INSTITUCIJA GASTRONOMIJE

FERRAN ADRIÀ: ''Ovo su ključni trenuci koji su promijenili svjetsku gastronomiju!''

 Elbulli Fundacion Restaurantes Facebook
Ferran Adrià je prava institucija u Španjolskoj. Ako mu se ikada budete imali priliku obratiti (javite nam, jer ćemo znati da ste pravi sretnici) vjerojatno će vas pitati ovo pitanje: ”Kako poimate rajčicu?”. Smatra da, ako ne razumijete rajčicu, ne biste se uopće trebali baviti kuhanjem.

Na pitanje ”Što smatrate ključnim trenucima koji su promijenili svjetsku gastronomiju?”, odgovorio je:

  1. Auguste Escoffier. Ferran se oduvijek divio Augusteu Escoffieru, ocu moderne francuske kuhinje. Zatvorio je El Bulli nakon što je izumio 1846 jela, a to je ujedno i godina koje se Escoffier rodio.
  2. Moderna kuhinja.
  3. Restoran Nobu. Obožavao ga je i izjavio da je hrana u Peruu i Mexicu uzbudljiva zato što imaju snažnu kulturu, Maje, Asteke, Inke… Isto će napraviti i sa El Bulliem 1846, uzbudljivo mjesto gdje ćete sami kuhati i jesti svoju hranu. Da, kuhati!

Pet sjajnih citata Ferrana Adrie:

  1. Koje informacije trebamo dobiti od raviola da njihova priprema postane umijeće?
  2. Ako chef otvori kamenicu, kuha li?
  3. Što je juha?
  4. Tko kaže da se srdelice i bijela čokolada ne smiju miješati?
  5. Ako ne razumijete rajčicu, nemojte uopće započinjati kuhati!
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
16. travanj 2025 08:28