Ima li kraja!?

Najskuplja na tržnici! Cijena šparoga u proteklih tjedan dana skočila je za još 10 eura

Ako se mac od 150 grama sad prodaje za 10 eura, tada ispada kako za kilogram divljih šparoga treba pošteno posegnuti u novčanik

Prije nekoliko dana pisali smo vam kako su na tržnice, pijace i plac stigle prve proljetnice, među kojima smo uz medvjeđi luk i rotkvice, istaknuli i divlje šparoge. Tada smo, čini se gotovo naivno, pretpostavili kako će cijena za kilogram namirnice koju mnogi obožavaju stajati do 50 eura, jer se na najljepšoj zagrebačkoj tržnici - Dolac mogla pronaći već po cijeni od 7 eura za mali pušlek (oko 150 g), odnosno do 20 eura za onaj konkretniji (oko 450 g). Međutim, novije cijene i to još iz Dalmacije, gdje je ova namirnica gotovo svima dostupna na dohvat ruke, još je i skuplja.

image

Ovaj stručak šparoga stoji 10 eura

Tom Dubravec /Cropix

Naš splitski kolega, vrsni fotograf Tom Dubravec obišao je splitsku tržnicu i foto-aparatom zabilježio prve prave domaće divlje šparoge, koje su još i pitome s obzirom na to da nam se svojim prinosom smiluju svake godine. No, zato su im cijene podivljale... Ili možda oni koji ih prodaju, jer cijene koje ovoga puta ni ne izlažu javno uz proizvod, govore kako su skuplje od namirnica od kojih bismo to očekivali, kao što su riba i meso. Ili, da budemo konkretni, mlada otočka janjetina. Njezina je cijena, naime, oko 15 eura za kilogram, dok ćete u poznatom restoranu Mali Raj u Severinu na Kupi pečenu dobiti za 40 eura za kilogram.

image

Čak se i bljušt ovdje prodaje po cijeni od 4 eura za tanki mac

Tom Dubravec /Cropix

No, da se vratimo na Pazar. Kolega Dubravec je pronašao mac šparoga od oko 150 grama koji stoji 10 eura, onaj od oko 200 grama za koji bi trebalo izdvojiti 12 eura, ali i bljušt čija se cijena kreće oko 4 eura. Po tome ispada da za kilogram divljih šparoga treba izdvojiti visokih 60 eura. Naravno, i to samo ako nemate svoju vezu na placu pa vam daju neki popust uz obaveznu tužnu priču kako ih je izazovno brati. Jer, mi koji znamo kako se beru i radimo to svake godine, itekako smo svjesni da nije lako (ali budimo realni, nije da je najteži posao na svijetu), ali i da je gušt. Osim toga, svatko tko je odrastao na moru već jako dobro zna gdje su pozicije za dobru berbu, kao i svima opće poznatu činjenicu da ćemo ih naći tamo gdje je šparožina - na sunčanoj strani, na rubovima šuma, uz suhozide i stijene. Stoga, ako imate koji slobodan ili dan godišnjeg, razmislite - zašto ne biste sami otišli barem do Kvarnera i uživali na proljetnom morskom zraku s obitelji u potrazi za ovim proljetnicama.

Znajući da domaća šparoga ovom cijenom premašuje čak i mladu janjetinu, koju ipak treba odhraniti i sačuvati od divljih svinja kojih je na otocima sve više i nekontrolirano im broj raste, ovo se ipak čini itekako pretjeranim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
11. travanj 2025 16:14