![Stjepo Bartulica](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/10/k_35050363_640.jpg)
Kada je o vinu riječ, sommelier Ivan Šneler osoba je koja će pratiti da vam čaša nikad nije prazna i da se u njoj nalazi baš ono vino koje vam u tom trenutku treba kako bi vaše iskustvo bilo na najvišoj razini. Osim što je sommelier, Šneler posljednjih nekoliko godina u vrtu Oleander terase s puno pažnje obrađuje i njeguje nekoliko loza zinfandelsa koje je hotelu darovao vinar Vlado Krauthaker, od kojih će možda ove godine biti i nekoliko butelja jedinstvenih vina s etiketom Esplanade. Elegantan i samozatajan, u bijelim rukavicama i s bocom u ruci klizi prostorijama Esplanade više od pola svog života, a mi smo ga zamolili da nam kaže nešto o sebi i svijetu vina kojim se bavi već više od 35 godina.
Kako se domaća vinska scena promijenila od vaših početaka pa sve do danas?
Postignut je veliki pomak u kvaliteti proizvodnje vina danas u odnosu na prve godine od našeg državnog osamostaljenja. Svijet danas zna za hrvatska vina, zna da su izvrsna, raznolika i drugačija od poznatih svjetskih vina, što ne iznenađuje s obzirom na to da imamo bogati domicilni vinski sortiment i više tipova terroira. Tome su uvelike pridonijeli znanje, dostupnost tehnologije, veliki entuzijazam i ljubav naših vinara prema vinu. Još uvijek postoji dosta prostora za razvoj kvalitete naših vinskih potencijala.
Također, već u početku osnovan je Hrvatski sommelier klub, kojem sam imao čast biti jedan od osnivača. Sommelierska struka dobro je zaživjela u hrvatskom restoranskom poslovanju i važno je istaknuti da su sommelieri zapravo glavni promotori hrvatske vinske scene, oni su prvi koji upoznaju domaće i strane goste s riznicom okusa hrvatske vinske i gastronomske ponude. Svakodnevno sam svjedok oduševljenju stranih gostiju kvalitetom naših vina i jela.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/23/11/Hotel Esplanade Zagreb - archive photo material (4).jpg)
Kako ste započeli svoju karijeru?
Počeo sam se ovime baviti kad je negdje '93. bio preuređen restoran Taverna Croatica u podrumu hotela. Tada je bila prava poplava hrvatskih vina koja prije nigdje nisu bila viđena i stranih vina koje je hotel nabavljao sa svih strana svijeta. Esplanada je zaista imala najbolji izbor vina. Tražili su u to vrijeme nekoga tko će ga znati predstaviti gostima, a ja sam prepoznao da je to posao za mene. Učio sam, kušao sve redom i putovao koliko sam mogao kako bih upoznao različite regije. I dan danas kušam i provjeravam… Vrijeme je tako brzo kliznulo...
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/23/11/Sommelier Esplanade Zagreb6.jpg)
Koje je vaše mišljenje o biodinamičkim i narančastim vinima koja su sve prisutnija na našem tržištu?
Po mojoj procjeni, biodinamička i narančasta vina su na vrlo pozitivnom putu. U njihovoj proizvodnji vinari se koriste poznavanjem sprege svemirskih ciklusa ili mijena i procesa koji se odvijaju u pojedinim biljkama tijekom tih mijena. Biodinamička i narančasta vina su u biti sklad materijalnog i nematerijalnog i u pravilu bi ih trebalo uparivati s jelima od biodinamički proizvedenih namirnica. Naša vina ovog tipa su jako dobro odrađena, zaista su krasna. Po meni je to totalni zaokret čovječanstva prema pozitivnom.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/23/11/Sommelier Esplanade Zagreb2.jpg)
Kako izgleda vaš postupak uparivanja vina i hrane te što pokušavate postići?
