
Proljeće je oduvijek bilo inspiracija mnogima. Slikarima su potezi kista u to doba nekako lepršaviji, književnicima i pjesnicima riječi toplije i mekše, no i svi oni koji ne nose umjetničku crtu u sebi poprimaju svima nam poznate žar u oku, osmijeh na licu i lakoću u koraku. Ovo je godišnje doba, naravno, nepresušan izvor i za sve nas koji promišljamo o hrani. Čeznuli smo za odmakom od kratkih i hladnih zimskih dana, pa smo u proljeće zakoračili odrješito i puni nadahnuća da vam u novom broju našeg kolekcionarskog izdanja magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od četvrtka 10. travnja, na 204 stranice donesemo pregršt inspirativnih priča i recepata, dobrih savjeta, ali i ideja kojima ćete i sami zašareniti jelovnik. Upravo u tjednima koji su pred nama tržnice i trgovine bit će pune proljetnica različitih boja, mirisa i tekstura, od kojih mogu nastati ne samo lijepa nego i okusima genijalna jela. A koliko mogućnosti imate najbolje ćete vidjeti već kad otvorite našu proljetnu abecedu i osvijestite da za svako slovo postoji barem jedna namirnica karakteristična za proljeće koju možete staviti u tanjur.
Nas je ovo godišnje doba inspiriralo i da se prisjetimo nekih zaboravljenih dragulja našeg kraja, kao što je premanturska rakovica koju nam je ulovio, pa sa suprugom Aldom pripremio, ribar i ugostitelj Danilo Skoko, vlasnik Bateline. Ali i klasika kao što je janjetina, o kojem čitajte u novom nastavku gastrokrimića Inspektor Karnivor.
Posjetili smo i neke osebujne ljude. Željka Klemenčić upoznaje nas s nevjerojatno kreativnom slastičarkom Tanjom Šošić koja živi podno Biokova, a Šimun Župarić s Tvrtkom - neumornim beračem divljih šparoga s Paga. Doznat ćete i tko je mlada, ali hrabra ekipa koja u potpunosti mijenja gastronomiju otoka Cresa, ali i gdje se jedu najbolji smash burgeri u Zagrebu.
Petra Jelenić ovog nam puta otkriva kako ona korak po korak priprema tradicionalnu slasticu kremšnite, a naš suradnik Zoran Šimunić Šime uputio se u Split da bi skuhao poznatu dalmatinsku poslovicu - "u po‘ marča sipa i komarča". U avanturu, ali s patkom, upustio se Ivan Joshi Tomić, dok je Teddea Senjanović pokušala otkriti što ćemo jesti 2050. Ekipa Gastronomada obradila je medvjeđi luk na načine kako ga možemo sačuvati do kasne jeseni, a Bojana Bukvić kreirala slastice kojima je poveznica svježina.
Na kraju, ali ne i posljednje, chef Matija Bogdan vodi nas na najbolje restoransko iskustvo svojeg života, a Saša Špiranec upoznaje s dobrim duhom istarskog vinarstva.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice izlazi u četvrtak, 10. travnja!
Komentari
0