DOBITNA KOMBINACIJA

Odabran je konačni blend za vrhunski teran Santa Elisabetta 2021 vinarije Benvenuti

Kako izgleda kada se okupe stručnjaci i vinski entuzijasti s ciljem da odaberu blend kojim će se napuniti ograničeni broj boca ponajboljeg istarskog terana?

U četvrtak, 13. veljače, u restoranu Plavi podrum u Voloskom trinaestero je vinskih stručnjaka, sommeliera i novinara još jednom odabralo blend kojim će se napuniti ograničeni broj boca ponajboljeg istarskog terana pod etiketom Santa Elisabetta vinarije Benvenuti. Riječ je o najtraženijem istarskom teranu i jednom od najboljih crnih vina Hrvatske, koje se u pravilu rasproda i prije nego što izađe na tržište.

image

Santa Elisabetta 2021: izborna komisija za stolom

Ustupljena fotografija

Taj demokratski postupak odabira idealnog vina tradicionalno se održava u Plavom podrumu, restoranu Daniele Kramarić, koja i sama, kao domaćin i vrhunski vinski znalac, sudjeluje u tom izboru.

Santa Elisabetta proizvodi se isključivo od terana iz istoimenog vinograda obitelji Benvenuti, koji odlikuju idealni uvjeti za ovu sortu, kao što je flišno tlo, idealan omjer dnevnih i noćnih temperatura te dobra provjetrenost samog vinograda, pa su grozdovi redovito zdravi i lijepo dozrijevaju.

image

Domaćini: Daniela Kramarić i braća Benvenuti

Privatna arhiva

Braća Albert i Nikola Benvenuti ovaj jedinstveni izbor pravog blenda Santa Elisabette održavaju sedmi put - počeli su s berbom 2015. - a u tih sedam godina nijednom ga nisu propustili jer je grožđe uvijek bilo zadovoljavajuće kvalitete. Komisiju koja je ove godine sudjelovala u odabiru konačnog blenda Santa Elisabetta 2021 činili su: Daniela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Marko Rundek, Tomislav Mikinac, Goran Petrić, Zoran Gregorović, Ivan Trbušić, Sanja Simić, Davor Butković, Rene Bakalović, Gordan Zečić i Saša Špiranec.

image

Santa Elisabetta 2021: Izborna komisija u Plavom podrumu

Ustupljena fotografija

Kako to izgleda? Svi sudionici okupljeni su oko stola na ostakljenoj restoranskoj terasi u vološćanskom mandraću, desetak metara od mora. Pred nama su po dvije čaše o kojima znamo samo to da je u njima teran s položaja Santa Elisabetta iz berbe 2021., koji je dakle već gotovo tri i pol godine u bačvama. A u čemu se u vina u tim čašama razlikuju? Jedna su odležavala u ovakvim, druga u onakvim bačvama, a vina u čašama već su gotovi blendovi, kombinacije različitih udjela iz različitih bačava. Ne možemo svojim sudom i razmišljanjem međusobno utjecati jedni na druge jer je pred nekima od nas lijeva čaša A, a desna B, a pred nekima obrnuto. Možemo se samo osloniti na svoja čula, iskustvo, znanje, intuiciju… Vrtimo čaše u tišini, mirišemo to vino duboko ljubičastog odsjaja, otpijamo gutljaj iz jedne čaše, zatim iz druge, pa opet iz prve. I kad se napokon odlučimo za to koje nam se od ta dva izvrsna vina više sviđa, odlijepit ćemo naljepnicu s donje strane čaše, presavinutu tako da ne možemo vidjeti što na njoj piše, i ubaciti je u kutiju. Još ne znamo jesmo li se odlučili za B ili A, sve dok se ne sjetimo pogledati što piše na naljepnici koja nam je preostala pod čašom koju nismo odabrali.

image

Nikola Benvenuti, Emil Perdec i Sandi Paris

Privatna arhiva

Ovaj put bilo je tješnje nego inače: osam glasova za vino pod oznakom B, pet za A. Tad će nam tek jedan od dvojice braće Benvenuti, ovaj put Nikola, otkriti o kakvom je vinu riječ.

