ga na tavi s obje strane, da poprimi tamnozlatnu boju. Stavite sva četiri komada na lim za pečenje, posolite, popaprite, stavite komad maslaca na svaki komad, zatim češnjak, timijan, ružmarin, origano i crni čaj. Zatvorite ih alu-folijom i pecite 40 minuta u pećnici na 175°C. Ugasite pećnicu i ostavite da odstoji još 20 minuta. Za to vrijeme usitnite slaninu i ispržite ju na tavi, da bude hrskava. Na istoj masnoći polako ispržite i krušne mrvice, dok ne dobiju tamnozlatnu boju, a malo ih i posolite. U posudi za umak reducirajte bijelo vino skoro do sirupa, dodajte temeljac pa reducirajte za 50 posto, dodajte sirutku i reducirajte još 10 minuta. Stavite malo hladnog maslaca i blendajte štapnim mikserom tako da dobijete "svileno" kremasti umak. Na kraju dodajte na kocke narezane jabuke i polako ih malo prokuhajte u umaku. Na tanjur stavite kupus, na kupus malo slanine i prezle, na kraju može čak i malo vlasca, oko kupusa umak od sirutke s jabukama i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
08. travanj 2025 23:45