Moja špajza: Branka i Anđelko Solina

Branka i Anđelko Solina poznati su zagrebački vrtlari koji na svojoj zemlji na posve prirodan način uzgajaju povrće i začinsko bilje, a uz to proizvode i 15-ak vrsta klica. Osim u Strugama, gdje ih svatko može posjetiti i uživo se uvjeriti u ono što rade, redovito svoju robu prodaju na tržnici Dolac, gdje je njihov štand nemoguće ne zamijetiti. Njihov moto je proizvoditi zdravu hranu bez kojekakvih umjetnih sredstava i živjeti u skladu s prirodom. U supermarkete ne zalaze jer za to nemaju potrebe, ono što je izraslo u vrtu nalazi se i na tanjuru, a ono što sami ne uzgoje ili ne prerade, nabavljaju od prijatelja ili drugih malih, iskrenih proizvođača kakvi su sami.

5 stvari koje uvijek imam u frižideru: klice, domaći ajvar, domaći voćni sirupi, par vrsta hladno prešanog ulja naše proizvodnje

uobičajeni doručak: nekad ga preskočimo, no kad jedemo ujutro, uvijek je to nešto sezonski, trenutno paradajz i uz njega malo sira

uobičajena večera: trudimo se ne večerati, ali ako ostane nešto fino od ručka, pojede se za večeru. No, preživimo i sa šnitom kruha s ajvarom

kava ili čaj (i kakva ili koji)?: Obično kava, no volimo i čajeve

idealan obrok: puno salate i priloga, meso nije obavezno

omiljeni restoran, gdje je: svaki gdje se dobro jede i u kojem cijene nisu u nebesima

najdraži kuhar: puno ih je, nećemo izdvajati

omiljeno bezalkoholno piće: voda i domaći sokovi

omiljeno alkoholno piće: kvalitetno domaće vino i domaće pivo

omiljena namirnica: domaći špek i čvarci kuma Pere

sve ima bolji okus s… dobrim društvom

gastroluksuz bez kojeg ne mogu: kupimo sve kaj nam se jede

kod kupnje hrane rastrošan sam na… ne kupujemo hranu, jedemo sve što sami proizvedemo

omiljeni kuhinjski gadget: suđerica

comfort food: ajnpren juha i ajngemahtec od goluba

lokacija za večeru iz snova: u šumi na Krku

čokolada ili voće? Voće, ali volimo i dobru čokoladu

idealan desert: palačinke sa šećerom i sve čokoladno

slatko ili slano? Slano

omiljeni začin: volimo sve začinske trave

najdraže hrvatsko maslinovo ulje: sva vrhunska domaća ulja, a omiljeno nam je od prijatelja Pere s Krka

omiljeno domaće crno i bijelo vino: vrhunski rizling i garševina, domaći, naravno

omiljena vrsta sira: svi sirevi s plemenitom plijesni i domaći svježi kravlji sir

najdraža riba: važno da je friška, štuka, šaran na rašljama, ali i morske, samo ne iz uzgoja

kad netko kaže meso, ja pomislim na… janjetinu i piletinu

omiljena vrsta i komad mesa: sve što je uz kost i što se može glodati, batak i nogice su na prvome mjestu

zabranjeni užitak: nema ga

junk kojem ne mogu odoljeti: pizza, iako možemo svemu odoljeti

omiljena zimnica: ajvar

što bih skuhao za romantičnu večeru: otišli bismo u dobar restoran

sastojci moje omiljene pizze… domaći kabulj (kečap), paradajz, razno povrće, sir, uglavnom su to vegetarijanske pizze

nikada ne jedem… durian, to je nešto najgore što smo ikada okusili

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 12:11