Prve reakcije

Najvažniji dobitnici Michelinove zvjezdice: "Važno je znati da smo ih dobili zbog onoga što smo radili jučer, a ne onog što radimo danas"

Na dan objave Michelinova vodiča za Hrvatsku razgovarali smo sa sommelierom rovinjskog restorana, prvog i jedinog u Hrvatskoj koji nosi dvije zvjezdice, kao i sa chefom novog zagrebačkog restorana sa zvjezdicom

Ova srijeda, 26. lipnja, složit će se oni koji budno prate domaću restoransku scenu, označila je povijesni dan za hrvatsku gastronomiju. Objavljen je novi Michelinov vodič za Hrvatsku i po prvi puta otkada se zvjezdice dodjeljuju i kod nas, jedan je restoran dobio čak dvije. Taj veliki uspjeh zabilježio je rovinjski Agli Amici obitelji Scarello. Osim toga, velika je vijest i da je Zagreb, uz Noel, dobio još jedan restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom. Pripala je Dubravkinom putu, gdje trenutno glavnu riječ u kuhinji vodi mladi, talentirani chef Tibor Valinčić.

image

Bernard Korak chef obiteljskog restorana Korak na Plešivici

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Ne propustite! Velika priča Bernard Korak iz magazina Dobra hrana: ‘Za moj uspjeh zaslužna je cijela obitelj‘

Po jednu Michelinovu zvjezdicu zadržali su restorani Pelegrini u Šibeniku, dubrovački 360, restoran Monte u Rovinju, zagrebački Noel, Boškinac u Novalji, Korak na Plešivici, LD na Korčuli, Nebo u Rijeci i Alfred Keller u Malom Lošinju. Zelene zvjezdice, koje se dodjeljuju za posebnu posvećenost održivosti, zadržali su restorani Zinfandel‘s zagrebačkog hotela Esplanade, konoba Mate i restoran Korak.

image

Chefa Mario Mandarić

Berislava Picek/Cropix
image

Novi Noelov meni inspiriran je Istrom i Dalmacijom

Berislava Picek/Cropix

Noel je zadržao zvjezdicu! Prvi smo doznali sve o novom konceptu i kušali ljetni meni chefa Mandarića

Važno je spomenuti i oznaku Bib Gourmand, koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetna, dobro osmišljena jela po pristupačnim cijenama, a ove je godine, uz dosadašnje dobitnike, ta oznaka pripala i restoranu Fakin u Legradu. Hrvatska tako sada ima 11 restorana s Bib Gourmand oznakom, a to su: Fakin, Beštija, Taj Mahal, Batelina, konoba Malo Selo, Alla Beccaccia, konoba Vinko, Tač, konoba Mate, Vuglec Breg i Izakaya.

Zanimljivo je dodati kako je Michelin prvu zvjezdicu jednom hrvatskom restoranu dodijelio još 2017. godine, i to je bio rovinjski Monte. Uz to, tada su još 34 restorana dobila Michelinovu preporuku. Danas, sedam godina kasnije, hrvatska gastronomska scena bogatija je za jedan restoran s dvije Michelinove zvjezdice, 10 restorana s jednom zvjezdicom, tri restorana sa zele­nom zvjezdicom, 11 restorana s oznakom Bib Gourmand i čak 71 restoranom s Michelinovom preporukom.

AGLI AMICI

RESTORAN S NAJBOLJIM SOMMELIEROM U ZEMLJI

image

Agli Amici Rovinj

Tomislav Krišto/Cropix

Agli Amici Rovinj otvoren je 22. lipnja 2021. godine podno Grand Park Hotela i vrlo je brzo ostavio trag na hrvatskoj gastronomiji. Naime, u manje od tri mjeseca rada ovaj je restoran, smješten na Šetalištu Vijeća Europe 1 i otvoren u suradnji s Maistra Hospitality grupacijom, Rovinju priskrbio novu Michelinovu zvjezdicu. Sada, pune tri godine od otvorenja, povijest se ponavlja i još jedna zvjezdica stiže u Rovinj jer Agli Amici postaje prvi hrvatski restoran koji se može pohvaliti s prestižne dvije zvjezdice.

