
Nasreću, nije nam ovo bila prva, a nadamo se niti posljednja večera u režiji chefa Gorana Kočiša. No, da ćemo je pamtiti još dugo, to je više nego sigurno. Dovevši u goste u zagrebački Nico‘s Bistro mladog Antu Vukadina, pobjednika posljednje sezone showa Masterchef, chef koji je Zagrebu i Noelu priskrbio prvu Michelinovu zvjezdicu, opetovano je pokazao kako to nikako nije bilo slučajno. Način na koji on obrađuje i priprema namirnice te kako ih spaja s drugim - trebalo bi kao obavezni praktikum uvesti u barem jednu emisiju nove sezone Masterchefa, koja uskoro kreće sa snimanjem. Kod njega, naime, nema greške - meso je uvijek besprijekorno, a plodovi mora - bilo da je riječ o ribi, školjkama ili rakovima - ne gube na okusu. Sjajno! Stoga ne čudi da je postao i jedan od predavača za AZRRI - Agenciju za ruralni razvoj Istre.
No, da ne bismo nepotrebno širili priču - najbolje bi možda bilo reći kako je ova njegova večera, koja je priređena uz vinsku pratnju vinarije Knebu iz Tomislavgrada, još jednom potvrdila da nismo u krivu što s nestrpljenjem iščekujem otvorenje njegova bistroa u Osijeku koji će, kako nam je svojevremeno otkrio, vjerojatno zaživjeti već dogodine.
Večera za koju se tražilo mjesto više započela je svježim koktelom od tequile, orahovca i grejpa, nakon čega je serviran slijed pod nazivom "Lignja" s kremom od peršina i pastrnjaka te s gelom od citrusa. Tanke, okusom nježne, na zub mekane trake mesa lignje bile su više nego lijep kontrast agrumima koji su jelu dali onaj zabavan kick. No, ni sitno rezane šparoge i posip od crnila sipe nisu u tanjuru bili bez razloga - jedno je jelu dalo hrskavu notu, a drugo dubinu u okusu. Uz to poslužen Knebu Cuvee 2023, bijela kupaža s dominantnim udjelom chardonnaya te manjim udjelom traminca i sauvignona, svojim je slatkim notama fantastično zaokružio ovaj pairing.
Sirovi rep škampa, raviol punjen mesom škampa i ono što su u servisu nazvali maslac od škampa, a zapravo je bisque s uljem čilija, servirani su nam uz Knebu Sauvignon 2022. Jelo je ovo koje je prštalo okusima mora, koje se moglo osjetiti kako u bisqueu, tako i u drugim komponentama. No, posebna pohvala ide na toliko dobro obrađen škamp da niti u jednom trenutku nije izgubio na svojoj slatkoći, a niti svježoj teksturi mesa. Crumble od panko mrvica zanimljiv je, no složili smo se, čak i nepotreban detalj na tanjuru, ali je zato čili dobro "odradio" posao i to - ne zapaprivši ionako sjajan tanjur, već dajući cijelom jelu još jednu nijansu dobrog okusa.
"Kunić" je bio treći slijed. Dekonstrukcija krumpira (odnosno krumpiruše) koji je narezan na kockice i skriven ispod "kape" od krskavo pečenih kora lisnatog tijesta zapravo je bila Kočišev i Vukadinova interpretacija krumpiruše s kunićem. A upravo meso kunića s tanko rezanim lardom i kremom od vrhnja, kako i priliči piti, topili su se u ustima. Zato je Knebu Traminac 2022, proizvedenoj u limitiranoj seriji od 873 boce, bio dobrodošlo osveženje na nepcu.
Patka s crvenim, gotovo kremastim kupusom, chimichurrijem i jusom od patke poslužena uz Knebu Pinot Noir 2022 iz magnuma mirisala je na voće. Već prvi zalogaj otkrio je kako je zelje imalo tu slatku notu, ali ne od šljive kako smo na prvu pomislili, već od smokve. I to je bio baš dobar potez, jer pistacije, a ni chimichuri nisu bili dominantni u okusu. Patka je bila lijepo pečena, mekanog mesa i nimalo suha, a jus je doprinio sočnosti.
Nakon granite od chardonnaya s limetom i bazgom, koja je imala za cilj očistiti nam paletu, poslužen nam je obraz crne slavonske svinje uz pire od batata. Ovo jelo bilo je efektno na tanjuru, ali i iznimno u okusu. Meso posluženo uz sjajan Knebu Chardonnay 2002, također iz magnuma, s poštenih 15,5 % alk., posvjedočili smo, kod mnogih je izazvao oduševljenje, jer je sve suprotno od onoga što danas imamo priliku pojesti od svinjetine - kako u mirisu, tako i u okusu. Posluženi Chardonnay, odležan u hrastovim bačvama, došao je također u limitiranoj seriji od tek 200 boca, a aromatikom na badem i krušku, pa čak i maslac, nepogrešivo je prijao uz ovaj slijed.
Za kraj, desert je bio "Žumanjak". Zapravo je to bila žuta slastičarska krema koja je neke podsjetila na kremšnitu, a druge na šnenokle, a došla je s crumbleom od lješnjaka, kandiranim narančama i torchonom gusje jetre koji je nariban na vrh slastice. Uz ovaj kremasti i, nama iznimno drago, nježno slatki desert, točio se Knebu Rose iz 2022. od 100 % Pinot Noira, također iz magnum boce.
Spoj je to koji je u još jednom slijedu zaokružio ovo po mnogočemu pamtljivo eno-gastronomsko iskustvo kojemu je itekako doprinio i servisni tim na čelu kojega je voditelja restorana, naše poznati i ugledni sommelier Marko Rundek. Na kraju možemo samo još dodati kako uz mentorstvo ovakvog chefa mladi Vukadin ima priliku kakva se treba objeručke prihvatiti i ne puštati.
Komentari
0