
U staroj Tvornici duhana u Rovinju ovog je petka otvoren četvrti Weekend Food Festival - festival koji okuplja vodeće ljude regionalne i svjetske gastro scene. Kroz više od 30 panela, masterclassova i predavanja, prvi dan festivala obilježio je najiščekivaniji "1 na 1" razgovor na samom kraju programa. "Gostovanje koje se čekalo!", "Tribina milenija!", "Legenda stiže u Hrvatsku!"... samo su neki od naslova kojima se najavljivao dolazak chefa Marca Pierra Whitea, prvog "rock star" chefa, najmlađeg u povijesti koji je osvojio sve tri Michelinove zvjezdice i onda ih odlučio vratiti.
Premda je u razgovoru s chefom Matom Jankovićem na početku ponovio dosta toga što je rekao i u prvom intervjuu za hrvatske medije, koji je dao našoj kolegici Lidiji Lončarić za Dobru hranu - o čemu možete čitati ovdje, chef koji je još 1994. svojem restoranu priskrbio tri Michelinove zvjezdice, a onda ih, samo pet godina poslije, vratio - nekim je izjavama iznenadio mnoge.
Jedna među njima bila je baš na pitanje zašto je vratio Michelinove zvjezdice.
"Kada dođete do tri zvjezdice, život postane lagodan. Vidite te chefove restorana s tri Michelinove zvjezdice koji pričaju o stresu i pritisku koji donose zvjezdice, no budimo iskreni - nitko od njih više nije u kuhinji. Gdje je onda pritisak? Čak i ako su u kuhinji, imaju tu ogromnu infrastrukturu, svu moguću opremu, dobro ste uigrani - i ne, nema pritiska. Pritisak je kad počinjete, kad su uz vas još možda dvije osobe u kuhinji, a trebate izbaciti 60, 70 večera pokušavajući kuhati za tri zvjezdice. To je pritisak. No, kad dođete do njih i u kuhinji imate 20 ili više ljudi, kao što sam ih ja imao na kraju - onda je to dosadno!", ispričao je Marco Pierre White, koji danas ima nekoliko restorana i franšiza za koje ga, kako je istaknuo na početku panela - "uopće nije briga".
Kuhanje nakon osvajanja tri Michelinove zvjezdice opisao je kao "obranu reputacije", a hranu u takvim restoranima kao iluziju. Najviše ga smeta, a osvrnuo se pritom i prema publici, što u takvim restoranima, restoranima s tri Michelinove zvjezdice, uglavnom ne kuhaju chefovi koji su ih priskrbili svojim restoranima, "a svi zapravo dolazimo zbog njih, zar ne!?", zaključio je.
Govoreći, pak, o današnjem, suvremenom dobu, kad Instagram ima velik utjecaj, zaključio je Marco Pierre White kako zabrinjava da restorane danas ocjenjuju ljudi koji o gastronomiju znaju manje od njega i općenito kuhara i ugostitelja i kako je zapravo "Instagram postao važniji od Michelina", što je podiglo mnoge obrve u publici.
"Toalet u restoranu zna dobiti više pažnje nego ono što je na tanjuru", dodao je, ne štedeći ni moderne trendove u visokoj kuhinji rekavši: "Porcije su postale male, a hrana hladna. Sve je unaprijed pripremljeno i složeno pincetama. Ja sam klasičar, vjeruj svojim prstima, oni su tu da se opeku", rekao je White i dodao kako u današnjoj gastronomiji nedostaje ono najvažnije - emocija.
A prije ovog gostovanja recimo kako je održano više panela na festivalu čiji je koncept zaokružen kroz riječ CHEF (C za connect odnosno povezivanje, H za holistički pristup jer hrana nije samo ono što je na tanjuru, E za experience odnosno iskustvo te F - kao fun jer zabava je uvijek neizostavni dio ovakvih događanja).
U razgovoru Hrana, sigurnost i kapital Stjepan Orešković, osnivač i većinski dioničar BOSQAR d.d.-a, publiku je proveo kroz razmišljanja o prehrambenom sektoru kao strateškom prostoru, ali i o vlastitom poslovnom putu, od medicine i obrazovanja, do ulaganja u prehrambenu industriju. Kao najvažniji resurs budućnosti, Orešković je istaknuo upravo hranu i vodu. Kako svoju strast pretvoriti u posao, pitanje je koje je otvorio panel Mali kod velikih - vidljivost, autentičnost i ustrajnost. Svoje odgovore na to dali su Tijana Bogdanović, osnivačica Morning laba, Maja Fertalić, osnivačica brenda Nutty, i Antonio Matušan, osnivač startupa Crumbs. Kroz osobne priče o upornosti, građenju prepoznatljivosti i izazovima ulaska na tržište, panel je ponudio konkretne primjer u stvaranje malih brendova s velikim ambicijama. Na tom putu pomogao im je i FoodTech Startup Competition, natjecanje koje već četvrtu godinu okuplja inovatore iz prehrambenog i ugostiteljskog sektora. Prijave za ovogodišnje izdanje otvorene su upravo danas i trajat će do 31. srpnja.
Bio je tu i zanimljiv panel o budućnosti pekarstva o kojem ćemo vam još i posebno pisati, ali i pokušaja da dokučimo zašto je premalo originalnih koncepata o čemu su na panelu Copy/paste Vs. Original govorili Mladen Livaja i Frane Delić. Jedan od onih panela koji je također izazvao pažnju bio je na temu sira, odnosno zašto mu se ne posvećuje više pažnje u našoj gastronomiji. Ines Barić (Dukat), Ema Orbanić (Latus) i Aleš Winkler (Kumparička), pokušali su dati odgovor na ovo pitanje pokušavajući publici približiti bogatstvo naše ponude.
Dok se u dvorani Vikend raspravljalo, ostatak prostora živio je u ritmu festivala - od jutarnjih sati odvijaju se masterclassovi i showcooking radionice, koji su i ove godine privukli veliki broj posjetitelja. Dvorane su ispunjene, publika aktivno sudjeluje, a chefovi, sommelieri i barmeni iz regije i šire demonstriraju tehnike, koncepte i ideje koje pomiču granice gastro kreativnosti. Posebno zanimanje izazvao je masterclass Prirodna vina - opis, stilistika i tržišno pozicioniranje by Istra Natural, koji je bio uvod u svijet vina proizvedenih bez aditiva i intervencija. Publika je imala priliku saznati što točno jesu prirodna vina, koje metode se koriste u njihovoj proizvodnji, kakve stilistike prepoznajemo te kako se pozicioniraju na tržištu.
U međuvremenu, festivalske zone žive punim plućima. Weekend Food Market pretvoren je u vibrantno središte zalogaja i druženja, dok RANGITE! - Istrian Food Market slavi istarsku tradiciju kroz autentične okuse, vina i proizvode lokalnih proizvođača. Expo zona nudi pregled najnovijih inovacija iz svijeta hrane, pića i tehnologije, a Make It Count Bar mjesto je za večernje, neformalno druženje. Za one koji traže ekskluzivan gastronomski doživljaj, Weekend Food x Noel by Ivan Temšić pruža fine dining iskustvo pod vodstvom chefa s Michelinovom zvjezdicom.
Weekend Food Festival nastavlja se i u subotu, donoseći nove panele, okuse, goste i prilike za učenje i povezivanje.
Komentari
0