Počelo je, počelo

Krafne stižu u grad! SOL ih ima od vikenda, a mnogima omiljena slastičarnica od 1. veljače

 Berislava Picek/Cropix
Lani se za ove krafne čekalo u redovima, a potom su uveli i rezervacije jer nisu mogli udovoljiti baš svima

Premda je siječanj i mnogi još uvijek razmišljaju ili već provode neki oblik detoksikacije od obilnih blagdanskih trpeza, poklade su blizu, pa vijesti, termini za radionice izrade onih od kiselog tijesta, recepti, kao i savjeti za dobre krafne stižu sa svih strana. Međutim, osim ne baš reprezentativnih primjeraka u pekarnicama, u ponudi ih još nisu imali na mjestima na koja smo rado znali otići ne bismo li u par zalogaja doživjeli onaj ushit koji mogu ponuditi samo rijetki. I taman kad smo razglabali kako bi bilo već vrijeme da ih stave u ponudu, kao da su nam čitali misli, na Instagramu su SOL tapas na hrvatski i Meet Mia cakes objavili novosti.

Prvi, restoran na zagrebačkom glavnom trgu, čiji je vlasnik Mate Janković odnedavno jači za "slatko pojačanje" - slastičarku Petru Jelenić, koja slovi za jednu od najboljih na našim prostorima - podijelili su s medijima da od ove subote u ponudi imaju krafne s Petrinim potpisom i, naravno, punjene pekmezom od marelice.

image
Berislava Picek/Cropix

Čitajte i: VODIČ PO ZAGREBU: Ovdje jedemo najbolje krafne

Na njihovom službenom Instagram profilu, Meet Mia cakes na Vlaškoj, objavili su, pak, da njihove krafne stižu 1. veljače! Proteklih su godina, podsjetimo, u ponudi imali više različitih okusa - okus pite od jabuke, okus keksa, krafnu s čokoladom i lješnjakom i krafnu s vanilijom i malinom, s pistacijom, samo s vanilijom te krafnu s marelicom. Svaki dan na njihovoj su se adresi stvarali redovi obožavatelja, a isprobali smo ih i mi o čemu smo vam pisali u više navrata. Koji okusi će ove godine biti u ponudi, još nisu obznanili, ali jedno je sigurno - po krafne s marelicom ćemo ovdje svratiti barem jednom kad stignu u ponudu iz ovdje navedenih razloga.

image
Instagram/@meetmiacakes

Ako niste iz Zagreba i nećete ni dolaziti narednih tjedana, možda će vas zanimati kako su na kušanju Dobre hrane prošle krafne iz supermarketa. Naravno, nisu ni blizu onima kakve rade iskusni slastičari, pa čak i kakve pamtimo od naših baka, ali neke "mogu proći". Kakvi su naši dojmovi, pročitajte ovdje.

image
Nikolina Bedrica/@nbedrica

Konačno, ako su vam na sami spomen krafni narasle zazubice, a ne usuđujete se raditi ih sa svježim kvascem po receptu Janje Benić, možda vas razveseli recept Šibenčanke Nikoline Bedrice za meke, aromatizirane i slasne krafne koje, po njezinoj preporuci možete puniti kako god želite. Recept vas čeka ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2025 09:39