PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Bastian je u samo tri godine izrastao u respektabilan vinski brend

Leke su svoja vina razdijelili u dvije linije, osnovnu pod nazivom Castrum Bulleis i premium pod nazivom Marchiori, a koja su cjenovno pozicionirana kao i ostala vina vodećih istarskih vinarija

Vinarija Bastian je jedan od najuspješnijih vinskih projekata u zemlji u zadnjem desetljeću, jer radi se o vinariji čija su vina u svega tri godine od prve vlastite berbe uspjela postati standard na tržištu i koja već danas pronalazimo po restoranima u svakom kutku Hrvatske. Vinariju su osnovali Ivan i Petra Leko, nasljednici pokojnog Anđelka Leke, vlasnika HUP-a, najvećeg zagrebačkog hotelijerskog poduzeća, a koji je prodan još većoj hotelijerskoj grupaciji i odakle su u konačnici došla sredstva za akviziciju izvrsno održavanih vinograda obitelji Celega, smještenima u Bujštini u Istri.

image
Umberto Pellizon

Leke su kao iskusni poduzetnici poduzeli sve bitne korake kako bi u najkraćem roku izgradili kvalitetan i respektirani vinski brend. Angažirali su kvalitetne stručnjake u svakom od ključnih segmenata vinarstva - agronomiji, enologiji, dizajnu i marketingu. Najznačajnije ime uključeno u njihov projekt je svakako ono enologa Milana Budinskog, s kojim su se zbog sličnog svjetonazora brzo sporazumjeli, a čije im je iskustvo i znanje omogućilo da preskoče sve dječje bolesti novog vinskog poduzetnika i već u prvoj berbi krenu s vinima na najvišoj razini kvalitete. Okolnost da su kupili zdrave vinograde u punoj snazi je omogućila Budinskom dobru bazu za rad u podrumu.

image
Umberto Pellizon

Rezultati su ubrzo uslijedili u vidu uspjeha na Vinistri i na inozemnim natjecanjima, a još važnije, u vidu prihvaćanja od strane sommelierske struke, ključnog dionika restoranskog vinskog tržišta. Naime, sommelieri su ti koji drže ključeve vinskih lista u restoranima i bez njihovog povjerenja u brend, vinarija koja planira svoj plasman prodavati u tom tržišnom segmentu ne može uspjeti. Leke su svoja vina razdijelili u dvije linije, osnovnu pod nazivom Castrum Bulleis i premium pod nazivom Marchiori, a koja su cjenovno pozicionirana kao i ostala vina vodećih istarskih vinarija, sa svježom malvazijom od nekih 11,5 eura u maloprodaji. Osnovna linija je već osvojila simpatije tržišta, kao i solidan tržišni udio, a premium to tek treba učiniti, a s obzirom na kvalitetu koju posjeduje, to ne bi trebao biti problem, iako, trenutno te Marchiori linije još uvijek nema na web stranicama trgovaca vinom. Zvijezde Marchiori linije su Chardonnay Marchiori i Cuvée Rouge Marchiori.

Chardonnay je klasičan primjerak te sorte kao odležanog vina, prije svega kremozan, s puno tropskog voća na nepcu, a Cuvée Rouge je inteligentan blend cabernet franca i merlota. Cabernet franc je trenutačno trendy vino širom svijeta, koje se savršeno uklapa u trenutnu tržišnu sklonost elegantnijim vinima, koji je desetljećima bio u sjeni cabernet sauvignona, a sada pak prerasta u neizostavni dio svake ambiciozne vinske liste. Merlot je tu da blend učini mekšim i manje herbalnim te pristupačnim i najširoj populaciji.

TRI VINA VINARIJE BASTIAN NA KOJA VRIJEDI OBRATITI PAŽNJU:

Bastian Petra‘s Rosé 2023

Kvaliteta: 89/100

Napravljen od istih sorti kao i blend Cuvée Rouge, cabernet franca i merlota. Značajno slojevitiji i ambiciozniji od klasičnih voćnih i lepršavih svakodnevnih roséa. Blijede boje ljuske luka. Krema od badema, nešto crvenog voća i kumkvat obilježavaju miris, koji je decentan i postojan, a elegancija, kremoznost i mineralna pikantnost obilježavaju okus. Vitkog je tijela, solidno dugog finiša, ugodno naglašenih kiselina, sočan, suh, čisti nepce na finišu te najbolje će poslužiti kao aperitiv. 12% alk.

image
Neven Jurjak/Merlo De Graia

Bastian Chardonnay Marchiori 2022

Kvaliteta: 92/100

Izvrstan chardonnay. Posjeduje uobičajenu kremoznost za chardonnay odležan u drvu na vlastitom talogu, međutim istovremeno posjeduje i zrelu (ne prezrelu) voćnost što kremoznosti daje balans. Nadalje, okus ostavlja dojam dubine, ima brideću mineralnost pri završetku te blagu slanost i gorkastost na retrookusu. Kiseline su umjerene do blage, trajanje jako dugačko. Nos je sjajno uravnotežen, drvo je uklopljeno, tragovi tostiranog lješnjaka se miješaju s tropskim voćem, bademom i bijelim breskvama. Vjerojatno će kvaliteta još rasti s odležavanjem slijedećih par godina, a životni vijek mu je od 8 do 10 godina od berbe. 13% alk.

image
Neven Jurjak/Merlo De Graia

Bastian, Cuvee Rouge Marchiori 2022

Kvaliteta: 93/100

Blend je to cabernet franca (70%) i merlota (30%), ali je teksturom, aromama i svježinom klasični predstavnik cabernet franca. To nije čudno, jer cabernet franc zbog intenziteta svojih svojstva kada je i manjinska sorta s lakoćom nadvlada one merlota, tako da je ovdje svrha merlota, samo malo smekšati zeleni karakter većinske sorte. Boja je još uvijek ljubičasto crvena što ukazuje na adolescentsku dob vina. Nos je prilično herbalan, s obiljem crnog ribiza u pozadini i s tek tračkom zadimljenih i slađih začinskih nota. Okus je vješto uravnotežen, uglađenih tanina, smirenih kiselina, s dosta voća na sredini i s atraktivnim suhim finišem koji čisti nepce. Vrlo je dugačkog trajanja i s elegancijom kao glavnim postignućem ovog slojevitog vina koje će se nastaviti razvijati i trajati najmanje petnaestak godina od berbe.

image
Neven Jurjak/Merlo De Graia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:25