
Zagrebačka pizzerija Shango na Svetome Duhu donijela je puno toga novoga za zagrebačku scenu. Prije svega, dosad neviđenu varijantu tijesta koje je ujedno prozračno poput najprozračnije napoletane, a hrskavo kao najbolja tanka romana.
Zatim, fermentiranjem raznih sastojaka učinili su svoje pizze još zanimljivijima, poput lakto-fermentiranih rajčica koje se doslovce raspadaju od slatkoće u ustima. Da ne spominjemo njihov doprinos pristupačnijim varijantama pizza, s pizzama od 2,5 eura, o kojima smo također pisali.
No, Shango je donio puno više od toga. Tomislav Šango i ekipa koja s njim peče pizze u lokalu konstantno smišljaju nove pizze, prvenstveno imajući na umu sezonske namirnice. Od samog početka u Shangu se moglo jesti neke od kreativnijih pizza u gradu. Recimo, početkom ožujka, odnosno krajem zime, predstavili su odličnu ljutu pizzu pod nazivom "Honey You‘re Hot" - njihovu varijantu slavonske, ali s kreativnim šlagom od ricotte posutim hot honey umakom s fermentiranim češnjakom u medu starom osam godina.
Sredinom mjeseca najavili su pizzu proljeća, o kojoj danas pišemo. Naime, Tomislav Shango ima povjerenja u pizzaiole koje rade s njim, pa je Katarina Boltužić, pizzaiola, osmislila proljetnu pizzu "La Primavera".
Ova pizza pravi je hit koji slavi proljeće na tanjuru! Vesela zelena kombinacija spaja bazu od lakto-fermentirane ricotte i matche s mozzarellom, blagom gorgonzolom, hrskavim orasima i medom. Kao šlag na tortu dolaze tanko narezane kriške kruške, jestivo cvijeće i najbitniji sastojak - vrhunsko organsko maslinovo ulje San Antonio, po preporuci našeg Doktora za ulje.
Rezultat je prava eksplozija okusa. Pizza je, kao i sve koje smo dosad u Shangu kušali, prozračna - stvorena za sunčane dane, a posebno će se svidjeti onima koji preferiraju vegetarijanske opcije. Svježina, razigranost i maštovitost sastojaka čine svaki zalogaj pamtljivim.
Ako želite okus koji priziva miris cvjetnih livada i zelenih vrtova, La Primavera je proljetna pizza koju jednostavno morate probati. Shango je ponovno potvrdio da su posebno mjesto koje radi odlične pizze i kojem se vrijedi iznova vraćati.
Komentari
0