Postupak uparivanja jela i vina je dogovor s gostima koji su odabrali određeni slijed ili neki od degustacijskih menija. Nudim gostima uz svaki slijed čašu odgovarajućeg vina, vodeći računa da se svako sljedeće vino dobro nadovezuje na prethodno i da dobro pristaje jelu te da se sa svakim sljedećim jelom postiže sklad i rast cjelokupnog doživljaja sve do slatkog završetka. I jelo i vino moraju dobiti na kvaliteti kako večer odmiče, to je ta igra okusa koji se isprepliću. Ponekad odaberem bocu vina koje gosti vole i zatim se koristim svojim poznavanjem okusa vina i zadanih jela kako bi isto vino odgovaralo svim jelima. Ako gosti žele neko vino koje ne odgovara baš zamišljenom jelu, predložim da ga u kuhinji malo modificiramo, ako se gost slaže, naravno, da bi se sve bolje sljubilo. Kada vidim zadovoljstvo na licima gostiju, znam da sam dobro odabrao i to me usrećuje. Ljudi nam dolaze iz cijelog svijeta kako bi kušali baš hrvatska jela i vina te često kažu da takvo nešto još nisu doživjeli. Često me čak i grle i ljube, a znaju mi poslati i vino iz svoje zemlje! To mi predstavlja neopisivo zadovoljstvo.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/23/11/Sommelier Esplanade Zagreb3.jpg)
Kako funkcionira proces osmišljavanja novog menija i odabira vina koja ga slijede?
Kad kušam jela, iščitavam okuse i razmišljam o vinima koja bi mogla ići u kombinaciju i dobro odigrati svoju ulogu. Doživim okus cijelog jela u glavi, prema sastojcima mi se već stvara slika u mozgu i tome dodam okus vina. Čak i kad nisam siguran, gost mi potvrdi svojim zadovoljstvom. Naravno, radim provjere više puta prije nego jelo izađe pred gosta, s umacima kušam i po par kapi vina da se uvjerim pa tada idem sa sigurnošću, no svejedno čekam reakcije gosta.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/3/25/12/esp 4.jpg)
Biraju li gosti više domaća ili strana vina?
Naši gosti uglavnom žele hrvatska vina jer strana poznaju. Ali to je čar ovog posla, sommelier to sve ima u svojim mislima, i ekonomiju i radost okusa i užitak. Kada mi vino dobro legne s određenim jelom, ja od malog vina napravim veliko. Dobra vina koja nisu skupa mogu stvoriti doživljaj i onda još kad ispričate tko ih sve obožava… Na primjer, traminac iločki je bio na krunidbi kraljice Elizabete i vjenčanju princa Harryja! Vrbničku žlahtinu vole neki od najbogatijih ljudi u Europi, a riječ je o laganom vinu koje veliki stručnjaci za vino često odbacuju. Mi ne možemo nametnuti ljudima najskuplja vina, čak i kad ih gosti mogu platiti, jer im to možda uopće ne odgovara. Sommelier mora sve to brzo detektirati i razumjeti. Uvijek sam podrška gostu.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/3/25/12/esp 3.jpg)
Smatrate li da Hrvati uživaju u vinima više sada nego kada ste počeli svoju karijeru?
Hrvati poznaju vina, oni ih vole i cijene i postao sam ponosan na Hrvate zbog toga. Mi smo jedan prekrasan narod, samo nas treba dobro uputiti i voditi. Sve što se od jela može pripremiti u Hrvatskoj ima i vino s kojim se može sljubiti. Imamo više od 60 domicilnih sorti, na mnogima se radi, mnoge još nisu dale svoj maksimum, ali to je materijal za rad u budućnosti.
Treba li se strogo držati pravila uparivanja hrane i vina s obzirom na područje iz kojeg određeni specijalitet i vino potječu?
