Jedna smjesa - tri kolača

Poznata slastičarka Petra Jelenić trenutno je u velikoj gužvi i pripremama za skoro otvorenje slastičarnice Mak na konac. Ipak, napravila nam je tri verzije s istom slatkom smjesom. Dakle, nemate desert za uskrs? S ovom smjesom ne možete pogriješiti i nije uopće važno u kojem će obliku završiti.

  • Smjesa sa sušenim marelicama i crnim ribizlima idealno je rješenje za uskrsni kolač (slika na vrhu)
  • Kuglof možete preliti s 200 g rastopljene bijele čokolade koju ste razrijedili maslacom. Po donjem rubu Petra je utapkala smrvljeni cornflakes. Na kraju je sve posula jestivim laticama (dolje lijevo)
  • Kuglof možete posuti i običnim šećerom u prahu. Smjesu podijelite na dva dijela pa u jednu polovicu umiješajte rastopljenu čokoladu (dolje desno)

Kuglof fejker

(za kalup Ø 24 cm, visine 10 cm)

• 225 g maslaca sobne temperature

• 55 g šećera u prahu

• 6 jaja

• 100 g šećera

• 225 g brašna

• 50 g sušenih marelica

• 20 g sušenih crnih ribizla

• 1/2 vrećice praška za pecivo

• fino ribana korica jednog neprskanog limuna

• strugana srž 1/2 mahune vanilije

• prstohvat soli

Kalup za kuglof namastite i pospite biskvitnim mrvicama ili brašnom. Odvojite žumanjca od bjelanjaka. Brašno prosijte s praškom za pecivo pa umiješajte ribizl i marelice. Maslacu dodajte limunovu koricu i vaniliju pa pjenasto izmiksajte sa šećerom u prahu.

Smjesi dodajte jedan po jedan žumanjak i miksajte dok se sve ne poveže. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa uz postupno dodavanje kristal šećera miksajte dok ne dobijete srednje čvrst snijeg.

Povežite obje smjese pa lagano umiješajte brašno. Smjesu ulijte u kalup, poravnajte i pecite na 170° C oko 25 minuta.

Smjesu možete podijeliti u dva dijela pa u jednu polovicu umiješajte 50 g rastopljene čokolade.

Kolač je bolji nakon nekoliko dana, kad otpusti arome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 06:10