NA ŽLICU I KRUH

Malo obiteljsko gospodarstvo u Samoboru proizvodi ajvar kakav do sada još nismo probali (i rado ćemo ponoviti)

Uvijek rado podržavamo male proizvođače, posebice kada tržištu ponude ovakve, drugačije i posebne proizvode

Pronaći onaj jedan stvarno dobar kupovni ajvar ponekad se može činiti ravnim čudu, jer iako su svi lijepo upakirani i na prvu baš dobro mirišu, teško je nadmašiti okus onog domaćeg, posebice kada ga radi netko vama jako blizak i drag. Vrlo blizu tome došao je sjeckani ajvar, o kojem smo pisali prije dvije godine i koji vjerno kupujemo i danas, a ovih smo dana isprobali još jednu varijantu ajvara koja nam se, na naše iznenađenje, prilično svidjela. I odmah vas upozoravamo, nije uopće nalik primjercima koje smo do sada isprobali, čak je i sastojcima prilično daleko, jer riječ je o, kako ga nazivaju, ajvaru od buče proizvođača OPG Perković Kristina.

image
Lidija Lončarić

Proizvodi se na malom obiteljskom gospodarstvu u Samoboru, koje je inače specijalizirano za uzgoj i prodaju butternut tikvi te, osim ajvara, rade i umake, pekmeze i druge proizvode. Tikve, kako saznajemo, ručno sade, okopavaju i beru, a svi proizvodi koje od svojih plodova rade ne sadrže konzervanse i nepotrebne dodatke, već svega nekoliko osnovnih sastojaka.

Ajvar od buče tako rade od butternut tikve, paprike, rajčice, maslinova ulja, češnjaka, vinskog octa, vode i soli. Iako smo na prvu bili pomalo skeptični, jer dobro znamo što je i kakav ajvar mora biti i volimo ga upravo zbog bogatog okusa pečene paprike, ovaj nas je proizvod više nego ugodno iznenadio. Blaži je od klasičnog ajvara, što smo nekako i očekivali, ali je ugodnog okusa, blago je ljutkast, tekstura je kašasta, ali i dalje lijepo maziva i čini nam se kao vrlo dobar dodatak kakvoj plati sa sirevima i kobasicama. Svakako proizvod kojem ćemo se rado vratiti i za, primjerice, brzi doručak, uz pečena jaja i ukiseljeno povrće ili kimchi.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

Osim ajvara, isprobali smo i džem istog proizvođača. Osim butternut tikve, sadrži još i šećer, cimet, naranču, limun i vodu i, iako bismo voljeli da je još malo kiseliji, u pitanju je još jedan dobar proizvod koji, osim na kruhu, možemo zamisliti i u kombinaciji s dobrom tortom od mrkve ili čak u buhtlama. Dobre je teksture, nije brašnast kako smo možda na prvu očekivali, već je lijepo obrađen, kremast, maziv i aromatičan.

image
Lidija Lončarić

Proizvode OPG-a Perković Kristina nabavili smo u Friškoteci, zagrebačkoj trgovini koja drži samo proizvode domaćih proizvođača i o kojoj smo pisali kada je upravo tamo, na adresi Lopatinečka ulica 4, svoj prvi pop-up održala Irena Bakić iz Radnog trokuta. U Friškoteci također možete kupiti i fini, domaći kruh brenda Rusulica, zatim sireve malih domaćih mljekara i sirana kao što su Vesna Loborika, Miklečić, Marina i Bohnec, suhomesnate proizvode OPG-a Franjul, Kanurić, Đakovačke delikatese i Smjeli i čitav niz drugih proizvoda. Dobro je dodati i da utorkom imaju dostavu na kućnu adresu (uz klasičnu dostavu putem dostavnih servisa), ali i da na svojim društvenim mrežama često objavljuju novitete pa ih svakako vrijedi zapratiti ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2025 14:32