Sommelier velikogoričkog restorana Mon Ami, Mario Meštrović, proglašen je najboljim sommelierom kontinentalnih regija Hrvatske za 2013. godinu.
Drugo prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske 2013. održano je u Akademiji vina (izlučni dio), a finale u Green Gold Clubu. Meštrović je u večernjem finalu snage odmjerio s kolegama Sinišom Lasan iz restorana Trilogija i sa Darkom Lugarić iz restorana Agava koji su natjecanje završili drugi, odnosno treći. Prvenstvo je uvod u 17. Prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se održati 25. i 26. studenog u Rovinju.
Tijekom cjelodnevnih natjecanja u sklopu Kontinentalnog prvenstva sommeliera, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja vina te odnošenja s gostima. Tri najbolja dnevna natjecatelja u finalu su se okušala u specifičnim vještinama – posluživanju stola za dvije osobe, dekantiranju vina, otvaranju pjenušca, slijepom kušanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju velike butelje vina, ali i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostom. Gosti koje su posluživali finalisti bili su Vinska kraljica Zagrebačke županije Iva Braje i skladatelj Alfi Kabiljo.
Nacionalno prvenstvo sommeliera Hrvatske, u svom sedamnaestom izdanju, održat će se 25. i 26. studenog u hotelu Lone, Rovinj. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, ono će okupiti ponajbolje poznavatelje pića iz svih hrvatskih regija.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....