SLATKI VREMEPLOV

Bogata povijest otočkih slastica: Korčulani i danas pripremaju recepte koji su opstali kroz stoljeća

Ako se vratimo u prošlost vidimo kako slastice na Korčuli i u Dalmaciji imaju bogatu tradiciju koja je oblikovana kroz mješavinu različitih kulturnih utjecaja. Neke od njih i danas rado pripremamo

Otok Korčula imao je važnu ulogu u trgovačkim i kulturnim razmjenama u povijesti, što je ostavilo traga i na kuhinji, pa tako i na slasticama koje su se konzumirale u prošlim vremenima. U Dalmaciji, s obzirom na njezinu geografsku poziciju i dugu povijest, slastice su evoluirale, a mnoge su se tradicije i recepti zadržali do danas.

Iliri, Grci i Rimljani ostavili su svoj trag na otoku, doprinoseći bogatoj povijesti ovog prekrasnog otoka, tako je u Rimsko doba korištenje meda, orašastih plodova, voća i brašna bilo uobičajeno. Naime, Rimljani su pripremali različite vrste kolača, a med je bio osnovni zaslađivač. Iako nisu postojale moderne slastice kakve danas poznajemo, u rimskim vremenima u Dalmaciji su se pravile jednostavne, medene torte, keksi i kolači, često bogato ukrašeni orasima, datuljama i suhim smokvama.

Kroz srednji vijek i doba Mlečanske Republike, koja je isto tako imala veliki utjecaj na Dalmaciju, slastice su postale sofisticiranije. U tom razdoblju počeli su se pripremati složeniji deserti, kao što su kremasti kolači, voćne torte i pite, a često su se koristili začini poput cimeta i klinčića. Francuzi su također ostavili svoj trag, osobito za vrijeme Napoleonove vladavine, kada su se počeli koristiti bogatiji sastojci poput čokolade i kvasca za pripremu kolača.

Na Korčuli, koja je bila pod utjecajem različitih naroda, razvila se specifična tradicija slastica koja je povezana s otočkim životom i prirodnim resursima.

Kroštule su jedna od najpoznatijih dalmatinskih slastica, a često se pripremaju i na Korčuli. Ova slastica ima oblik tankih traka prženog tijesta koje se prelivaju šećerom i medom. Kroz povijest, kroštule su bile popularne na svadbama i drugim obiteljskim okupljanjima. U prošlosti su ih pripremali u zimskim mjesecima, kada je obitelj okupljena kod kuće, a tijesto je bilo jednostavno za pripremu, jer su svi sastojci bili dostupni.

image
/Cropix

RECEPT ZA KROŠTULE POTRAŽITE OVDJE

Slične kroštulama, fritule su također tradicionalna slastica, pržena u ulju i posuta šećerom u prahu. Fritule su obično dolazile u manjoj veličini i bile su popularne na blagdane, kao što su Božić i Nova godina. Na Korčuli, fritule su se pripremale u gotovo svakom domaćinstvu, a obitelj bi ih zajedno pripremala, stvarajući time atmosferu zajedništva i obiteljskih tradicija.

image
/Cropix

RECEPT ZA FRITULE POTRAŽITE OVDJE

Još jedna slična slastica su hroštule, koje se razlikuju od kroštula po tome što su obično manjih dimenzija i punjene su različitim nadjevima poput oraha ili sira. Također, ovo jelo je bilo popularno na Korčuli, osobito u manjim mjestima.

S obzirom na to da Korčula ima bogatstvo citrusnih plodova, slastice koje koriste limune, naranče i mandarine bile su često prisutne na stolu. Kolači od citrusa, posuti šećerom i prelivani medom, postali su simbol lokalne kuhinje. Med je bio vrlo cijenjen i koristi se za zaslađivanje većine slastica, dok je limun i naranča davao poseban miris i okus.

U prošlim vremenima, slastice su često bile povezane s obiteljskim prigodama, vjerskim blagdanima i proslavama. Na primjer, za Božić su se pripremale složene slastice, dok su za vjenčanja često pravili veće kolače i tortice koje su bile ukrašene jestivim cvijećem i suhim voćem.

Tijekom 20. stoljeća, kako je Korčula i Dalmacija postajala sve više otvorena za turizam, došlo je i do novih kulinarskih utjecaja. Slastice poput torti s čokoladom, sladoleda i drugih modernih deserta postale su prisutne, ali su se starinske slastice, poput kroštula i fritula, i dalje održale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. siječanj 2025 21:57