
Amfora, ili quevri, u zemlju ukopana gruzijska glinena jajolika posuda, najčešće kapaciteta od 1000 do 2000 litara, koja služi za fermentaciju, maceraciju i dozrijevanje vina, ujedno je najstarije i najmlađe suđe za proizvodnju vina na svijetu. Naime, koristila se prije više tisuća godina, puno prije prvih drvenih bačava, zatim se tijekom novije povijesti praktički prestala koristiti u proizvodnji vina u komercijalne svrhe, a početkom dvijetisućitih i pojave pokreta prirodnih vina ponovno se počela upotrebljavati. Pokret je to koji je tražio način kako ljudsku intervenciju pri proizvodnji vina smanjiti na minimum, a kada je jedan od gurua pokreta, slovensko-talijanski vinar Joško Gravner potkraj 90-ih godina posjetio Gruziju, savršena posuda koja praktično omogućuje anuliranje intervenc...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....