
Marko Brajković, osnivač pržionice Lively Roasters, aktivno više od desetljeća djeluje na hrvatskom tržištu specialty kave. S godišnjom proizvodnjom od gotovo 15 tona i suradnjom s više od 80 objekata diljem Hrvatske, Lively Roasters predstavlja možda i najvećeg među domaćim pržionicama kave. Brajkovićevi poslovni planovi sada prelaze granice Hrvatske, s prvim konkretnim korakom učinjenim u Austriji.
Suradnja s Coffeewerk Specialty Coffee u Beču označava važan iskorak na međunarodno tržište. Zanimljivo je da sam naziv Coffeewerk već ukazuje na obrazovnu komponentu projekta - werk na njemačkom znači radionica, što odražava njihovu želju da educiraju goste o kavi. "Ovo je prilika da pokažemo kako Lively Roasters može konkurirati na međunarodnom tržištu", objašnjava Brajković. Coffeewerk kombinira specialty kavu s opuštenim ambijentom za uživanje u jednostavnim obrocima. „Planiramo otvoriti vlastitu podružnicu u Beču za godinu-dvije, kada se bolje pozicioniramo", rekao nam je.
Nakon Beča, u planu je širenje na tržište Budimpešte, grad koji prema njegovom mišljenju ima potencijal zbog rastuće svijesti o specialty kavi i velikog broja turista. Nada se kako će i tamo otvoriti podružnicu te time povezati Beč i Budimpeštu kao dvije velike turističke destinacije. Brajković se posebno veseli potencijalnoj suradnji s Budimpeštom, koja posljednjih godina doživljava procvat specialty coffee scene.
Za prženje kave, Lively Roasters koristi stroj za prženje kave Loring, koji prema Brajkoviću osigurava dosljednu kvalitetu: "U njemu nema oscilacija temperature; izvlači veću kvalitetu iz zrna". Zanimljivo je da na istom uređaju, odnosno zajedno s Brajkovićem, kavu prži i Vedran Peurača iz Brooma44, vrhunske zagrebačke pržionice i specialty kafića/bistroa. Peurača i Brajković zajedno su pohađali edukacije te zajednički razvijaju nove ideje o prženju svojih kava, otkrio nam je Brajković.
Također je kritičan prema industrijskim standardima prženja, ističući da sedamdeset posto pržionica koje je posjetio u Europi pogrešno prže kavu. Prema njegovom mišljenju, ovakva praksa šalje krivu poruku ljudima koji prvi put kušaju specialty kavu i mogu steći pogrešan dojam o njenim stvarnim kvalitetama. "Ne možeš isto pržiti za espresso i za filter, taj takozvani omni roast ne postoji", dodajući da mnoge pržionice zanemaruju ovu važnu razliku. Tehnologija stroja koju Lively Roasters koristi omogućuje prženje osjetljivih sorti poput Etiopijske ili Kenijske kave uz očuvanje njihovih delikatnih karakteristika.
Osim tehnologije, Brajković naglašava važnost edukacije u industriji kave. "Mislim da pržiteljima kave u Hrvatskoj nedostaje želje za investiranjem u edukaciju", komentira. Zato su u Lively Roastersu na edukaciju pozvali Michaela de Renouarda, koji je jedan od samo tri Loring certificirana Roastmastera u svijetu te je bio head roaster s Timom Wendelboeom, jednim od najutjecajnijih ljudi u svijetu specialty kave, poznatim po svom istoimenom kafiću i pržionici u Oslu. Osim toga postavio je visoke standarde za održivu proizvodnju, lagano prženje i preciznu ekstrakciju kave. Lively Roasters prži prema edukaciji de Renouarda i održavaju konzistentnost u prženju. Brajković surađuje izravno s farmama koji šalju uzorke na testiranje prije kupnje. "Direktna trgovina omogućuje nam kontrolu kvalitete i fer uvjete za proizvođače", navodi.
Na domaćem tržištu, kavu Lively Roasters nude brojni objekti poput zagrebačkog Monocyclea, Fetiša, Regular Bara, Bastiona 19 i još mnogih. Osim njih, njihova kava može se naći i drugim gradovima poput riječke Marsecchije, Dubrovačkog Fratellosa itd.. Ovi objekti, kao i brojni drugi iznadprosječni zagrebački restorani i barovi, prepoznali su kvalitetu Lively Roasters kave i učinili je svojim standardom.
Brajkovićev pristup u Lively Roastersu uključuje prilagodbu prženja prema zahtjevima svakog objekta, tako primjerice za izvrstan zagrebački Monocycle trenutačno prže Honduras nešto svjetlije nego za druge lokacije. Zanimljivo je da Brajković namjerno izbjegava ulazak na splitsko tržište: "U Split ne ulazimo radi džentlmenskog dogovora. Kad me ljudi zovu iz Splita, kažem im da imaju odlične lokalne opcije poput Kava Family i D16."
Među nadolazećim projektima u Hrvatskoj ističe se novi prostor u Martićevoj ulici u Zagrebu. "Otvaramo naš benchmark prostor gdje će biti novi koncept pripreme kave", najavljuje Brajković, spominjući da će prostor donijeti i druge inovacije koje će biti predstavljene nakon završetka uređenja. Tamo će se moći pronaći prvi pravi hrvatski „coffee flight" menu, odnosno degustacijski menu koji uključuje nekoliko vrsta napitaka od kave kako bi se probalo zrno u različitim oblicima. Bitna mu je osviještenost krajnjih kupaca i baš zato otvaraju uskoro u Martićevoj kafić kao osnovni pokazatelj kako bi, prema Brajkoviću, trebalo poslovati u svijetu specialty kave. Gosti će moći uživo gledati prženje kave, praksa rijetko viđena.
Širenje Lively Roasters u Austriju i planovi za Mađarsku veliki su poslovni potezi Marka Brajkovića. Posebno je pohvalno što hrvatski brand specialty kave ima ambiciju i kapacitet za međunarodno širenje. Iskorak Lively Roasters prema Austriji predstavlja značajan trenutak za hrvatsku scenu specialty kave, pokazujući da domaći proizvodi mogu naći svoje mjesto na zahtjevnim europskim tržištima. Uspjeh ovog pothvata mogao bi otvoriti vrata i drugim hrvatskim pržionicama koje razmatraju međunarodno širenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....