Potvrđeno je!

Domaća scena oduševljena! Neosporan autoritet i rock zvijezda među chefovima stiže u Hrvatsku

Nakon teasera koji je se proširio medijima i društvenim mrežama, Weekend Food Festival službeno je potvrdio gostovanje jednog od najistaknutijih chefova današnjice

Weekend Food Festival, svakako jedan od najuzbudljivijih gastronomski događaj u regiji, vraća se u Rovinj od 11. do 13. travnja 2025., a jedno od najistaknutijih imena ovogodišnjeg izdanja svakako je legenda svjetske gastronomije - Marco Pierre White, o čemu smo vam pisali ovdje.

Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje. Savršenstvo na tanjuru bio je njegov imperativ, a ipak na vrhuncu svoje karijere napustio je restoransku scenu i buntovnički odbacio sva priznanja institucija vrativši zvjezdice. Mentorirao je najveće kulinarske zvijezde, uključujući Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala, a njegova knjiga "White Heat" smatra se biblijom vrhunskih chefova. Dolazak Marca Pierrea Whitea u Rovinj prilika je za domaću i regionalnu publiku da iz prve ruke sazna tko je čovjek koji je inspirirao generacije chefova i promijenio sliku kulinarstva, kažu organizatori WFF-a.

image

Weekend food festivala održat će se od 11. do 13. travnja ove godine u Rovinju

Emica Elvedji/pixsell/Pixsell

"Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam početkom ‘90-ih uzeo u ruke njegovu knjigu White Heat - shvatili smo tada da kuharstvo nije samo francuska sterilna brigada, već i gerila i gusarstvo. Fasciniralo me kako je sve okrenuo naglavačke, pratio sam ga godinama. Njegov bunt protiv kuharskog establishmenta, odbijanje zvjezdica - sve je imalo smisla. Definirao me i zauvijek ću mu biti zahvalan", komentirao je novosti Tomislav Gretić, jedan od istaknutijih domaćih chefova.

O inspirativnom utjecaju Marca Pierre Whitea na gastronomsku scenu nadovezao se i Mate Janković, chef i vlasnik zagrebačkog restorana SOL tapas na hrvatski.

image

Marco Pierre White

Derek D‘souza Photography

"Marco Pierre White je čovjek koji je odgojio cijele generacije chefova koji su danas jednako veliki. Prvi je Britanac s tri Michelinove zvjezdice, chef koji je obilježio cijelu jednu etapu gastronomije i ostavio neizbrisiv trag u svijetu gastronomije", govori Janković, koji će u sklopu Weekend Food Festivala u petak, 11. travnja u 18 sati na glavnoj pozornici u staroj Tvornici duhana Rovinj voditi "1 na 1" razgovor s legendarnim chefom.

Inače, Weekend Food Festival u tri dosadašnja izdanja razvio se u dinamičnu platformu koja okuplja sve relevantne sudionike u lancu hrane - od vrhunskih domaćih i stranih chefova, stručnjaka iz gastronomije i ugostiteljstva do proizvođača i inovatora, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju.

S misijom da izgradi najuzbudljiviju i najkvalitetniju scenu oko gastronomije, festival kombinira bogat program panela, masterclassova i showcooking radionica, omogućujući posjetiteljima da steknu nova znanja, istraže inovativne ideje i uživaju u vrhunskim doživljajima. No, uz bogat edukativan i zabavan program, WFF je poznat i po expo zoni, u kojoj se izlagači iz Hrvatske i svijeta predstavljaju s najnovijim proizvodima, delicijama, vinima i craft pićima.

Ovogodišnji festivalski program, za razliku od prijašnjih, nadograđen je i posebno prilagođen široj publici. Tako će profesionalci i stručnjaci imati priliku sudjelovati u ekskluzivnim masterclassovima i radionicama te saznati sve o novim trendovima u gastronomiji. Entuzijasti će uživati u inspirativnim predavanjima i showcooking radionicama, dok će gala večere, koje pripremaju svjetski poznati chefovi, pružiti jedinstveni gastronomski doživljaj. Ugostitelji i predstavnici industrije moći će se povezati s kolegama, razmijeniti ideje i otkriti inovacije koje podižu poslovanje na novu razinu.

Ulaznice su već dostupne i možete ih kupiti na službenoj stranici festivala, a sve novosti pratite na WFF službenim FB i IG kanalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2025 10:00