MOZZARELLA NA TESTU

Isprobali smo više od 20 mozzarella i nikad ne biste pogodili koja je najbolje prošla na testu

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
U Nedjeljnom Jutarnjem koji je na kioscima 22. kolovoza u prilogu Dobra hrana pročitajte veliku reportažu o testiranju mozzarella

Mozzarella je, kako naslov sugerira, globalno popularan proizvod, vjerojatno najprodavaniji sir na svijetu. Domovina joj je Italija - legenda spominje Napulj, izvori Rim, a danas najkvalitetnija zaštićena mozzarella u naslovu nosi ime južnotalijanske regije Campanije, gdje se od 16. stoljeća proizvodi isključivo od punomasnog svježeg mlijeka talijanskog vodenog bivola (bufala), poludivljeg goveda koje se u Italiji naselilo i uzgajalo još od 7. stoljeća zbog svoje sposobnosti preživljavanja, pa onda i oranja, na močvarnom terenu. Velik se dio mozzarelle danas proizvodi i od običnog kravljeg mlijeka, samo bez zaštićene oznake izvornosti. Ali diljem svijeta ima proizvođača - od SAD-a i Brazila do Japana, Južne Afrike i Australije, koji je proizvode od mlijeka iz vlastitih krda vodenih bivola.

Kušački tim Dobre hrane prikupio je 24 različite mozzarelle, većinom po supermarketima velikih trgovačkih lanaca, a nešto malo i u manjim specijaliziranim dućanima biranih prehrambenih proizvoda. Odmah smo znali da će biti teže nego da smo se, recimo, odlučili za testiranje trapista ili sireva s plemenitom plijesni - mozzarella svojom blagom naravi ne daje naslutiti velika odstupanja od standarda, pogotovu kad je uglavnom riječ o konfekcijskom proizvodu za široku potrošnju. Prevarili smo se - bilo je još teže....

Cijelu priču pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem u prilogu Dobra hrana koji je na kioscima 22. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2024 21:30