OMILJENI GLAVONOŠCI

NA BRUJET ILI FRIGANA: Fina je i kalifornijska i patagonka, ali najbolja je lignja s peškafonda!

 Tom Dubravec / Hanza Media
Lignje su, uz hobotnicu, svakako najpoznatije od svih jadranskih glavonožaca. Bilo da su friške male lignjice - koje je uvijek najbolje malo pobrašniti i pofrigati - domaće jadranske lignje koje "vape" za gradelama, smrznute kalifornijske i patagonske, ili pak lignjuni, i one se mogu spremati na iste načine kao i sipe ili hobotnice.

Dakle na brujet, lešane, frigane i na gradelama, punjene, "podušene" (dakle - poklopljene) u vinu, pečene pod pekom ili u pećnici s krumpirom, pohane... Veliki lignjuni - a posebice zamrznuti krakovi divovskih atlantskih liganja - spremaju se pak baš kao i hobotnica. Svoj omiljeni recept za lignjune odavno sam pokupio u jednoj maloj taverni na Azurnoj obali. Lignjun - najbolje prethodno zamrznut - nareže se na tanke trakice poput tripica pa onda pirja na maslinovu ulju s češnjakom i "pola-pola" ukiseljene i svježe ljutike.

Split, 310717.
Jela od glavonozaca.
Davor Grabovac Graba, vlasnik konobe Otprilike ovako, pripremio je Leso lignju i salatu od hobotnice kuhane u ulju. 
Na fotografiji: priprema lignje za posluzivanje.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Ova kombinacija je dobitna - a po volji joj se doda i malo prošeka ili meda te crnog vina i zrelih rajčica/pelata - jer u specifičnom umaku lignjun veoma omekša. Podušene lignje, omiljeni dalmatinski tradicijski recept gotovo nezaobilazan kad se domognete svježe jadranske lignje s peškafonda, ima brojne suvremene izvedbe.

Split, 310717.
Jela od glavonozaca.
Davor Grabovac Graba, vlasnik konobe Otprilike ovako, pripremio je Leso lignju i salatu od hobotnice kuhane u ulju. 
Na fotografiji: Davor Grabovac Graba priprema jela u kuhinji.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Recimo, kod Hrvoja Zirojevića u "Laganiniju" dobio je nadasve originalnu nadgradnju. Naime, služi se u konzervi, a kao pratnja mu je ponuđena još jedna Hrvojeva omiljena jestiva "dekoracija": drača (kost) trljice pretvorena u hruskavi čips.

Grabine lešo lignje sa satarašom

Split, 310717.
Jela od glavonozaca.
Davor Grabovac Graba, vlasnik konobe Otprilike ovako, pripremio je Leso lignju i salatu od hobotnice kuhane u ulju. Na fotografiji: leso lignja sa rezancima od tikvice.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 09:36