![36171579](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/03/k_36171579_640.jpg)
Weekend Food Festival, svakako jedan od najuzbudljivijih gastronomski događaj u regiji, vraća se u Rovinj od 11. do 13. travnja 2025., a jedno od najistaknutijih imena ovogodišnjeg izdanja svakako je legenda svjetske gastronomije - Marco Pierre White, o čemu smo vam pisali ovdje.
Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje. Savršenstvo na tanjuru bio je njegov imperativ, a ipak na vrhuncu svoje karijere napustio je restoransku scenu i buntovnički odbacio sva priznanja institucija vrativši zvjezdice. Mentorirao je najveće kulinarske zvijezde, uključujući Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala, a njegova knjiga "White Heat" smatra se biblijom vrhunskih chefova. Dolazak Marca Pierrea Whitea u Rovinj prilika je za domaću i regionalnu publiku da iz prve ruke sazna tko je čovjek koji je inspirirao generacije chefova i promijenio sliku kulinarstva, kažu organizatori WFF-a.
"Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam početkom ‘90-ih uzeo u ruke njegovu knjigu White Heat - shvatili smo tada da kuharstvo nije samo francuska sterilna brigada, već i gerila i gusarstvo. Fasciniralo me kako je sve okrenuo naglavačke, pratio sam ga godinama. Njegov bunt protiv kuharskog establishmenta, odbijanje zvjezdica - sve je imalo smisla. Definirao me i zauvijek ću mu biti zahvalan", komentirao je novosti Tomislav Gretić, jedan od istaknutijih domaćih chefova.
O inspirativnom utjecaju Marca Pierre Whitea na gastronomsku scenu nadovezao se i Mate Janković, chef i vlasnik zagrebačkog restorana SOL tapas na hrvatski.
"Marco Pierre White je čovjek koji je odgojio cijele generacije chefova koji su danas jednako veliki. Prvi je Britanac s tri Michelinove zvjezdice, chef koji je obilježio cijelu jednu etapu gastronomije i ostavio neizbrisiv trag u svijetu gastronomije", govori Janković, koji će u sklopu Weekend Food Festivala u petak, 11. travnja u 18 sati na glavnoj pozornici u staroj Tvornici duhana Rovinj voditi "1 na 1" razgovor s legendarnim chefom.
Inače, Weekend Food Festival u tri dosadašnja izdanja razvio se u dinamičnu platformu koja okuplja sve relevantne sudionike u lancu hrane - od vrhunskih domaćih i stranih chefova, stručnjaka iz gastronomije i ugostiteljstva do proizvođača i inovatora, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju.
S misijom da izgradi najuzbudljiviju i najkvalitetniju scenu oko gastronomije, festival kombinira bogat program panela, masterclassova i showcooking radionica, omogućujući posjetiteljima da steknu nova znanja, istraže inovativne ideje i uživaju u vrhunskim doživljajima. No, uz bogat edukativan i zabavan program, WFF je poznat i po expo zoni, u kojoj se izlagači iz Hrvatske i svijeta predstavljaju s najnovijim proizvodima, delicijama, vinima i craft pićima.
Ovogodišnji festivalski program, za razliku od prijašnjih, nadograđen je i posebno prilagođen široj publici. Tako će profesionalci i stručnjaci imati priliku sudjelovati u ekskluzivnim masterclassovima i radionicama te saznati sve o novim trendovima u gastronomiji. Entuzijasti će uživati u inspirativnim predavanjima i showcooking radionicama, dok će gala večere, koje pripremaju svjetski poznati chefovi, pružiti jedinstveni gastronomski doživljaj. Ugostitelji i predstavnici industrije moći će se povezati s kolegama, razmijeniti ideje i otkriti inovacije koje podižu poslovanje na novu razinu.
Ulaznice su već dostupne i možete ih kupiti na službenoj stranici festivala, a sve novosti pratite na WFF službenim FB i IG kanalima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....