IZRAELSKI CHEF U POSJETU HRVATSKOJ

INTERVJU SA CHEFOM RANIJEM HADIDOM: ''Ne mogu bez začina i začinskog bilja!''

 Željko Grgić / Hanza Media
Ako netko misli da je kuharski posao lak, vara se. Dinamičan jest, kreativan, izazovan, naporan, ali nikako lak. A najviše se iskustva stječe ne za klupom u školi, nego radeći u svojoj kuhinji i, malo ljepši dio: putujući svijetom i isprobavajući druge kuhinje te dijeleći iskustva s kolegama diljem svijeta.

Upravo je tako svoje iskustvo stekao izraelski chef Rani Hadid koji je nedavno nakratko, i to prvi put u životu, stigao u Hrvatsku. Nije baš bilo slobodnog vremena za razgledavanje naše zemlje (jedno prijepodne za obilazak samog centra Zagreba, a drugo za brzinski odlazak na Plitvička jezera koja su chefa Hadida ostavila bez riječi), a ostalo je chef Hadid proveo radno.

Zagreb, 170517.
Hotel Dubrovnik.
Povodom tjedna izraelske kuhinje chef Rani Hadid je kroz cetiri jela prezentirao izraelsku kuhinju.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / Hanza Media

Trebalo je pripremiti raskošan jelovnik za predstavljanje Tjedna izraelske kuhinje, a potom provesti tjedan dana u kuhinji hotela Dubrovnik gdje su se mogla kušati jela njegove zemlje. Ipak, svoje je znanje prenio osoblju kuhinje hotela Dubrovnik, a od njih doznao podosta o našoj kuhinji. U gusto poredanom rasporedu, uspio je djelić dana posvetiti i ekipi Dobre hrane.

Zagreb, 170517.
Hotel Dubrovnik.
Povodom tjedna izraelske kuhinje chef rani Hadid je kroz cetiri jela prezentirao izraelsku kuhinju.
Na fotografiji: tradicionalni izraelski kolac.
foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / Hanza Media

Trenutno u kojem restoranu kuhate?

Trenutno sam glavni chef u hotelskom i spa resortu Isrotel na Mrtvome moru, u mjestu koje se zove En Bokek. To je sedamdesetak kilometara udaljeno od Jeruzalema i vrlo blizu slavne tvrđave Masade. Iako je Mrtvo more u pustinji i temperature su uvijek visoke, turistički je izuzetno zanimljivo i gosti iz cijeloga svijeta tu dolaze na odmor.

Opišite nam malo svoje početke te gdje ste sve kuhali.

Započeo sam kuhati sa svojom majkom i bakom na seoskim vjenčanjima i ostalim proslavama kada sam imao oko 15 godina. Na kulinarskoj akademiji započeo sam studirati nakon odslužene vojne obveze sa 21 godinom i od onda sam radio u mnogim velikim i prestižnim hotelima u Izraelu, kao i na luksuznim brodovima koji krstare po Indijskom oceanu.

Zagreb, 170517.
Hotel Dubrovnik.
Povodom tjedna izraelske kuhinje chef Rani Hadid je kroz cetiri jela prezentirao izraelsku kuhinju.
Na fotografiji:  priprema saksuke
foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / Hanza Media

Jeste li probali hrvatsku kuhinju i kako vam se sviđa?

Naravno, probao sam hrvatsku kuhinju i jako mi se sviđa. Posebno su me oduševili štrukli, odlični su, s puno vrhnja i mekog sira. Sviđa mi se hrana u hotelu Dubrovnik. Baš jučer mi je glavni kuhar hotela pripremio t-bone steak of 1 kg i to je bilo izuzetno.

Sjećate se prvog jela koje ste pripremili nevezano za školovanje?

Pripremio sam jelo od riže i mesa s bademima i kikirikijem. Bilo je to prema receptu moje majke. Bilo mi je 16 godina i osjećao sam se kao da sam napravio najbolju stvar na svijetu.

Bez koje namirnice jednostavno ne možete?

Sve je u kuhanju važno, ali ja ne mogu bez svježeg začinskog bilja, začina i maslinova ulja.

Zagreb, 170517.
Hotel Dubrovnik.
Povodom tjedna izraelske kuhinje chef rani Hadid je kroz cetiri jela prezentirao izraelsku kuhinju.
Na fotografiji: tradicionalno izraelsko jelo saksuka.
foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / Hanza Media

Najdraže jelo?

Moje najdraže jelo su punjeni listovi vinove loze koje priprema moja majka. Listovi su punjeni rižom, umakom od rajčice, a u njih idu i cimet, muškatni oraščić, kardamon, maslinovo ulje, ponekad i meso (janjetina). Kuhaju se u vodi s limunovim sokom, paprom, solju i maslinovim uljem.

Tko je glavni kuhar u vašoj obitelji?

Ja vrlo često nisam kod kuće tako da moja supruga tada kuha za obitelj. Međutim, kada sam doma, obavezno ja kuham jer moja djeca to žele. Oni jako vole moje kuhanje i u tome uživam.

Slatko ili slano?

Slano.

Zagreb, 170517.
Hotel Dubrovnik.
Povodom tjedna izraelske kuhinje chef Rani Hadid je kroz cetiri jela prezentirao izraelsku kuhinju.
Na fotografiji:  priprema saksuke
foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / Hanza Media

Omiljeno vino?

Ovisi o tome što jedem. Uz ribu, naravno, hladno bijelo vino, a navečer, uz meso, volim visokokvalitetna crna vina.

Koje svjetske kuhinje volite?

Volim istraživati i isprobavati različite kuhinje i volim od svuda sakupljati ideje. Kada puno toga poznajete, to vam daje mogućnost stvaranja novoga i stoga stalno treba učiti i uvijek pitati. Inače, moje najdraže kuhinje su azijske, japanska, kineska i tajlandska. Izuzetno su zanimljive i mislim da su dosta zdrave.

Ovdje pronađite recepte chefa Hadida!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 12:13