
Posljednjih nekoliko godina brunch u Zagrebu postao je prilično važan, a posljednjih nekoliko mjeseci cijela stvar dodatno se zakuhala. Restorani koji ga dosad nisu nudili na svoje menije uveli su posebne ponude u jutarnjim i ranijim poslijepodnevnim satima i privukli čitav jedan novi profil publike. Onaj koji vikende nakon izlaska voli nastaviti provoditi u društvu prijatelja, uz dobar, pošteni doručak koji će se, baš kao i izlazak prethodne noći, produžiti na nekoliko sati, uz dobar razgovor i čašu, dvije, tri omiljenog laganog koktela.
Bottomless brunch tako je postao izraz koji sve češće čujemo, a najčešće podrazumijeva uživanje u odabranim jelima u kojima se spajaju doručak i ručak u kombinaciji s neograničenom količinom koktela, uglavnom mimosa, povremeno Bellinija. Istaknuti se u moru takve ponude danas nije lako, no čini se da je ekipa iz Eaterije uspjela, jer otkad su sredinom ožujka predstavili svoj meni koji se bazira na klasicima s tradicionalnim zaokretom, njihov restoran na vrhu zgrade u Koranskoj postao je još malo popularnije mjesto. Kako bismo provjerili o čemu to točno trenutačno pričaju svi najveći ljubitelji bruncha u gradu, u Eateriju smo se ovih dana zaputili i sami.
S prilično širokog brunch menija, na kojemu se, među ostalim, nalazi kaša s juga (palenta s jajima, špinatom i jogurtom), zatim štrukle koje radi sami, savijača od blitve s umakom od hrena i jogurta, picek s mlincima na malo drugačiji način, sataraš s jajima na oko, zobena kaša s jabukom i medom, carski drobljenac s džemom ili čokoladom i palačinka iz pećnice sa šumskim voćem, a na preporuku osoblja, kušali smo nekoliko jela koja su nam zvučala posebno zanimljivo.
Na našem stolu našla su se tako Slavonski Benedikt, točnije poširano jaje na pecivu (engleskom muffinu) sa špekom crne slavonske svinje, s Hollandaise umakom od dunje, zatim Picekova avantura ili piletina s mlincima, s umakom od hrena i majonezom od vlasca, isprobali smo i sir i vrhnje s uštipcima i pršutom, seosku shakshuku i slatki pohani kruh s namelakom, slanom karamelom i borovnicom.
Budući da smo veliki fanovi jaja Benedikt, to je jelo koje nam se svidjelo najviše. Špek je bio hrskav, jaje lijepo kuhano, kremasto i slasno, pecivo je bilo pošteno tostirano, a umaci su cijelo jelo dobro zaokružili.
Popečak od piletine i mlinaca bio je prilično zanimljiv, izvana jako hrskav, a iznutra kremast, poslužen je uz salatu koja je tanjur lijepo osvježila.
Sir i vrhnje s uštipcima i pršutom pokazalo se kao jedno od jela koje predstavlja dobar omjer cijene i kvalitete, jer je porcija velika, zasitna, a cijena od oko 7 eura nije previsoka za ono što se dobije.
Slatki pohani kruh također je bio dobar, ostao je sočan i kombinacija u kojoj je poslužen nije bila previše slatka, ali je zasitan i težak, pa bismo preporučili da ga, nakon što isprobate jedno ili dva slana jela, za stolom ipak podijelite.
Isprobali smo i Bellini, Mimosu, Antique Spritz i Bloody Mary koktele, koje za cijenu od 11 eura u Eateriji poslužuju po cijeni od 11 eura, i to nam se također čini kao dobra vrijednost za novac.
Brunch u Eateriji svakako je drugačiji od većine ponude koja se po tim cijenama i pod takvim konceptom nude u ostatku restorana u gradu, cijene nisu previsoke i kreću se od 7 do 12 eura za porciju, koje su, pak, obilne i idealne za dijeljenje. Uz to, dodatan plus je svakako panoramski pogled na Zagreb sa sedmog kata visoke staklene zgrade u Koranskoj, pa ako ste u prilici, obavezno uhvatite stol uz jedan od prozora. Najvažnije na kraju, brunch u Eateriji nude svakog dana, osim ponedjeljka kada je i sam restoran zatvoren, od 11 do 13 sati.
Komentari
0