
Nakon božićnog panettonea, koji je bio jedan od najboljih koje smo prošle godine kušali, iz pekarnice Dubravica i ove godine predstavljaju svoju uskrsnu colombu. Dolazi u dva okusa, s narančom i čokoladom, i ponovno je rade pod mentorstvom talijanskog majstora panettonea Andree Tortore.
ŠTO JE UOPĆE COLOMBA?
Colomba Pasquale (uskršnja golubica) inače je slatki kruh koji se izrađuje od čvrstog, prirodnog kvasa, u pet zamjesa i s fermentacijom od preko 40 sati, i to u kontroliranim uvjetima. Rezultat je proizvod prozračne i mekane teksture, punog, moćnog okusa, koji je istovremeno svjež. Iako okusom podsjeća na panettone, colomba je zapravo niža i peče se u posebno osmišljenim kalupima u obliku golubice raširenih krila. Simbol je Uskrsa u Italiji i predstavlja pobjedu mira, a uz to je i vjesnik proljeća.
ISPROBALI SMO JE!
Stoga, ako i niste od klasične pince, a inače ne možete odoljeti panettoneu, svakako razmislite da se ovog Uskrsa počastite colombom. Isprobali smo varijantu s narančom, koja je iznutra iznimno sočna i puna, a prozračna i dovoljno lagana, taman slatka i s lijepim velikim rupama i hrskavim posipom od perlastog šećera i lijepih, velikih badema. Osim kandirane naranče, u tijesto dodaju i poštenu količinu bourbon vanilije i bagremova meda, što se osjeća i u okusu.
Čokoladnu colombu u Dubravici rade s mliječnom, tamnom čokoladom i giandujom, a na to dodaju i omotač od lješnjaka i kakaa, koji dodatno ukrašavaju pijemontskim lješnjacima. Rade je, zapravo, na isti način na koji rade i božićni panettone, pa ako ste ljubitelj čokolade ispred svega, ovo bi vam se moglo posebno svidjeti.
GDJE KUPITI I PO KOJOJ CIJENI?
Obje varijante colombe dolaze u pakiranju od 750 grama. Cijena klasične s narančom je 27 eura, a čokoladne 29 eura. Budući da je količina limitirana i proizveli su ih svega 250 komada, može se kupiti samo u određenim poslovnicama Dubravice. To su pekarnice u Gajevoj, Point centru, na Autobusnom kolodvoru, u Pothodniku, u CCO East, Martićevoj i u Marlesu – Zaprešić.
Komentari
0