
Ekipa iz restorana SOL tapas na hrvatski predvođena chefom Matom Jankovićem 20. ožujka organizira jednu sasvim posebnu večeru – slatku. U pitanju je, zapravo, večera u kojoj će glavne uloge odigrati naše najbolje slastičarke, Maša Salopek i Petra Jelenić.
Cijela večera bazirat će se na desertima i jelima koja na neki način povezujemo sa slasticama pa će tako Maša Salopek za goste pripremati međimurski mochi sa sirom, jabukama, makom i orasima, hajdinsku, točnije kombinaciju labneha, meda, heljde, naranče i zabaglione kreme s odležanim rumom, jabučnu ili karameliziranu kremu, semifreddo, namelaku od ružmarina i biskvit džema od mlijeka, zatim mliječnu panna cottu od orahovog mlijeka s emulzijom od kvasca, čipsom, kruškama, dulce de lecheom i limunovom koricom te petit fours, koji će činiti krema od kave i lješnjaci, keks od oraha, slastičarska krema od hrena i kandirana dunja.
Petra Jelenić, s druge strane, pripremat će soparnik s tijestom od pira s karameliziranim divljim porilukom, čehuljom, uljem borovice i bademima, štruklovu juhu od svježeg sira i skute, s mlaćenicom, pečenim vrhnjem i prahom od bučinog ulja, zatim rozatu flan s citrusima i rozolinom, espumom od mladog lista smokve, broštulanim bademima, prahom lista smokve i hrskavcem od rogača, pa kremšnitu napravljenu od lisnatog tijesta s kestenovim medom, uljem limuna, kremom od pečenih lješnjaka i nougatinom od suncokretovih sjemenki te petit fours, koji će sačinjavati žele bombon od bučnog ulja, medenjaci, mak i pekmez.
Ovo je prva večera ovakvog tipa, ali i prva večera na kojoj će snage udružiti dva iznimno velika i važna imena naše scene. O Petri Jelenić teško je napisati samo dva, tri, reda teksta, ali o njoj najviše ionako govore njezine slastice, koje su uvijek moćne, sofisticirane, uredne i najprije ostavljaju bez riječi, a zatim daju povoda za razgovor još dugo nakon što se u njima uživa. Maša Salopek je, pak, genijalka koja je 2021. godine proglašena najboljom slastičarkom na svijetu, koja je talent, među ostalim, brusila i u slovenskoj Hiši Franko Ane Roš i koja danas kuha u jednom od najboljih hrvatskih restorana - Cap Aureo.
Karata za ovaj događaj ima još malo, pa ako volite i cijenite dobru slasticu, poštujete i pratite rad ove dvije velike slastičarke, tada svakako požurite s kupovinom. Više detalja o večeri možete pronaći ovdje, a karte kupiti ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....