SVI PRIČAJU O...

Brunch s pogledom na Zagreb! Svi pričaju o njihovim uštipcima sa sirom i vrhnjem, satarašu i pohanom kruhu

Zagrebački restoran Eateria nedavno je u ponudu uvrstio čak 11 brunch jela i odmah su postali veliki hit, bili smo tamo i isprobali što nude

Posljednjih nekoliko godina brunch u Zagrebu postao je prilično važan, a posljednjih nekoliko mjeseci cijela stvar dodatno se zakuhala. Restorani koji ga dosad nisu nudili na svoje menije uveli su posebne ponude u jutarnjim i ranijim poslijepodnevnim satima i privukli čitav jedan novi profil publike. Onaj koji vikende nakon izlaska voli nastaviti provoditi u društvu prijatelja, uz dobar, pošteni doručak koji će se, baš kao i izlazak prethodne noći, produžiti na nekoliko sati, uz dobar razgovor i čašu, dvije, tri omiljenog laganog koktela.

image
Vedran Peteh/Cropix

Bottomless brunch tako je postao izraz koji sve češće čujemo, a najčešće podrazumijeva uživanje u odabranim jelima u kojima se spajaju doručak i ručak u kombinaciji s neograničenom količinom koktela, uglavnom mimosa, povremeno Bellinija. Istaknuti se u moru takve ponude danas nije lako, no čini se da je ekipa iz Eaterije uspjela, jer otkad su sredinom ožujka predstavili svoj meni koji se bazira na klasicima s tradicionalnim zaokretom, njihov restoran na vrhu zgrade u Koranskoj postao je još malo popularnije mjesto. Kako bismo provjerili o čemu to točno trenutačno pričaju svi najveći ljubitelji bruncha u gradu, u Eateriju smo se ovih dana zaputili i sami.

image
Vedran Peteh/Cropix

S prilično širokog brunch menija, na kojemu se, među ostalim, nalazi kaša s juga (palenta s jajima, špinatom i jogurtom), zatim štrukle koje radi sami, savijača od blitve s umakom od hrena i jogurta, picek s mlincima na malo drugačiji način, sataraš s jajima na oko, zobena kaša s jabukom i medom, carski drobljenac s džemom ili čokoladom i palačinka iz pećnice sa šumskim voćem, a na preporuku osoblja, kušali smo nekoliko jela koja su nam zvučala posebno zanimljivo.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Na našem stolu našla su se tako Slavonski Benedikt, točnije poširano jaje na pecivu (engleskom muffinu) sa špekom crne slavonske svinje, s Hollandaise umakom od dunje, zatim Picekova avantura ili piletina s mlincima, s umakom od hrena i majonezom od vlasca, isprobali smo i sir i vrhnje s uštipcima i pršutom, seosku shakshuku i slatki pohani kruh s namelakom, slanom karamelom i borovnicom.

image
Vedran Peteh/Cropix

Budući da smo veliki fanovi jaja Benedikt, to je jelo koje nam se svidjelo najviše. Špek je bio hrskav, jaje lijepo kuhano, kremasto i slasno, pecivo je bilo pošteno tostirano, a umaci su cijelo jelo dobro zaokružili.

Popečak od piletine i mlinaca bio je prilično zanimljiv, izvana jako hrskav, a iznutra kremast, poslužen je uz salatu koja je tanjur lijepo osvježila.

Sir i vrhnje s uštipcima i pršutom pokazalo se kao jedno od jela koje predstavlja dobar omjer cijene i kvalitete, jer je porcija velika, zasitna, a cijena od oko 7 eura nije previsoka za ono što se dobije.

image
Vedran Peteh/Cropix

Slatki pohani kruh također je bio dobar, ostao je sočan i kombinacija u kojoj je poslužen nije bila previše slatka, ali je zasitan i težak, pa bismo preporučili da ga, nakon što isprobate jedno ili dva slana jela, za stolom ipak podijelite.

Isprobali smo i Bellini, Mimosu, Antique Spritz i Bloody Mary koktele, koje za cijenu od 11 eura u Eateriji poslužuju po cijeni od 11 eura, i to nam se također čini kao dobra vrijednost za novac.

image
Vedran Peteh/Cropix

Brunch u Eateriji svakako je drugačiji od većine ponude koja se po tim cijenama i pod takvim konceptom nude u ostatku restorana u gradu, cijene nisu previsoke i kreću se od 7 do 12 eura za porciju, koje su, pak, obilne i idealne za dijeljenje. Uz to, dodatan plus je svakako panoramski pogled na Zagreb sa sedmog kata visoke staklene zgrade u Koranskoj, pa ako ste u prilici, obavezno uhvatite stol uz jedan od prozora. Najvažnije na kraju, brunch u Eateriji nude svakog dana, osim ponedjeljka kada je i sam restoran zatvoren, od 11 do 13 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
15. travanj 2025 02:03