HRVATSKI STOL

Evo što se jelo na inauguraciji Zorana Milanovića, uzvanici imali poseban meni

Kao i prošlog puta, inauguracija predsjednika Zorana Milanovića, umjesto na Markovom trgu, održala se na Pantovčaku. No ono što mnoge i ovoga puta zanima je - što se fino jelo

Politička scena danas je vjerojatno bila uzbuđena, jer je napokon došao dan inauguracije novog-starog predsjednika. S druge strane, javnost je bila željna detalja i, osim što je čekala vidjeti što će odjenuti prva dama Sanja Musić-Milanović, bila je željna doznati i što će se blagovati nakon što predsjednik Zoran Milanović položi zakletvu. Nikola Jelić, glasnogovornik predsjednika Republike Hrvatske, ranije je potvrdio kako će nakon inauguracijske ceremonije uzvanici uživati u tradicionalnim hrvatskim specijalitetima iz svih krajeva zemlje.

"Za sada mogu otkriti da nećemo imati švedski, već pravi hrvatski stol. Uzvanicima će biti posluženi tradicionalni specijaliteti iz svih krajeva Hrvatske", poručio je za RTL.

image

Dok su visoki gosti jeli štrukle s bobičastim voćem i kremom od vanilije, catering za novinare na meniju je imao štrudlu od jabuka

Berislava Picek/Cropix

I stvarno, očito se predsjednik pobrinuo da gosti nakon inauguracije ne ostanu gladni. Kada je u pitanju predjelo gosti će se častiti dalmatinskim pršutom i bračkim maslinama, mladim paškim sirom te rolicama od šunke s pjenicom od sira uz što će se točiti pjenušac Tomac i Malvazija Kozlović. Za glavno jelo odlučili su se za steak od junetine na dimu od divljeg kestena s pečenim krumpirom i rajčicom u ružmarinu, a odabir pića je Merlot Belje i Tomićev Caplar. Za desert tu su slatke štrukle punjene bobičastim voćem i umakom od vanilije i cimeta te prošek Hektorovich. Inače, ovo je vino u jednom našem vodiču vinski znalac Saša Špiranec opisao kao sjajnu pratnju uz orhnjaču.

image

U zagrebačkom La Štruku u Skalinskoj peku slične štrukle - s borovnicama i među popularnijima su u ponudi

Neja Markičević/Cropix

VIŠNJINI ŠTRUKLI NAJPOPULARNIJI SU U GRADU, A USTUPILI SU NAM I RECEPT

"Jedan od boljih prošeka u Dalmaciji i jedno od boljih desertnih vina u zemlji savršeno prati suhe kolače, osobito one s orasima. Tamne jantarne boje s refleksom bakrene. Mirisa jake mediteranske provenijencije s orašastim i bademastim aromama. Tu je još i suha smokva, pa suhe grožđice, rogač. Okus je vrlo sladak, topao, s tim kremoznim i pikantnim završetkom", opisuje Špiranec u ovom tekstu o spajanju hrane i vina.

image

Prošek Hektorovich

Press

Novinari su, pak, imali malo skromniji meni. Ono što smo mogli vidjeti prema fotografijama koje su zabilježene od strane Index-ovih reportera, novinari su se u press-zoni mogli poslužiti hranom na švedskom stolu. Naime, u grijanim posudama dočekalo ih je pečeno meso s povrćem i njokima u umaku, pečena paprika i narezano pohano meso, zatim (čini nam se) domaći kruh i kiflice, a od slatkog - štrudla od jabuke i sira te neprepoznatljvi kremasti kolači.

image
Damir Senčar/HINA/Cropix

Svakako puno otmjeniji meni od onoga o kojemu smo pisali u izbornoj noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. veljača 2025 09:40