Njegovom priznanju na domaćoj, ali i svjetskoj sceni svakako je pridonio renome vlasnika i glavnog chefa, jer se Emanuele Scarello proslavio svojim restoranom istog naziva smještenom u mjestašcu Godia, praktički u samom predgrađu Udina. Agli Amici u Godiji dvije Michelinove zvjezdice nosi još od 2013. i smatra se jednom od najvažnijih gourmet destinacija sjeveroistočne Italije.

image

Chef Emanuele Scarello

Tomislav Krišto/Cropix

Na čelu kuhinje rovinjskog Agli Amicija je chef Simone De Lucca, uz vodstvo samog Scarella, dok je za vinsku listu zadužen Kristijan Harjač, 26-godišnji sommelier koji je ujedno i voditelj restorana. Upravo je Harjač pošle godine na prvenstvu sommeliera Hrvatske osvojio titulu najboljeg sommeliera u zemlji i ovom je prilikom s nama podijelio svoje zadovoljstvo oko novog uspjeha Agli Amicija Rovinj: "Doista smo entuzijastični i izvrsno se osjećamo. Uvijek nastojimo biti bolji, želimo da nam kvaliteta raste i da su naši gosti zadovoljni, a ovaj je uspjeh odraz tih nastojanja. Danas je nama regularna večera, samo što su gosti rezervirali jednu zvjezdicu, a dobiti će ipak nešto više", istaknuo je uz osmijeh Kristijan Harjač pa nastavio: "Otvorit će se nakon večere neki lijepi šampanjci, ipak je ovo timski rezultat. Smatram da se u životu to uvijek nekako složi kad ljudi rade puno, ispravno i disciplinirano, kada su spremni za rast. Time smo se i mi vodili. Zadnjih dva tjedna je bio medijski pritisak hoćemo li dobiti jednu ili dvije zvjezdice. Sasvim je bilo jasno, dobit ćemo ono što smo zaslužili!"

"Sve oči sada će biti uprte u nas i svašta će se od nas očekivati, ali sve ostaje kako je i bilo"

image
Maistra/Press

A drugu zvjezdicu, slažu se stručnjaci iz gastronomije, Agli Amici Rovinj stvarno je i zaslužio. Sada samo treba sve ponoviti: "Danas će ekipa dobiti pljesak i od mene i chefa Scarella iz Italije i chefa Simonea iz restorana, ali važno je da naš tim zna da smo dobili te dvije zvjezdice zbog onoga što smo radili jučer i prekjučer, a ne onog što radimo danas. Spremni smo na to da će sve oči sada biti uprte u nas, da će se svašta od nas očekivati, nekada i previše, no smatram da nas ne treba biti strah jer se ništa ne mijenja, sve ostaje kako je bilo, radimo kako smo do sada radili. Upravo nam je to donijelo drugu zvjezdicu. A možda nam jednog dana donese i treću!", zaključio je uz smiješak.

image

Agli Amici Rovinj

Maistra/Press

Gosti Agli Amicija Rovinj trenutno se mogu odlučiti za jedan od dva degustacijska menija, nazvana Rovinj i Istra. Dok je meni Rovinj nadahnut istarskim namirnicama i kuhinjom, meni Istra se više bavi mesnim jelima, a za svaki od njih gosti trebaju izdvojiti 170 eura po osobi. Žele li tome pridružiti i vino, potrebno je izdvojiti dodatnih 85 eura. Sa svakog od spomenutih menija gosti mogu izdvojiti pojedinačna jela u stilu a la carte. U oba menija fokus se stavlja na poštivanje regije i njezinih proizvođača, pri čemu Scarello i njegov tim rade s pažljivo odabranim malim proizvođačima, obrtnicima, poljoprivrednicima i ribarima koji uvijek jamče najbolje lokalne proizvode. Osim unutrašnjeg prostora blagovaonice, sam restoran ima i terasu s koje se može uživati u pogledu na Rovinj i crkvu sv. Eufemije.

DUBRAVKIN PUT

RESTORAN KOJI JE ZAGREBU DONIO JOŠ JEDNU ZVJEZDICU

image

Dubravkin put

Ranko Šuvar/Cropix

Tibor Valinčić (26), chef restorana Dubravkin put, s nevjericom je dočekao vijest da restoran koji vodi prekida tradiciju Zagreba kao grada s jednim restoranom koji nosi Michelinovu zvjezdicu. Za to su mu trebale dvije i pol godine, koliko je na čelu kuhinje ovog zagrebačkog restorana.

