
Još jednu godinu u nizu organizira se poseban događaj za sve poznavatelje, proizvođače i ljubitelje vina. Ovo je prilika za one koji o dalmatinskom vinu, njegovoj vrijednosti, proizvodnji i povijesti žele znati više, ali i one koji žele degustirati raznolikost Dalmacije u čaši.
Kroz promenadno kušanje, razgovor s vinarima nagrađivanih vinskih kuća i organizirane edukativne radionice posjetitelji će dobiti uvid u novitete industrije te imati priliku za obnoviti njihove aktualne vinske karte, ali i steći nova iskustva i poznanstva koja mogu doprinijeti njihovom poznavanju vina.
Od podnožja Velebita pa sve do juga regije perjanice će svojih podruma, 28. i 29. ožujka, petak i subotu, od 13 do 19 sati u prestižnom hotelu Le Meridien Lav, predstaviti renomirani vinari iz sve četiri dalmatinske županije.
Festival Vino Dalmacije, daje cjelovit uvid u aktualnu proizvodnju dalmatinskog vina i tako predstavlja najvažniji regionalni vinski sajam. Dalmacija kao riznica autohtonih sorti grožđa, kolijevka je vinarstva u Hrvatskoj, a zlatna nit koja spaja svaku kap upravo je njezina autentičnost.
Dalmacija kao vinska regija posebna je po mnogočemu, osobito broju i raznolikosti autohtonih sorti grožđa, a ujedno je i najznačajniji proizvođač ružičastih vina u Hrvatskoj te se ističe po količini i kvaliteti rosé vina. Brojne medalje na svim relevantnim svjetskim vinskim natjecanjima kako za rosé, tako i bijela i crna vina potvrda su strelovitog razvoja regije posljednjih petnaestak godina.
U petak, 28. ožujka, na svečanom otvorenju, u 13 sati, bit će dodijeljena nagrada "Miljenko Grgić" za poseban doprinos vinarstvu i vinogradarstvu Dalmacije koja je ove godine pripala Ivici Kovačeviću iz kaštelanske vinarije Sikuli. Nagradu je dizajnirao akademski kipar Dragan Dužević.
Jednodnevnu ulaznica, po cijeni od 25 eura i onu dvodnevnu, u iznosu od 40 eura, moguće je nabaviti putem online trgovine na web stranici festivala, a osiguran je besplatni hotelski parking za sve posjetitelje.
Organizator je u sklopu programa okupio i priznate vinske stručnjake koji će moderirati edukativne radionice otvorene za posjetitelje uz kupnju ulaznice. Enolozi Ana Mucalo i Davor Šestanović vodit će radionice o plavcu malom i bijelim dalmatinskim vinima rađenim od manje rasprostranjenih sorti. Sommelier Marko Rundek upoznat će posjetitelje s lasinom, plavinom i trnjakom, Daniel Čečavac s rukatcem, pošipom i grkom, a Kruno Filipović prezentira temu rosé vina kao i put po vinogorju Konavle. Nenad Trifunović odvesti će na mali ZinQuest, a Ivan Stiblik, predstavnik Hrvatskog sommelierskog kluba za Dalmaciju, predstaviti sva lica babića.
Za vinarije i poslovne posjetitelje organizira se posebna radionica o plasmanu vina na američko tržište. Prijave su dostupne na poveznici, a broj mjesta je ograničen - zato ne dvojite i sudjelujte u edukativnom druženju s vinskim stručnjacima.
Manifestaciju organizira Udruženje Vino Dalmacije, krovna regionalna udruga dalmatinskih vinara s ciljem stvaranja platforme za promociju vina, vinarija, autohtonih sorti, vinskog turizma i pozicioniranja Dalmacije kao regije vrhunskih vina. Ove godine, Festivalu Vino Dalmacije pridružit će se i strani novinari John Mariani, iz američkog Forbes časopisa, Amy Nelson, urednica sekcije za putovanja časopisa Minnesota Monthly i Amy Harris, vlasnica bloga Travel Addict.
Program radionica Festivala Vino Dalmacije 2025:
28.03. petak
15-16h - Dalmatinski Argonaut ekspresija plavca malog s "velikih" položaja Dalmacije
Predavačica: Ana Mucalo
16-17h - Bijele uzdanice Pelješca i Korčule
Predavač: Daniel Čečavac
16-17h - Crljenak/tribidrag vs. primitivno vs. zinfandel
Predavač: Nenad Trifunović
18-19h - Think Pink - imamo li dalmatinski stil roséa?
Predavač: Kruno Filipović
29.03. subota
12-13h - Izvoz na zapad (isključivo za vinarije i poslovne posjetitelje)
Predavačica: Mirena Bagur
15-16h - Crno - bijeli svijet vinogorja Konavle
Predavač: Kruno Filipović
16-17h - Elegancija u crnom: plavina & lasina & trnjak
Predavač: Marko Rundek
17-18h Sva lica babića
Predavač: Ivan Stiblik
18-19h - Ljupka strana dalmatinskih bijelih od svježih do odležanih
Predavač: Davor Šestanović
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....