Santa Elisabetta 2021, doznajemo, bit će blend terana odležanog u velikoj bačvi od 2500 litara, od slavonskog hrasta, zatim 700 litara vina izvađenog iz bačve od 1800 litara, i onog iz dvije bačve od po 500 litara. Sad će taj blend biti napunjen u boce gdje će odležavati do jeseni kad će biti lansiran na tržište i kada će Benvenuti, kao i svake godine, brojnim vinskim stručnjacima i suradnicima svečanom promocijom predstaviti novu Santa Elisabettu.

image

Santa Elisabetta 2021

Privatna arhiva

Sudjelovanje u konačnom izboru blenda velika je lekcija svima za stolom, uključujući i same vinare. S godinama, steklo se znanje o idealnim terminima berbe, najpogodnijim vremenskim uvjetima, ali i o samom tretiranju grožđa i vina u podrumu. Pokazalo se, naime, i ovom prilikom da teranu prilikom dozrijevanja više odgovara veliko drvo, odnosno bačve većih zapremina.

Nakon odabira blenda za Santa Elisabettu 2021, braća Benvenuti serviraju nam još po tri čaše terana, ovaj put iz berbe 2022., tek toliko da svi skupa vidimo kako se razvijaju. Iako još premlado, vino iz te berbe doista je impresivno, a ni braća ne kriju uzbuđenje i vrlo visoka očekivanja. Vidjet ćemo dogodine.

image

Santa Elisabetta 2021: Nikola Benvenuti toči blend terana sommelierskom trojcu - Tomislavu Mikincu, Goranu Petriću i Marku Rundeku

Privatna arhiva
image

Santa Elisabeta

Privatna arhiva

Iz Plavog podruma, najstarijeg i najuglednijeg restorana na opatijskoj rivijeri, ne odlazi se gladan, a pomlađeni tim u kuhinji pokazao je visoku klasu.

Nakon predstavljanja svježeg kapitalnog zubaca od gotovo osam kilograma, koji će se filetiran naći na našim tanjurima kao glavno jelo ovoga slavljeničkog ručka, pokriven listom blitve, s demiglaceom od glava grdobine, kremom od mrkve i maslinovim uljem s bosiljkom, Daniela Kramarić uputila nas je kako će sljedovi biti spareni s drugim vinima vinarije Benvenuti.

image

Kapitalni zubatac u Plavom podrumu

Privatna arhiva

Tako su se nizala redom izvrsna vina: Malvazija Benvenuti 2023, koja je još bolja nego u vrijeme kad je svježa izašla na tržište, a poslužena je uz atraktivni pozdrav iz kuhinje: choux od oslića i friganu kvarnersku trilju punjenu skutom te kvarnersku palamidu kremom od jogurta i zimskim korjenastim povrćem; zatim Malvazija Livio Benvenuti 2023, veliko vino koje pred sobom ima još dosta godina i koji je sjajno popratio nezaboravni rižoto od kvarnerskog škampa, začinjen prahom peršina i crumbleom od škampa, baš kao i zubaca; pa Caldieoroso 2019, kupaža većinskog terana s tempranillom, nebbiolom i merlotom; i na kraju, uz petit four, pravi biser: desertni Muškat San Salvatore 2021, koji Daniela Kramarić drži najboljim hrvatskim vinom.

image

Choux od oslića i frigana kvarnerska trilja punjena skutom

Privatna arhiva
image

Kvarnerska palamida s kremom od jogurta i zimskim korjenastim povrćem

Privatna arhiva
image

Rižoto od kvarnerskog škampa s prahom od peršina i crumbleom od škampa

Privatna arhiva
image

Filet zubaca na žaru, demiglace od grdobine, krema od mrkve, Torčol aromatiziran bosiljkom

Privatna arhiva

Teran Santa Elisabetta, za mnoge koji su ga imali sreću kušati iz bilo koje berbe koja se dosad pojavila na tržištu, također spada u sam vrh hrvatskog vinarstva, a izbor berbe 2021. još jednom je to uvjerljivo dokazao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. veljača 2025 13:52