Ne treba se držati strogo pravila o uparivanju vina i jela s obzirom na to, jer možda u određenom području i nema pravog odabira, ali moraju biti zadovoljene okusne podudarnosti jela i vina.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/3/25/12/esp 2.jpg)
Koji vam je gost ostao najviše u sjećanju i zašto?
U sjećanju mi je najviše ostao gost koji je naručio izvrsno bordoško vino Château Jacques Blanc Saint-Émilion i od njega napravio bevandu. Vino je bilo skupo, a on me zamolio da mu uz to donesem i bokal vode.
Imate li kakav savjet za mlade sommeliere?
Kad sam bio mlađi, bio sam opčinjen svojim znanjem, a kasnije sam shvatio da imam još puno toga za naučiti. Ovo područje je toliko opsežno da bih još dva života mogao potrošiti baveći se njime. Naravno, ima ljudi s dobrim nepcima koji iščitavaju dobro okuse, ali ponekad ne treba reći sve što se osjeti u vinu, ne treba biti iskren do kraja, nego suzdržan.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/6/9/15/Esplanade Zagreb Hotel - Oleander Terasa - pjenušac.jpg)
U čemu ljudi najčešće griješe kada biraju vino?
Najčešće se griješi kada se naruči vino, a ne razmišlja se o hrani pa uzmete dobru marku vina koja je u neskladu s jelom. Čak i najbolje vino, ako nije dobro upareno, umanji doživljaj jela i obratno. Kod kupovine vina potrebno je malo unaprijed pročitati što vino okusom, alkoholom i kiselinama daje i uz što pristaje, a nije sramota ni pitati! Najbolje je kupovati u vinotekama jer će vam tamo znati više reći nego u klasičnim dućanima, a također preporučujem otići na degustacije na kojima možete probati više vina i odabrati ono vino koje vas se dojmilo.
![Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade.
Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/5/23/20/dobri_restorani30-230517.jpg)
Koje vas se vino posljednje posebno dojmilo?
Posljednje vino koje me se dojmilo bilo je Kuvlakhe, Manzoni, Krauthaker 2013., vino čija je esencijalnost biodinamike okrepa duha i tijela. Kušao sam neka od najskupljih i najboljih vina na svijetu, među kojima je i Pétrus, no nije sve u cijeni. Jedno od najfinijih vina mi je Château Latour.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/23/11/Hotel Esplanade Zagreb - archive photo material (5).jpg)
Imate li uzor?
Najviše me zadivio vukovarski grof Eltz, njegova obitelj u Njemačkoj ima vinograd te rade i sami vina. On mi je uzor, smatram ga autoritetom i velikim poznavateljem vina. Rijetko ga vidim, ali kada god dođe, da neki pronicljivi komentar o vinima koji me oduševi.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/23/12/1.jpg)
Koja vina vrijedi čuvati za budućnost?
Za budućnost valja čuvati velika vina velikih godišta - vrhunskih sorata, s najboljih položaja od izvrsnih vinara, koja imaju dovoljno prostora za dugogodišnji rast. Morate znati nešto o karakteru, proizvodnji, vinaru, kvaliteti svih radnji i o čepu, o podrumu i gdje ćete čuvati vina, kakve su sorte i s kakvim potencijalom… Osobno ne želim biti kolekcionar, ako imam sreću da nekome mogu pokloniti vino i time ga oduševiti, radije bih to učinio nego čuvao boce. Želim uživati u vinima sada!
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/3/23/10/1.jpg)
Koji je hrvatski vinar, po vašem mišljenju, ostvario znatan napredak u radu u posljednjih nekoliko godina?
Manje-više svi hrvatski vinari idu naprijed i drže dobar tempo. Mnogo hrvatskih vinara od samog početka proizvodnje drže kvalitetu i prepoznatljivost, imaju strpljivost, samozatajnost, istraživački duh i sade vinograde novih zanimljivih sortimenata. Potrebni su nam vinari koji drže do konstante u kvaliteti kako bismo postali još prepoznatljivi – prava luksuzna eno destinacija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....