
Premda je vijest godine kako na Weekend Food Festivalu gostuje veliki Marco Pierre White koji će 1 na 1 na temu "Cooking, chaos & character" razgovarati s chefom Matom Jankovićem, o čemu smo vam pisali ovdje, na pozornici će se ove godine održati još nekoliko zanimljivih panela, koje ne biste trebali propustiti.
Autentičnost kao valuta budućnosti, tema je razgovora Copy/paste vs. Original, gdje se Frane Delić, vlasnik riječkog Pinku fish & wine, i Mladen Livaja iz Gudin Pigerije osvrću na izazove i pobjede koje donosi građenje ugostiteljskog koncepta koji odbija biti generički. Njihove priče pokazuju da originalnost nije samo pitanje ideje - nego i izdržljivosti.
Uz priče o originalnosti, tu su i oni koji su krenuli od nule, vođeni entuzijazmom, autentičnošću i hrabrošću - i uspjeli se probiti do polica velikih trgovina i jelovnika renomiranih restorana. Panel Mali kod velikih donosi inspirativne priče o tome kako pretvoriti hobi u ozbiljan posao, kako ostati vjeran sebi i kako se probiti na tržištu bez kompromisa. Svoja iskustva podijelit će Tijana Bogdanović iz Morning Laba, Maja Fertalić iz Nuttyja i Antonio Matušan iz Crumbsa - poduzetnici nove generacije koji su svoj proizvod oblikovali sa strašću, ali i uz jasno definiranu strategiju rasta.
Na panelu Može li fine dining postojati bez street fooda chefovi Mario Mihelj te Marko Palfi, vlasnik brenda Full Circle, razgovarat će o tome kako približiti visoku kuhinju novim generacijama, skinuti s nje etiketu elitizma i pokazati da fine dining može biti i neformalan, pristupačan, čak i zabavan.
Panel Paklena kuhinja okuplja dva iskusna chefa - Matiju Bogdana i Janeza Bratovža koji znaju što znači raditi pod pritiskom, pregorjeti, ali i ponovno pronaći motivaciju. Chefovi će u Rovinju s publikom podijeliti vlastita iskustva o najtežim trenucima u profesionalnoj kuhinji - bez uljepšavanja.
A kad su u pitanju oni koji pomiču granice još od prvog dana - pozornica pripada Mattu Orlandu i J.P. McMahonu. Njihov razgovor Rebel chefs and bold ideas dotiče samu srž pitanja održivosti, budućnosti fine dininga i smisla restorana u svijetu koji se mijenja brže od jelovnika. Njihove priče i pogreške oblikovale su scenu, a Rovinj će imati priliku čuti ih uživo.
Dok se u dvoranama raspravlja i analizira, program na festivalu nudi i konkretno znanje - kroz masterclassove i showcooking radionice. Na scenu dolaze svjetski priznati chefovi i barmeni koji pokazuju kako se znanje prenosi kroz pokret, miris, teksturu. Publika će moći pratiti uživo kako nastaju jela, slušati stručnjake poput Mirca Giumellija, Luce Cinallija i Teda Lelekasa te otkrivati kako izgleda spoj znanja, tradicije i inovacije - bez distanci i kulisa.
Cijeli program i raspored možete pogledati ovdje.
Komentari
0