Najbolje od Baranje

Masterclass Graševina Zlatno Brdo u znaku premijernog kušanja čak tri vina

 Rene Karaman
Ova jedinstvena radionica još je jednom pokazala bogatstvo i snagu baranjskog terroira kroz vina prepoznate baranjske vinarije

"Zaboravite očekivano. Ovo nije (samo) priča o vinima, ovo je priča o suštini. Zlatno Brdo je sve što ne očekujete - profinjena drskost okusa, kompleksnost karaktera i preciznost koja vas nikada neće ostaviti ravnodušnima", bile su uvodne riječi sommelierke Ines Matić Matešković na Vinart Biz Edition Masterclassu održanom u hotelu Esplanade Zagreb.

Za one koji možda ne znaju, Zlatno Brdo dolazi iz regije poznate po raskošnim vinima naglašene zrelosti, izraženijih boja i intenzivnijih aroma. Baranjske graševine daju vina koja zaslužuju posebno mjesto na vinskim listama, a Zlatno Brdo - vole se pohvaliti - njeguje jedan od najistaknutijih izričaja tog stila.

image

Zlatno Brdo masterclass, Hotel Esplanade Zagreb, Vinart Biz Edition 2025

Rene Karaman

Radionica održana u okviru Vinart Biz editiona zamišljena je kao vertikalno kušanje graševina Zlatno Brdo te su polaznici imali priliku kušati Zlatno Brdo Graševinu 2023, Otiliju 2023, Graševinu 2022, Graševinu 2021, Graševinu 2018 i Zlatno Brdo Graševinu 2024, izborna berba.

image
Rene Karaman

Tijekom radionice premijerno je predstavljena Zlatno Brdo Graševina 2023, koja je odležala 15 mjeseci u inoxu, a zatim šest mjeseci u bocama. Slamnato žute boje, kristalne bistroće i umjerene gustoće, s mirisom žutog poljskog cvijeća, žutog voća i sijena, stručnjaci kažu, osvaja svojom mineralnošću i svježinom. Međutim, veliki interes vladao je i za premijerno kušanje Graševine Otilija 2023, koja je slijedila kao drugo vino na Masterclassu. Naime, Graševina Otilija odležala je 12 mjeseci u bagremovim bačvama i devet mjeseci u bocama, a plasirana je upravo na tržište i to u limitiranoj seriji od 1300 butelja. Zlatno žute boje, bistro i gusto, s izrazito kompleksnim aromama, koje su trajne u mirisu i okusu, vino je to koje se izvrsno sljubljuje s pečenom patkom, dimljenim jelima od riječnih riba, polumasnim i kremastim sirevima, tartom s gljivama i paštetom od guske. Pozitivni dojmovi nakon kušanja Otilije potvrda su vinaru da je kreirao još jednu veliku vinsku zvijezdu vinarije.

image
Rene Karaman

Konačno, kao još jedan novitet vinarije, premijerno predstavljen na masterclassu, je Graševina Zlatno Brdo 2024, izborna berba. Riječ je o poluslatkom vinu zlatno žute boje, izraženog intenziteta mirisa na med, žuto voće i kamilicu te s harmoničnim i uravnoteženim okusom. Odlično se sljubljuje s pikantnim slavonskim jelima, sushijem, plavim sirevima, guščjom paštetom i suhim kolačima s bademima.

Ova jedinstvena radionica još je jednom pokazala bogatstvo i snagu baranjskog terroira kroz vina Zlatnog Brda, koja nastavljaju osvajati vinske znalce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2025 12:52