"Moram priznati da sam sanjao o tome da osvojimo Michelinovu zvjezdicu, ali je očekivao apsolutno nisam", rekao nam je chef Valinčić u kratkom razgovoru svega nekoliko trenutaka nakon što je obaviješten o ulasku u ugledno društvo.

Ova velika vijest, suprotno očekivanjima i praksi koja se primjenjuje u Europi i drugim dijelovima svijeta, timu Dubravkinog puta nije stigla od Michelina, već od Tiborovih bivših kolega, koji su je vidjele čim je ugledni vodič, koji slovi za globalno najznačajniju i najprepoznatljiviju gastronomsku oznaku, objavio listu dobitnika zvjezdice u Hrvatskoj za 2024. godinu.

image

Chef Tibor Valinčić

Mateja Vrčković za JRE

"Upravo sam slagao novi ljetni meni kad mi je stigao poziv, tako da sam još uvijek u šoku", dodao je uzbuđeno ovaj rođeni Bjelovarčanin, koji je svoj kulinarski put započeo već sa 16 godina u paškom Boškincu, gdje se usavršavao pet godina.

No, tu nije stao. Svake je godine chef Valinčić tražio dodatne prilike za usavršavanje diljem Europe te je svoju stručnost u restoranskom menadžmentu dodatno isklesao i na talijanskom institutu Intrecci Alta Formazione, skupljajući potom znanje i iskustvo u restoranima u Njemačkoj, Irskoj, pa i u rovinjskom Agli Amiciju, koji je upravo postao prvi i jedini restoran u Hrvatskoj s dvije Michelinove zvjezdice.

U kuhinji, kažu njegovi suradnici, uvijek na prvo mjesto stavlja preciznost, brigu o sastojcima i timski rad. Odabir namirnica svakog novog menija prati godišnja doba, a kad god je to moguće, nabavlja ih od lokalnih dobavljača i OPG-ova.

image
Matej Rebernišak

Premda u trenutku velikih i važnih vijesti - kako za njega osobno, tako i za cijeli tim Dubravkinog puta i zagrebačku gastro scenu - nije imao vremena nazdraviti uspjehu to će, dodao je na kraju, napraviti uz otvaranje boce šampanjca i zdravicu s kolegama, a potom i s obitelji i prijateljima, koji su mu na tom putu uvijek bili podrška.

"Ovo nije samo moja nagrada, ovo je nagrada za cijeli tim restorana Dubravkin put, ali i kolege s kojima sam radio kroz sve ove godine", skromno je dodao.

Chef Dubravkinog puta uz ostalo se usavršavao baš u rovinjskom Agli Amiciju

Ni vlasnica restorana ne krije sreću što je Dubravkin put uvršten u prestižan vodič.

"Jako je lijepo kad ljudi prepoznaju ono što živite i radite. Uzbuđena sam, sretna, iznenađena i ponosna zbog ove predivne vijesti. Zahvalna sam cijelom timu na ovom velikom uspjehu, ali i svim ljudima koji su kroz njega prošli jer smo jedni od drugih učili. Posebno veliko hvala našem chefu Tiboru koji je unio veliko osvježenje u rad restorana, jer s ponosom svaki dan gledam kako mladi ljudi poput njega mogu biti odgovorni i kreativni, kao i voditelju restorana i sommelieru Tihomiru Purišiću te slastičaru Robertu Bašiću koji su s nama već godinama i daju poseban obol našoj priči. Čestitam svim izabranim kolegama, te zahvaljujem na velikoj podršci i iskrenim čestitkama. Ipak, najviše od svega zahvalila bih se svojoj obitelji na bezrezervnoj podršci, razumijevanju i ljubavi bez koje ništa ne bi bilo moguće. Ovo će nam svakako biti podstrek da se svakim danom trudimo biti još bolji", rekla je Danijela Gajski.

image

Danijela Gajski, vlasnica restorana Dubravkin put

Mateja Vrčković za JRE

Inače, Dubravkin put koncipiran je kao restoran i wine bar, nalazi se u šumi na Tuškancu, na samo nekoliko minuta hoda od samog središta grada. Premda ugodnog i moderno uređenog interijera, ima i prekrasnu terasu koja je prava gradska oaza, koja pruža jako lijepi pogled na park i šumu. Filozofija restorana je predstaviti gostima inovativan dining koncept, za što je zadužen i zaslužan upravo ovaj mladi chef.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 06:23