NOVA SEZONA

DANAS POČINJE SEDMA SEZONA TRI, DVA, JEDAN - KUHAJ! Pravila igre nešto su drugačija: prvi put u povijesti ovog formata bit će organizirane audicije!

U novoj sezoni pravila igre nešto su drugačija: prvi put u povijesti ovog formata bit će organizirane audicije

U sedmoj sezoni emisije ‘Tri, dva, jedan - kuhaj!’ zasad još nisam ništa odbio pojesti i probao sam sve. Kakva su jela? Kao i uvijek, kandidati imaju svoje dobre i loše dane, ali čini mi se da idu u dobrom smjeru - kaže Tomislav Špiček uoči nove sezone RTL-ova showa koja večeras starta u 21.15 sati. Postoji li ipak nešto što nikako ne bih kušao?

- Jedino što bih vjerojatno odbio pojesti je nešto za što smatram da nije dovoljno termički obrađeno i da kao takvo nije jestivo - kaže Špiček, koji je prije dva mjeseca zbog zdravlja dao otkaz u zagrebačkom restoranu u kojem je godinama bio šef kuhinje, i sad je usredotočen samo na show.

Zagreb, 080517. 
Kaptolska Klet, Kaptol.
Tomislav Spicek, clan zirija RTL-ova showa Tri, dva, jedan kuhaj
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Koliki je interes publike, svjedoči i podatak o 2550 ljudi prijavljenih za ovu sezonu. Što se tiče koncepta showa, u novoj sezoni pravila igre nešto su drugačija. Prvi put u povijesti ovog formata bit će organizirane audicije u kojima će svaki natjecatelj morati dokazati svoju spretnost u kuhinji te dobiti prolaznu ocjenu stručnog žirija, što ga uz popularnog chefa Špičeka čine još i Ivan Pažanin i povratnica u show - Željka Klemenčić. Samo parovi koji prođu njihovu audiciju moći se sudjelovati u daljnjem natjecanju.

ODABIR PAROVA

U audicijskim emisijama natjecat će se 57 kandidata čija će jela žiri kušati ne znajući tko je skuhao obrok. Parovi ili pojedinci pripremaju jelo po izboru i za to imaju 60 minuta. Jelo se onda poslužuje tročlanom žiriju. Ako su članovi žirija zadovoljni, podižu zelene kuhače, dok nezadovoljstvo pokazuju crvenim kuhačama. Na taj se način slaže i odabire 5 ženskih i 5 muških parova koji prolaze u daljnje natjecanje. Ženski tim predvodit će Željka, a muški Pažanin. Znači li to da će muškarci u svako jelo morati stavljati omiljenu Pažaninovu namirnicu - maslinovo ulje?

- To je zlatna namirnica koja je temelj moje kuhinje. Maslinovo ulje obogaćuje okus svakog jela i meni je ono stvarno broj jedan u kuhinji - kaže Pažanin.

Je li svog kolegu Špičeka, koji svoje specijalitete rado priprema na svinjskoj masti, uspio uvjeriti u to da maslinovo ulje može ići u baš svako jelo?

- Ivan mene nikada ne uvjerava u takve stvari jer zna da je to preozbiljno pitanje. Nisam fanatik svinjske masti i volim maslinovo ulje, ali reagiram kad mislim da je neka namirnica krivo upotrijebljena - kaže Špiček, kojeg mnogi smatraju najoštrijim članom žirija.

STROGE REAKCIJE

- Mislim da nisam najstroži, jer i Ivan i Željka točno znaju što očekuju od kandidata pa u skladu s time i komentiraju njihova jela, ali ponekad moram strože reagirati kad vidim nepravilnosti u kuhanju. Nikad na televiziji nisam nastupao s namjerom da nekom budem simpatičan. Pred kamerama sam onakav kakav sam i inače. Znači, iskren i neposredan. Nemam, kako bi moji doma rekli, dlake na jeziku - uvjerava Špiček mjerkajući ispod oka Pažaninov novi imidž koji čine brada i brkovi.

Što će biti ako neka dlaka s Pažaninove brade zaluta u Špičekov tanjur?

- Ma ja ne dam nikom da dira u moje brkove i bradu, pa ni Špičeku - uz smijeh govori Pažanin dok šeta novim studijem, u kojem se snima omiljeni kulinarski show, koji se proteže na 500 kvadratnih metara, a u njemu je 10 radnih jedinica za kuhanje opremljenih brojim pomagalima koja kandidatima mogu olakšati zadatke.

Prostrani studio uređen je u modernom industrijskom stilu, za njegovu je dekoraciju potrošeno više od 200 metara umjetnog bršljana i više od 100 jedinica rasvjetnih tijela, a zbog svoje kompleksnosti gradio se puna dva mjeseca. Svaki pokret i svaku riječ u studiju prati 10 studijskih kamera i 30-ak mikrofona, a na projektu radi oko 100 osoba.

NAMIRNICE

Kako bi jela kandidata bila što bolje prezentirana, na raspolaganju im je čak 500 različitih tanjura na kojima ih mogu poslužiti. Za izvrsne namirnice brine se poseban tim ljudi koji je za ovu sezonu nabavio više od 130 kilograma mesa i 60 kilograma vrhunske ribe, a tijekom kuhanja kandidati mogu koristiti i do 40 dostupnih začina.

Kada se sve zbroji, u sedmoj sezoni ukupno bi se trebalo skuhati i više od 360 jela. Što Željka Klemenčić misli, jesu li se ljudi kroz kulinarske emisije počeli osvješćivati o važnosti zdrave prehrane i mijenja li se svijest ljudi o tome što jedu?

- Dio ljudi svakako je počeo osvješćivati vezu između dobre prehrane i dobrog života. Ali treba biti iskren i reći da je zdrava prehrana pitanje za srednju klasu - ako se boriš za golu egzistenciju, teško da se brineš o problemu bijelog brašna ili viška šećera - iskreno kaže Željka Klemenčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 12:12