Kvartovska pizza

Ova zagrebačka pizzerija jedan je od naših favorita, a zbog tijesta zaslužuje posebnu pohvalu

Toccare spaja kreativne kombinacije pizza, ugodan ambijent i solidnu vinsku kartu

Smještena u mirnijem dijelu grada, na adresi Vukomerec 36 u Zagrebu, Pizzeria Toccare poznata je po svojoj jedinstvenoj ponudi pizza. Posjetili smo je nedavno jedne večeri u tjednu i, zahvaljujući prethodnoj rezervaciji, smjestili se za stol na uzvišenom dijelu unutrašnjosti. Unatoč tome što je bio početak tjedna, većina stolova bila je rezervirana. Nakon što nas je ljubazni konobar uputio na naše mjesto, započeli smo s istraživanjem bogatog jelovnika.

image
Šimun Župarić

Jelovnik, naime, donosi tridesetak pizza podijeljenih u tri kategorije: regije Italije, regije Hrvatske i klasične pizze. Velik broj pizza krase različiti bazni umaci, od klasičnog pomidori pelata do posebnijih poput umaka od šparoga ili vrganja. Cijene se kreću od 10 do 30 eura, dok prosječna iznosi oko 15 eura, što reflektira kvalitetu sastojaka i pažnju prema detaljima. Mi smo se odlučili za dvije pizze iz talijanskih regija, iako su nas i one s hrvatskim obilježjima privukle svojom kreativnošću.

Bez imalo pretjerivanja, može se reći da ovdje rade jedno od najimpresivnijih napuljskih tijesta u Hrvatskoj

image
Šimun Župarić

Prva pizza koju smo odabrali bila je Furlanija-Julijska, zanimljiva kombinacija umaka od luka i bundeve s mozzarellom fior di latte, pršutom i rukolom, posutom Grana Padano sirom i tankim kriškama jabuke. Okusi su se lijepo nadopunjavali, dok je prozračno i lagano tijesto činilo odličnu bazu za ovu kombinaciju. Dodatak jabuke dodao je suptilnu slatkoću koja je izvrsno zaokružila cjelokupan dojam. Na preporuku sommeliera, uz pizzu smo kušali čašu Colletijeva Pinota Grigia, odabir koji je svojom voćnom svježinom lijepo pratio okuse jela.

image
Šimun Župarić

Druga pizza, Sardinija, bila je potpuno drugačija, no jednako, ako ne i više, dojmljiva. Sastojci poput umaka od graška i maslinovog ulja, mozzarelle fior di latte, grilanih artičoka, carpaccia dimljene tune i kapara s peteljkom posutima limunovim sokom i paprom - bili su promišljeno odabrani. Carpaccio tune bio je iznimno nježan, svjež i doslovce se topio u ustima. Grilane su artičoke dale blagi gorkasti ton koji se skladno uklopio u ostatak okusa. Kapari, s dozom limunske svježine, dodali su završni dodir ovoj bogatoj kombinaciji.

Tijesto u Toccareu zaslužuje posebnu pohvalu. Lagano, pufasto i prozračno, podsjetilo nas je na autentične pizze iz Napulja. Bez imalo pretjerivanja, može se reći kako Toccare radi jedno od najimpresivnijih napuljskih tijesta u Hrvatskoj.

Osim hrane, Toccare nudi i solidnu vinsku kartu. S petnaestak vina dostupnih na čaše, svaki gost može pronaći nešto što će se odlično uklopiti s odabranom pizzom. Također, usluga je vrhunska, naš konobar bio je brz, iznimno profesionalan i precizan u preporukama. Ambijent restorana je ugodan, s toplim i intimnim uređenjem.

Iako imamo samo pozitivne dojmove o Pizzeriji Toccare, naša jedina primjedba odnosi se na količinu pizza na jelovniku. Razumijemo da pokrivaju brojne regije, ali smatramo da bi manji izbor mogao dodatno poboljšati fokus ponude, a ujedno bi s manje sastojaka priprema pizza bila još i brža.

image
Šimun Župarić

Pizzeria Toccare možda nije najjeftiniji izbor, ali svaki potrošen euro ovdje vrijedi. Izvrsne pizze, pažljivo odabrana vina, odlična usluga i ugodan ambijent čine ovo mjesto idealnim za sve koji žele doživjeti vrhunsku pizzu u Zagrebu, a i puno šire. A vrijedno je i povratka kako bi se kušale još neke pizze s jelovnika čije kombinacije zvuče zanimljivo i vrijedno kušanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2024 07:02