
pripremila: Đurđa Kramarić
snima: Berislava Picek
Zavirili smo u stare bilježnice i zamolili gospođu Đurđu da nam pripremi neke od svojih nasljeđenih recepata. Ovdje se našla i divna pita od oraha koju svakako morate probati, a recept donosimo u nastavku!
- 40 dag oštrog brašna
- 22 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 1 nešpricani limun
- 1 žumanjak
Za nadjev:
- 27 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 20 dag oraha ili badema
- domaći pekmez
Sisak, 261113.
Domaci kolaci izradila je i dala nam svoje nasljedjene recepte Djurdja Kramaric. Editorial kolaca ima i faze pripreme.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
- Pomiješajte brašno s maslacem, dodajte šećer, sok i naribanu koricu limuna, žutanjak pa zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata.
- Odvojite otprilike 1/3 tijesta pa veći dio razvaljajte i stavite u lim za pečenje. Za to vrijeme pripremite nadjev: dobro miješajte žutanjke sa šećerom pa lagano dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i samljevene orahe ili bademe.
- Tijesto premažite pekmezom, zatim rasporedite nadjev, a od ostatka tijesta načinite trake koje u obliku rešetke stavite preko kolača. Pecite kolač na 200 stupnjeva petnaest minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i pecite još 30 minuta.
Sisak, 261113.
Domaci kolaci izradila je i dala nam svoje nasljedjene recepte Djurdja Kramaric. Editorial kolaca ima i faze pripreme.
Na fotografiji: Starinjska pita od oraha ili badema.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....